Meny

Kjøttetende trussel skaper skrekk blant badeturister

Redusert strandliv på Padre Island, sør i Texas. Foto: Colourbox
Flere strender langs golfkysten ligger tilnærmet øde og få våger å bade. Havet skjuler nemlig en potensielt dødelig fiende det er umulig å se at går til angrep.

De mange vakre sandstrendene ved Mexico-golfen er som tatt ut av et postkort-motiv med myk sand, blått hav og behagelige varmegrader. Men både fastboende og tilreisende er nå redd for å kaste seg ut i vannet, av frykt for at de skal komme til å miste en kroppsdel eller i verste fall livet.

Angriper via åpne sår

På papiret kan dette virke som virkelighetens «Haisommer», men det er ingen glupsk hvithai som sørger for at strandgjestene holder seg på tørt land. Ifølge den britiske avisen The Guardian kommer trusselen i mikroskopisk størrelse.

Den kjøttetende bakterien Vibrio vulnicus er mest vanlig i saltvann med lavt saltinnhold og hører til i samme gruppe som kolerabakterien. Bakterien, som ble oppdaget første gang på 1970-tallet, smitter via åpne sår eller infisert rå sjømat.

Les også: Ikke spikret ferieplanene enda?

(Saken fortsetter under)

Små og farlige - slik ser Vibrio vulnificus ut under en mikroskop-linse. Foto: CDC/James Gathany

Personer med leversvikt og kroniske blodsykdommer er særlig i faresonen. Dersom det er minimum 20 plussgrader i vannet i en uke til ende, kan den dødelige synderen dukke opp. Og det er ikke bare i fjerntliggende farvann bakterien har vist seg å finne seg til rette.

Vibrio vulnificus er blitt rapportert i flere infeksjonstilfeller i Sør-Sverige og Danmark, og det har forekommet dødsfall. Her hjemme er faren ifølge Folkehelseinstituttet størst fra Oslofjorden og sørover.

Les også: Norge er det tryggeste landet å besøke i 2018

Skylder på oljeutslipp

En av de som har fått føle Vibrio vulnicus på kroppen, er Jocko Angle. For tre år siden ble han infisert av bakterien under en badetur og i dag er det ene benet hans dobbelt så tykt som det andre. Han driver en informasjonsside på Facebook om bakterien, og Anglo legger deler av skylden på det store oljeutslippet i Mexico-golfen i 2010.

– Jeg tror de store mengdene med olje i sjøen, sammen med kjemikaliene de brukte for å få bukt med utslippet, gjorde at bakterien fikk gode vekstvilkår, forteller han til The Guardian.

Anglo får støtte i sin teori fra Kim Farve, direktør for offentlig arbeid i Bay St. Louis i Mississippi.

De sier at Vibrio alltid har vært der, men jeg vokste opp langs disse strendene, og jeg kan ikke huske at dette har vært noe problem før det store oljeutsleppet i 2010, sier Farve til TheGuardian.

Les også:

Farlige plastperler for fisk og fugl

Vilt, vakkert og turist-tomt

Bahamas har rosa strender

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus