Nils og familien kjørte 6000 kilometer med Tesla og campingvogn

Tanken om en langtur rundt om i Europa hadde ligget latent en stund. Nå ble den til virkelighet.
Tanken om en langtur rundt om i Europa hadde ligget latent en stund. Nå ble den til virkelighet. Foto: Privat

Her snakker vi spesiell pappaperm.

Forleden siden publiserte vi en sak på langtur med Tesla – der vi fant ut at Europa-tur med elbil, kombinert med mye og rask kjøring, ikke var helt optimal.

Les den artikkelen her.

Reaksjonene på denne artikkelen har ikke latt vente på seg. Mange har nikket med hodet og tenkt: Var det jeg visste – Langtur og strøm er en dårlig kombinasjon.

Andre har tenkt motsatt, og synes det er rart at dette var problematisk.

En av de som trolig tenkte det siste er Nils Henningstad. Oslo-mannen kjørte i sommer nærmere 6000 kilometer rundt om i Europa, med familien, i nettopp en elbil. Nærmere bestemt en Tesla Model X. Ikke bare det – bak Teslaen hedde han hengt på en campingvogn.

Her deler han sin personlige opplevelse og sine erfaringer med oss, med både tekst og bilder:

Drømmen om en litt lengre ferietur hadde ligget latent en stund. Foto: Privat
Drømmen om en litt lengre ferietur hadde ligget latent en stund. Foto: Privat

Jeg ser på nett at det (heldigvis) er stadig flere og flere med Tesla Model X som begir seg ut på Europas motorveier, med både små og store campingvogner bak bilen. Sist gang vi var hjemme i foreldrepermisjon, planla vi at når nummer to kom, skulle vi bruke en del av denne permisjonstiden til å reise på en litt lengre ferie enn vanlig. Og etter snart ti år som elbilist, var det en selvfølge at dette skulle gjøres elektrisk.

Vi så etter en aerodynamisk, komfortabel, men kompakt og effektiv campingvogn som kunne gi oss det beste grunnlaget for en måneds tur med to voksne og to barn, ett på snart tre år og ett på bare seks måneder. På markedet fremsto det som at T@B, Adria Action, og Eriba var vogner som i ulike utstyrversjoner kunne gi oss det vi ville ha – og etter å ha prøvd en Eriba, falt vi så pladask at de andre ikke ble et alternativ. Vi ble campingvogneiere.

Så kom det en lang periode med planlegging. Vi kunne tenke oss minst mulig overraskelser på turen, ettersom det var nok annet som kunne skje, og det ble derfor staket ut både kjøreetapper, ladestopp og campingplasser etter en relativt realistisk rute. Nesten 5.900 km senere er konklusjonen at planen i stor grad ble gjennomført, men at både det ene og det andre ble erfart på veien.

Les også: Dette er den kuleste SUV-en du kan ha på høstfjellet i år

Med campingvogn øker forbruket og det blir en del ladestopp underveis. Foto: Privat
Med campingvogn øker forbruket og det blir en del ladestopp underveis. Foto: Privat

Men er det ikke veldig mye lading?

Den søte lille vogna ga oss (med 90kWh-batteri) en rekkevidde på ca. 200-250 km, avhengig av fart og terreng. Gjennomsnittlig på hele turen hadde vi et forbruk på 318Wh/km, og med 100kWh kan man nok klare nesten 300 km pr lading med rolig kjøring og liten vogn. Vi ladet kun på Tesla sine superladere (SuC) gjennom hele Europa, og selvfølgelig på campingplassene vi bodde på. Slik sett kunne vi alltid dra fulladet på reisedagene.

De flate områdene i Nord-Europa er både enkle og «trygge» å forutse rekkevidden på, men når vi fartet rundt i alpene i Sveits, merket vi etter hvert at forarbeid kunne være veldig nyttig for å finne ut om veier går gjennom, under, eller over forskjellige fjellpartier.

Kart over reiserute med ladestopp, campingplasser og severdigheter. Foto: Privat
Kart over reiserute med ladestopp, campingplasser og severdigheter. Foto: Privat

Enkelte ganger var overraskelsen heldigvis i det positive hjørnet, som over Trient til Martigny. Der endte vi faktisk opp med å bruke det samme i 50-55 km/t med vogn som det bilen stipulerte vi skulle bruke uten vogn, ved fartsgrensen. Å holde 90 km/t i et svingete fjellpass hvor 500-600 høydemeter skulle forseres, var uansett rimelig urealistisk.

Fra Interlaken til Martigny valgte vi biltog gjennom fjellet, ganske enkelt for å spare både kilometer, strøm, og tid. Dette var også en ny og morsom opplevelse. Det kunne minne om et sveitsisk svar på en norsk ferge. Her var det bare å kjøre på, sette på håndbrekket, ta toget i 15 minutter, og kjøre av på andre siden.

Selv om superladernettverket i utgangspunktet gir oss Tesla-eiere en forutsigbar, enkel og gratis lading, dukker det opp en rekke nye utfordringer med en gang du har noe hengende etter bilen. Her kommer en liten oppsummering av hva som kan skje.

Les også: Gammel-bilen som fikk en voksen mann til å kappkjøre

Dårlig plass på superlader

Blant virkelig ukurante SuC på vår vei, vant definitivt Varazze i Italia. Laderne var plassert på taket i et lite «parkeringshus», med 2 meters høydebegrensning, og absolutt ingen andre parkeringsmuligheter noe sted i nærheten. Det var heller ingen grunn for denne høydebegrensingen, utover å forhindre adgang for annet enn personbiler. Vi endte opp med å koble av vogna midt i veien (i god italiensk ånd), og stå og passe på denne frem til vi fikk ladet nok til å komme oss videre.

Utover dette absolutte bunnpunkt, måtte vi koble av både på Stuhr i Tyskland og Martigny i Sveits. Ellers kunne vi stort sett lade uhindret, selv med vogn på. Noen plasser, bl.a. Orange i Frankrike, Aosta i Italia og Heidfeld i Tyskland, var det også «tilhengerplasser» slik at man kunne kjøre rett inn. Disse er absolutt å foretrekke, sammen med «doble» plasser (slik som Nebbenes) selv om man stort sett aldri ser dette nedover i Europa.

Les også: Elbiler bulker mer enn andre biler

Familieidyll og campingliv på høyt nivå med campingvogn, fortelt og Tesla. Foto: Privat
Familieidyll og campingliv på høyt nivå med campingvogn, fortelt og Tesla. Foto: Privat

Bomme på avkjøringen

En annen utfordring med å kjøre fra SuC til SuC og ha små marginer, er at «tabber», som f.eks. å bomme på en avkjøring på Autobahn kan få konsekvenser. Vi glemte å svinge av på riktig avkjørsel på Autobahn i gamle Øst-Tyskland, og der kan det til tider virkelig være langt mellom avkjørslene. For, ved det tilfellet, endte det opp med at vi valgte en annen motorvei og en annen campingplass, i stedet for å hinke oss frem eller lete etter en CHAdeMO-lader på veien, for å kunne følge opprinnelig plan.

Les også: Slik var det å kjøre elbil for 46 år siden

Hva med utenfor superladernettet?

Å være elbilist med campingvogn utenom superladerne i Europa, kan være en utfordring. I Berlin ga vi til slutt opp å finne gatelading som man kunne starte via app. Enkelte byer f.eks. både Nice og Kiel er fullstendig blottlagt for hurtigladere.

Fakta:

  • Kjørt: 5.815 km
  • Forbrukt: 1.850 kWh
  • Snittforbruk: 318 wh/km
  • Antall stopp på SuC: 24
  • Ladetid på SuC: ca 25 timer

Heldigvis er det også lyspunkter. For eksempel er det mange av Lidl-butikkene, samt enkelte kjøpesentre og P-hus både her og der som tilbyr enkel – og noen ganger gratis – lading. Mange av disse, i vårt tilfelle Lidl i Saint Raphael, har også solceller, slik at man til og med lader med fornybar strøm.

Enkelte av campingplassene tilbyr kun 6A-kurser, som jo gjør at saktelading virkelig blir sakte. Ikke bare det, for når du skal sjonglere de seks amperene mellom lading, vannkoker, og aircondition i vogna, kan dagene fort bli unødvendig knotete (og frustrerende for tur-deltakere som skal tilpasse seg dette). Her er tipset å gjøre alt man kan, for å sikre seg plasser med minst 10 eller 16 ampere.

Noen ganger må campingvognen parkeres separat, da det ikke er plass til den på ladestasjonen, som her i Varazze. Foto: Privat
Noen ganger må campingvognen parkeres separat, da det ikke er plass til den på ladestasjonen, som her i Varazze. Foto: Privat

Heldigvis finnes det også her motsatte tilfeller. Både i Sveits (Aaregg Familiencamping) og i Nederland (De Lakens) hadde campingplassen gratis 22kW ladepunkt utenfor. Dette gjorde oss vesentlig mer fleksible, og i stedet for å sakte, men sikkert fylle opp bilen over to-tre netter kunne vi dra ut og farte hver eneste dag om vi ville, og likevel ha fulladet bil. Dette var likevel ikke en nevneverdig utfordring i løpet av turen, da to små barn, mye farting og campingliv gir få – om noen – anledninger til å gjøre noe utenfor campingen. Mesteparten av campingplassene vi var på hadde også såpass bredt tilbud, at vi selv etter fire-fem netter fortsatt ikke hadde fått utforsket alt de hadde å by på lokalt.

Les også: – Vi skal bytte bil – men vil ikke ha elbil

Bilde av bilens skjem etter hjemkomst "Trip A" bekrefter kjørte kilometer og strømforbruk. Foto: Privat
Bilde av bilens skjem etter hjemkomst "Trip A" bekrefter kjørte kilometer og strømforbruk. Foto: Privat

Oppsummering

Oppsummert kan vi si at, ja; det kan nok for enkelte være en veldig stor overgang å gå fra fossilt drivstoff til elektrisk, og dra campingvogn over lange distanser. Samtidig, kan det også være en overgang som knapt er merkbar (utover et større feriebudsjett, uten drivstoffkostnader). Gjør man litt forarbeide, og tar pauser slik man uansett burde gjøre om man kjører over distanser på flere hundre mil, vil det gå relativt knirkefritt.

Saken ble først publisert hos Tesla owners club Norway, deretter hos Broom.no.

Les også: Nå har vi satt ny verdensrekord i elbil-salg

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46 Liverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33 Brigitte Macron blir lærer igjen06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30 Berge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11 Israelerne til valgurnene for andre gang i år06:10 Norge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02 Massiv motstand mot vindkraft i Norge06:02 Frp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50 Dette skjer i dag05:44 Elon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42 Dette skjedde i natt05:30 Flere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05 FAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00 HRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45 Strømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31 352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10 Geléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47 86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51 Streik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30 Amnesty-pris til Greta Thunberg02:02 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28 Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13 Trump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02 LO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag
Siste nytt
09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46SportLiverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33VerdenBrigitte Macron blir lærer igjen06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30SportBerge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11VerdenIsraelerne til valgurnene for andre gang i år06:10NorgeNorge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02NorgeMassiv motstand mot vindkraft i Norge06:02NorgeFrp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenElon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeFlere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05VerdenFAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00VerdenHRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45VerdenStrømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31Norge352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10NorgeGeléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47Verden86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51NorgeStreik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30VerdenAmnesty-pris til Greta Thunberg02:02NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28NorgeRødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13VerdenTrump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02NorgeLO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag
Populært