Vy vil ikke ha busser i beredskap

Togdirektør i Vy Arne Fosen (nr. to f.h.) sier det ikke er et alternativ å la busser stå i beredskap i tilfelle togtrafikken stopper opp. Samferdselsminister Jon Georg Dale (t.v.) krever at de alternativ tilbudene i hvert fall blir bedre når det er planlagte stans i togtrafikken. Til stede på togtoppmøtet fredag var også Bane Nor-direktør Gorm Frimannslund og jernbanedirektør Kirsti Slotsvik.
Togdirektør i Vy Arne Fosen (nr. to f.h.) sier det ikke er et alternativ å la busser stå i beredskap i tilfelle togtrafikken stopper opp. Samferdselsminister Jon Georg Dale (t.v.) krever at de alternativ tilbudene i hvert fall blir bedre når det er planlagte stans i togtrafikken. Til stede på togtoppmøtet fredag var også Bane Nor-direktør Gorm Frimannslund og jernbanedirektør Kirsti Slotsvik. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke et alternativ å ha tusenvis av busser stående i beredskap i tilfelle det blir uventet stopp i togtrafikken, sier Vys togdirektør Arne Fosen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag førte uvær og feil til omfattende problemer for togtrafikken på Østlandet. Men selv uten ekstremvær er det ikke sjelden det er toginnstillinger og hundrevis av passasjerer blir stående fast på stasjonene.

– Vi har avtaler med 50 busselskaper landet rundt som stiller med kapasiteten de klarer å stille på kortest mulig tid. Men veldig mange steder tar det tid før bussen er på plass. Og det er frustrerende både for oss og de som skal reise, sier Fosen til NTB.

Men Vy, som også har et eget busselskap, vil ikke ha busser stående klare til å gjøre jobben.

– Vi hadde en prøve i fjor der vi hadde 20 busser stående tilgjengelig i august. De ble ganske fort ikke brukt. Da er det både misbruk av ressurser og lite nyttig, sier Fosen.

Han påpeker at det trengs 16 busser for å erstatte ett dobbelt togsett som ikke går.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skulle man da erstatte flere tog, blir det veldig mange busser, tilføyer han.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) sier han tok opp spørsmålet om alternativ transport på tog-toppmøtet i departementet fredag, der Fosen deltok.

Ministeren sier han forventer at dette skal bli bedre i hvert fall når det er planlagt stopp i togtilbudet.

– Vi får forklaringen at veldig mange velger å vente på neste tog selv om det er busstilbud. Jeg har sagt at til sjuende og sist må det være et alternativ passasjerene kan velge, sier Dale.