EU-domstolen styrker flypassasjerers rettigheter ved forsinkelser

Man har rett til kompensasjon selv når man mellomlander utenfor EU og reiser med et flyselskap som ikke tilhører EU-land, slår EU-domstolen fast. Illustrasjonsfoto fra Newark-flyplassen utenfor New York. Foto: AP / NTB scanpix
Man har rett til kompensasjon selv når man mellomlander utenfor EU og reiser med et flyselskap som ikke tilhører EU-land, slår EU-domstolen fast. Illustrasjonsfoto fra Newark-flyplassen utenfor New York. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flypassasjerenes rettigheter i EU, inkludert kompensasjon ved forsinkelser, gjelder også når man skal videre med fly utenfor EU, slår EU-domstolen fast.

Kjennelsen forelå torsdag som et resultat av behandling av en sak fra en kvinne som bestilte en reise med Royal Air Maroc fra Berlin til Agadir i Marokko. Flyturen omfattet en mellomlanding og bytte av fly i Casablanca i Marokko, men kvinnen fikk ikke være med på siste del av flyturen til Agadir fordi setet hun hadde reservert, var blitt tildelt andre. Kvinnen ble ombooket til en annen flygning og ankom fire timer senere enn planen.

Kvinnen søkte om kompensasjon i henhold til EUs regelverk, men ble fortalt at reglene ikke gjaldt henne fordi andre del av reisen startet og ble avsluttet utenfor EU, samt at flyturen ble foretatt av et flyselselskap som ikke tilhører EU-land.

Kvinnen anket beslutningen og saken ble tatt videre av EU-domstolen (ECJ) i Luxembourg. Domstolen slår fast at flypassasjerers rettigheter i EU faktisk gjelder enhver flygning som er omfattet av én og samme booking, selv når reisen inkluderer mellomlanding utenfor EU.

– Når to eller flere flygninger er booket på samme bestilling, utgjør flygningene en helhet som danner grunnlag for kompensasjon til passasjerer, heter det i kjennelsen.

– Flygningene må derfor anses som én, heter det.

En endelig beslutning må nå tas av en domstol i Berlin, som må ta hensyn til ECJs kjennelse.