Meny

Bjørns fototips: Et portrett av byen

NY ARKITEKTUR: Langs Vallettas hovedgate Republic Street er det kommet flere nye bygninger, som fort blir kjedelig om man ikke legger inn kontraster og mennesker.

Å ta bilder av bygninger er faktisk mer krevende enn du tror. Men det finnes et par triks som gjør denne sjangeren innen reisefotografiet mer interessant – og spennende.

Som reisende fotograf skal man kunne kombinere ulike ferdigheter. Gatefotografering, sport, landskap, portrett og arkitektur er noen av områdene som berøres. Særlig sistnevnte kan fort bli uvesentlig, fordi en husvegg gjerne er en husvegg, om det er i Mjøndalen eller Milano.

Arkitekturfotografering er i likhet med landskap og portrett en egen sjanger, og det kan være lurt å sjekke litt i interiørmagasiner eller andre tidsskrifter der dette er fremtredende. Det fins til overmål spesielt utviklede linser (tilt og shift-objektiver) for dette formålet, men det er mest for den viderekomne.

Bildeserien i topp: Hvor er vi? Malta desember 2017 (stort bilde), Brasilia 2008 (sort-hvitt) og Lisboa 2005.

Les også: – Om norsk økonomi faller sammen, dør Åre

Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.

Husvegger og bygninger kan gjøres mer spennende ved å finne detaljer som fremhever geografien. En god regel er å vente til sola står lavt. Da blir lyset varmere, og du får frem skygger og lyseffekter som gir mer drama og kontrast. Mennesker eller andre gjenkjennelige detaljer gir skala til bildet, samt tilstedeværelse og en følelse av hvor man er («sense of place»).

Les også: 9 ting du må gjøre i Amsterdam

Finn noe som er karakteristisk for landet eller stedet, om det er en klesvask med sterke farger i klærne (Portugal, for eksempel) som henger ute til tørk, eller en fargevalør som sier litt om byen eller landet.

Regelen er at en vegg alene aldri er nok. Lek med sjangeren, også i etterbehandlingen med å dra frem farger og kontraster. Å vende om til sort-hvitt gir av og til den ekstra dimensjonen til et i utgangspunktet statisk motiv som til slutt er så fint at det ender opp i ramme på veggen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært