Belgisk streik rammer fly, tog og havner

Flypassasjerer ble møtt av skjermer som fortalte om innstilte avganger da de kom til Zaventem flyplass i Brussel onsdag. En nasjonal streik lammer blant annet flytrafikken.
Flypassasjerer ble møtt av skjermer som fortalte om innstilte avganger da de kom til Zaventem flyplass i Brussel onsdag. En nasjonal streik lammer blant annet flytrafikken. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

En landsomfattende streik lammer fly- og togtrafikken i Belgia og hundrevis av fabrikker er stengt. Også havnene er rammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyginger fra Oslo til Brussel er innstilt onsdag, viser oversikten på Oslo Lufthavn Gardermoens sider.

Den belgiske flygekontrolltjenesten Skeyes meldte tirsdag at luftrommet over Belgia ville være stengt i ett døgn fra klokka 22 tirsdag kveld. Årsaken er manglende oversikt over hvor mange ansatte som ville komme på jobb.

Brussels Airlines melder at i alt 222 av deres flyginger er innstilt. Streiken kan gå ut over et planlagt forsvarsministermøte i NATO onsdag.

Belgias togselskap venter at halvparten av avgangene i landet blir innstilt, men at rutene til London og Paris i hovedsak blir skånet.

Postlevering, søppeltømming og deler av helsevensenet stanser også opp, melder nyhetsbyrået Belga.

Tre fagforeninger krever lønnsøkning, men har avvist et tilbud på 0,8 prosents lønnsvekst. De krever også bedre ordninger for tidligpensjon, minstelønn og etterutdanning.