Kontrastfylte Argentina; Lyd av stillhet og tango i gata

I Buenos Aires treffer du på de som virkelig kan danse tango, som her i San Telmo.
I Buenos Aires treffer du på de som virkelig kan danse tango, som her i San Telmo.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette handler om en utvidet rundreise, fra brølende farvann til tango i Buenos Aires.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARGENTINA (King Goya): Dette er et stort land og et hjem for gauchos og med de mest fantastiske landskap i Sør-Amerika. Isbreer, ørken, fjell, innsjøer, en vill kyst og ikke å glemme mat og vin.

Slik husker jeg Argentina, her jeg sitter og planlegger en ny tur sørover:

Iguazu Falls

Globalt finnes mange store fosser – men ingen bruser som mektige Iguazu. Den har ikke høyeste vannfall eller er teknisk sett den største, men slike statistikk blir redusert til noe meningsløst når du kommer innpå kolossen. Kaskader virker ganske enkelt uendelig og lyden av vannet gir kanskje den mest overveldende følelsen.

Fra den mektige kanten ser man inn i den som sett ovenfra kalles djevelens hals, eller bli med en båt mot midten av vannet for å føle sprøyten i ansiktet allerede en halv kilometer unna. Her foregår en kamp for å forstå den enorme fossen, et levende eksempel hvor du må se for å tro.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Advarsel: Spar penger og et knust hjerte

(Saken fortsetter under)

Iguazu består av mange brølende fosser på grensen mellom Argentina, Brasil og Paraguay.
Iguazu består av mange brølende fosser på grensen mellom Argentina, Brasil og Paraguay.

Buenos Aires

Det har alltid vært debatt rundt hva som er den vakreste byen i verden, men i avdeling for ren glamour er det vanskelig å komme unna Buenos Aires. Til tider føles det som halvparten av befolkningen er hentet rett ut av Milanos fineste butikker, mens den andre halvparten viser en urban eleganse som folk fra andre store byer bare kan drømme om.

Argentina

Nord-Argentina: Villmark, saltdyner, laguner og kolossale ørken med sand. Dette er et sted for å sette pris på rå skjønnhet og intense stillhet.

Sør-Argentina: Fra Andesfjellene til Atlanterhavet. Villmark, isbreer, Fitzroy National Park og Patagonia.

Disse uanstrengte og elegante menneskene er omgitt av usedvanlig vakre palasser og bygninger; det er rett og slett vanskelig å bestemme i hvilken retning man skal se. Selv kirkegårder er nydelige. Med en tung italiensk arv, kaffe og iskrem i verdensklasse, er dette sannsynligvis beste by i verden for å sitte på en kafé-terrasse og se verden passere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Jakten på dansk Hygge endte på Himmelbjreget

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lyden av stillhet

En tykk vegg av stillhet. Ikke bare fred og ro, men total og absolutt mangel på støy. Kun total stillhet over et stort landskap av sanddyner og de høye Andesfjellene.

(Saken fortsetter under)

Ørken: Her ute i sand og ørken møter du en overdøvende stillhet.

Dette må være slik det ytre rommet høres ut, altså verdensrommet. Det var litt rart, forvirrende og til tider litt skremmende. Jeg satt i stillhet og tok inn over meg en rød skjønnhet i et fjernt hjørnet av Argentina. Naturen kan være helt stille, stor og dominerende. Etter ti minutter føltes det som hodet begynte å ta skade – og jeg i ferd med å skli over i en tilstand der jeg hørte uforklarlige lyder. Da gikk jeg tilbake til bilen og guiden for en prat!

Les også: En bypatriots bekjennelse: Ja, jeg elsker Ålesund!

Asado, asado

Grilling av lam på argentinske stepper er legendarisk med et velsmakende rykte – og sikkert en vei å gå for alle som bremser på inntak av kjøtt. Men når det første kjøttstykket lander på tungen, og du hører vinden plystre over pampasen, vet du at reisen og måltidet er mer verd enn tanken på grønnsaker og en tradisjonell charter-ferie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mest sannsynlig finnes det ikke andre land som er så sterkt knyttet til en bestemt druesort som Argentina er til Malbec, både som en drue og navnet på en argentinsk vin. Andre viner har en tendens til å spille andre-fiolin.

(Saken fortsetter under)

Dette er landet for kjøtt og grilling av hele lam.
Dette er landet for kjøtt og grilling av hele lam.

Argentinere drikker ofte sin urtete – matè – nær sagt til alle døgnets tider og med slags rituale med noen uklare regler. Til tross for den bitre smaken, likte jeg teen, spesielt etter en lang dag på tur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vilt eventyr ved havet i spektakulær natur

En rask tango

Omtrent samtidig som jeg betraktet meg selv som en slags ny Indiana Jones, men da kun i et kort øyeblikk, svarte hun med å stramme benet rundt min midje og jeg forestilte meg som en lokal suave tanguero.
Min kvinnelige danse-lærer fjernet raskt alle illusjoner. Helt i orden for meg, for dette ble likevel en sjelden episode mens man er ute på tur og fikk anledning til å kaste alle hemninger på dør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: På hesteryggen er Patagonia et eventyr

Neste tur

Mitt besøk i Argentina var planlagt for å oppleve landets enorme kontraster – og på alle området opplevde jeg mer enn forventet. Neste gang skal jeg slå meg ned i Buenos Aires, i et forsøk på å møte og forstå mennesker som lever i denne byen. Men også gjøre et forsøk på å forstå mer om den sensuelle dansekulturen, kanskje lære flere trinn og søke inn i tangoens dypeste hemmelighet.

Ut på tur

Landing: Enklest og rimeligst er å reise med Norwegian fra London Gatwick til Buenos Aires, en tur som tar omtrent 11 timer. Billett koster omlag 3000 kroner en vei. I Argentina flyr Norwegian også til syv byer.

Bo bra: Palermo er det største nabolaget i Buenos Aires, med store parker, trendy barer, klubber og motebutikker. Palermo er et bra område å bo – et sted som også har flest psykologer i byen.

Spis godt: Du kan få servert en saftig biff og utmerket flaske vin for 30 dollar. Her er noen matnyttige uttrykk du bør kunne. Parrilla: betyr både steakhouse og grill-restaurant Bodegones: Klassisk nabolag-spisested for grillet kjøtt, pasta og biff. Asado: Grillkjøtt Porteños: Folk som bor i Buenos Aires Puerta Cerrada: Privat spisested, kun bestilling, vanligvis hjemme hos en kokk. Cenar: Middag spises ganske sent, typisk rundt 9 til 11 på kveldstid.

Natteliv: Nyt nattelivet, for dette er byen som aldri sover og kjent for sitt utrolige natteliv. Vi spiser sent, fester sent og sover sent.

Mini-Guide: Dette er en stor, kosmopolitisk hovedstad. Plaza de Mayo er sentrum med storslåtte bygninger, inkludert Casa Rosada, det ikoniske presidentpalasset. Andre store attraksjoner er Teatro Colòn, et stort operahus med nesten 2500 sitteplasser. Det moderne MALBA-museet viser latinamerikansk kunst. Beste perioder for et besøk er vår og høst - for godt vær og mye som skjer.

Saken er opprinnelig publisert på KingGoya.no