Nils og familien kjørte 6000 kilometer med Tesla og campingvogn

Tanken om en langtur rundt om i Europa hadde ligget latent en stund. Nå ble den til virkelighet.
Tanken om en langtur rundt om i Europa hadde ligget latent en stund. Nå ble den til virkelighet. Foto: Privat

Her snakker vi spesiell pappaperm.

Forleden siden publiserte vi en sak på langtur med Tesla – der vi fant ut at Europa-tur med elbil, kombinert med mye og rask kjøring, ikke var helt optimal.

Les den artikkelen her.

Reaksjonene på denne artikkelen har ikke latt vente på seg. Mange har nikket med hodet og tenkt: Var det jeg visste – Langtur og strøm er en dårlig kombinasjon.

Andre har tenkt motsatt, og synes det er rart at dette var problematisk.

En av de som trolig tenkte det siste er Nils Henningstad. Oslo-mannen kjørte i sommer nærmere 6000 kilometer rundt om i Europa, med familien, i nettopp en elbil. Nærmere bestemt en Tesla Model X. Ikke bare det – bak Teslaen hedde han hengt på en campingvogn.

Her deler han sin personlige opplevelse og sine erfaringer med oss, med både tekst og bilder:

Drømmen om en litt lengre ferietur hadde ligget latent en stund. Foto: Privat
Drømmen om en litt lengre ferietur hadde ligget latent en stund. Foto: Privat

Jeg ser på nett at det (heldigvis) er stadig flere og flere med Tesla Model X som begir seg ut på Europas motorveier, med både små og store campingvogner bak bilen. Sist gang vi var hjemme i foreldrepermisjon, planla vi at når nummer to kom, skulle vi bruke en del av denne permisjonstiden til å reise på en litt lengre ferie enn vanlig. Og etter snart ti år som elbilist, var det en selvfølge at dette skulle gjøres elektrisk.

Vi så etter en aerodynamisk, komfortabel, men kompakt og effektiv campingvogn som kunne gi oss det beste grunnlaget for en måneds tur med to voksne og to barn, ett på snart tre år og ett på bare seks måneder. På markedet fremsto det som at T@B, Adria Action, og Eriba var vogner som i ulike utstyrversjoner kunne gi oss det vi ville ha – og etter å ha prøvd en Eriba, falt vi så pladask at de andre ikke ble et alternativ. Vi ble campingvogneiere.

Så kom det en lang periode med planlegging. Vi kunne tenke oss minst mulig overraskelser på turen, ettersom det var nok annet som kunne skje, og det ble derfor staket ut både kjøreetapper, ladestopp og campingplasser etter en relativt realistisk rute. Nesten 5.900 km senere er konklusjonen at planen i stor grad ble gjennomført, men at både det ene og det andre ble erfart på veien.

Les også: Dette er den kuleste SUV-en du kan ha på høstfjellet i år

Med campingvogn øker forbruket og det blir en del ladestopp underveis. Foto: Privat
Med campingvogn øker forbruket og det blir en del ladestopp underveis. Foto: Privat

Men er det ikke veldig mye lading?

Den søte lille vogna ga oss (med 90kWh-batteri) en rekkevidde på ca. 200-250 km, avhengig av fart og terreng. Gjennomsnittlig på hele turen hadde vi et forbruk på 318Wh/km, og med 100kWh kan man nok klare nesten 300 km pr lading med rolig kjøring og liten vogn. Vi ladet kun på Tesla sine superladere (SuC) gjennom hele Europa, og selvfølgelig på campingplassene vi bodde på. Slik sett kunne vi alltid dra fulladet på reisedagene.

De flate områdene i Nord-Europa er både enkle og «trygge» å forutse rekkevidden på, men når vi fartet rundt i alpene i Sveits, merket vi etter hvert at forarbeid kunne være veldig nyttig for å finne ut om veier går gjennom, under, eller over forskjellige fjellpartier.

Kart over reiserute med ladestopp, campingplasser og severdigheter. Foto: Privat
Kart over reiserute med ladestopp, campingplasser og severdigheter. Foto: Privat

Enkelte ganger var overraskelsen heldigvis i det positive hjørnet, som over Trient til Martigny. Der endte vi faktisk opp med å bruke det samme i 50-55 km/t med vogn som det bilen stipulerte vi skulle bruke uten vogn, ved fartsgrensen. Å holde 90 km/t i et svingete fjellpass hvor 500-600 høydemeter skulle forseres, var uansett rimelig urealistisk.

Fra Interlaken til Martigny valgte vi biltog gjennom fjellet, ganske enkelt for å spare både kilometer, strøm, og tid. Dette var også en ny og morsom opplevelse. Det kunne minne om et sveitsisk svar på en norsk ferge. Her var det bare å kjøre på, sette på håndbrekket, ta toget i 15 minutter, og kjøre av på andre siden.

Selv om superladernettverket i utgangspunktet gir oss Tesla-eiere en forutsigbar, enkel og gratis lading, dukker det opp en rekke nye utfordringer med en gang du har noe hengende etter bilen. Her kommer en liten oppsummering av hva som kan skje.

Les også: Gammel-bilen som fikk en voksen mann til å kappkjøre

Dårlig plass på superlader

Blant virkelig ukurante SuC på vår vei, vant definitivt Varazze i Italia. Laderne var plassert på taket i et lite «parkeringshus», med 2 meters høydebegrensning, og absolutt ingen andre parkeringsmuligheter noe sted i nærheten. Det var heller ingen grunn for denne høydebegrensingen, utover å forhindre adgang for annet enn personbiler. Vi endte opp med å koble av vogna midt i veien (i god italiensk ånd), og stå og passe på denne frem til vi fikk ladet nok til å komme oss videre.

Utover dette absolutte bunnpunkt, måtte vi koble av både på Stuhr i Tyskland og Martigny i Sveits. Ellers kunne vi stort sett lade uhindret, selv med vogn på. Noen plasser, bl.a. Orange i Frankrike, Aosta i Italia og Heidfeld i Tyskland, var det også «tilhengerplasser» slik at man kunne kjøre rett inn. Disse er absolutt å foretrekke, sammen med «doble» plasser (slik som Nebbenes) selv om man stort sett aldri ser dette nedover i Europa.

Les også: Elbiler bulker mer enn andre biler

Familieidyll og campingliv på høyt nivå med campingvogn, fortelt og Tesla. Foto: Privat
Familieidyll og campingliv på høyt nivå med campingvogn, fortelt og Tesla. Foto: Privat

Bomme på avkjøringen

En annen utfordring med å kjøre fra SuC til SuC og ha små marginer, er at «tabber», som f.eks. å bomme på en avkjøring på Autobahn kan få konsekvenser. Vi glemte å svinge av på riktig avkjørsel på Autobahn i gamle Øst-Tyskland, og der kan det til tider virkelig være langt mellom avkjørslene. For, ved det tilfellet, endte det opp med at vi valgte en annen motorvei og en annen campingplass, i stedet for å hinke oss frem eller lete etter en CHAdeMO-lader på veien, for å kunne følge opprinnelig plan.

Les også: Slik var det å kjøre elbil for 46 år siden

Hva med utenfor superladernettet?

Å være elbilist med campingvogn utenom superladerne i Europa, kan være en utfordring. I Berlin ga vi til slutt opp å finne gatelading som man kunne starte via app. Enkelte byer f.eks. både Nice og Kiel er fullstendig blottlagt for hurtigladere.

Fakta:

  • Kjørt: 5.815 km
  • Forbrukt: 1.850 kWh
  • Snittforbruk: 318 wh/km
  • Antall stopp på SuC: 24
  • Ladetid på SuC: ca 25 timer

Heldigvis er det også lyspunkter. For eksempel er det mange av Lidl-butikkene, samt enkelte kjøpesentre og P-hus både her og der som tilbyr enkel – og noen ganger gratis – lading. Mange av disse, i vårt tilfelle Lidl i Saint Raphael, har også solceller, slik at man til og med lader med fornybar strøm.

Enkelte av campingplassene tilbyr kun 6A-kurser, som jo gjør at saktelading virkelig blir sakte. Ikke bare det, for når du skal sjonglere de seks amperene mellom lading, vannkoker, og aircondition i vogna, kan dagene fort bli unødvendig knotete (og frustrerende for tur-deltakere som skal tilpasse seg dette). Her er tipset å gjøre alt man kan, for å sikre seg plasser med minst 10 eller 16 ampere.

Noen ganger må campingvognen parkeres separat, da det ikke er plass til den på ladestasjonen, som her i Varazze. Foto: Privat
Noen ganger må campingvognen parkeres separat, da det ikke er plass til den på ladestasjonen, som her i Varazze. Foto: Privat

Heldigvis finnes det også her motsatte tilfeller. Både i Sveits (Aaregg Familiencamping) og i Nederland (De Lakens) hadde campingplassen gratis 22kW ladepunkt utenfor. Dette gjorde oss vesentlig mer fleksible, og i stedet for å sakte, men sikkert fylle opp bilen over to-tre netter kunne vi dra ut og farte hver eneste dag om vi ville, og likevel ha fulladet bil. Dette var likevel ikke en nevneverdig utfordring i løpet av turen, da to små barn, mye farting og campingliv gir få – om noen – anledninger til å gjøre noe utenfor campingen. Mesteparten av campingplassene vi var på hadde også såpass bredt tilbud, at vi selv etter fire-fem netter fortsatt ikke hadde fått utforsket alt de hadde å by på lokalt.

Les også: – Vi skal bytte bil – men vil ikke ha elbil

Bilde av bilens skjem etter hjemkomst "Trip A" bekrefter kjørte kilometer og strømforbruk. Foto: Privat
Bilde av bilens skjem etter hjemkomst "Trip A" bekrefter kjørte kilometer og strømforbruk. Foto: Privat

Oppsummering

Oppsummert kan vi si at, ja; det kan nok for enkelte være en veldig stor overgang å gå fra fossilt drivstoff til elektrisk, og dra campingvogn over lange distanser. Samtidig, kan det også være en overgang som knapt er merkbar (utover et større feriebudsjett, uten drivstoffkostnader). Gjør man litt forarbeide, og tar pauser slik man uansett burde gjøre om man kjører over distanser på flere hundre mil, vil det gå relativt knirkefritt.

Saken ble først publisert hos Tesla owners club Norway, deretter hos Broom.no.

Les også: Nå har vi satt ny verdensrekord i elbil-salg

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:03 Leder for milits drept i israelsk luftangrep04:51 Raheem Sterling går glipp av Euro 2020-kvalifiseringen på Wembley04:38 USA fordømmer volden i Hongkong03:55 Malis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20 Jimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19 Gransker Mattilsynet: Melder om lovbrudd, avvik og hemmelighold03:10 Politiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad03:07 Morales forlater Bolivia etter å ha fått asyl i Mexico02:38 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos
Siste nytt
05:03VerdenLeder for milits drept i israelsk luftangrep04:51SportRaheem Sterling går glipp av Euro 2020-kvalifiseringen på Wembley04:38VerdenUSA fordømmer volden i Hongkong03:55VerdenMalis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20VerdenJimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19NorgeGransker Mattilsynet: Melder om lovbrudd, avvik og hemmelighold03:10NorgePolitiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad03:07VerdenMorales forlater Bolivia etter å ha fått asyl i Mexico02:38VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos
Populært