Dagen derpå for EUs gave til alle 18-åringer: Gratis Interrail

INTERRAIL-DRØMMEN: Ungdom som ble forespeilet gratis interrailbillett som gave ved EUs 60-årsjubileum, blir sittende igjen på perrongen.
INTERRAIL-DRØMMEN: Ungdom som ble forespeilet gratis interrailbillett som gave ved EUs 60-årsjubileum, blir sittende igjen på perrongen. Foto: Colourbox

Entusiastiske EU-parlamentarikere ville gi alle ungdommer en gratis interrailbillett som 18-årsgave, for å øke oppslutningen om EU. I dag ble blåmandag for den ideen.

Det vakte begeistring da de konservative politikerne i EU i fjor lanserte ideen om å gi alle europeiske ungdommer som fylte 18 år, en gratis interrailbillett i gave fra Unionen.

Et overveldende flertall sluttet seg til tanken 4. oktober i fjor, i håp om å bedre kontakten, samhørigheten og forståelsen for Europa, meldte EU-parlamentet.

– Å investere i unge mennesker, å sette folk i stand til å reise rundt i Europa, fremme bedre forståelse og kunnskap om Europa, er en vidunderlig fortryllende ide, sa for eksempel sosialdemokraten Luigi Morgano.

Interrail er altså det tradisjonsrike samarbeidet europeiske togselskaper mellom, inkludert NSB, som en billett du kan reise på de fleste strekningene i en måned. Men billetten koster fort noen tusenlapper.

På møtet i EU-parlamentet kalte også EU-kommisjonens transportkommissær Violeta Bulc forslaget «en strålende idé». Men hun tok noen forbehold om at ytterligere analyser trengs, ikke minst om kostnadene.

Mandagen etter den storstilte feiringen av EUs 60-årsdag i Roma, der også Europeisk Ungdom deltok, kom så Kommisjonens konklusjon:

I stedet for å svi av milliarder av euro til Interrail for alle 18-åringer, setter Kommisjonen av 2,5 millioner til 5000 utvalgte reisende, i et program kalt «Move2Learn, Learn2Move».

Målet er å styrke europeisk identitet og kontakt, forteller Kommisjonen i en pressemelding.

I tillegg til utgiftene, ville det trolig kommet protester fra fly- og busselskaper om EU skulle gi en gave begrenset til togreiser. Kommisjonens forslag går på alle reiseformer, ikke bare de «bærekraftige» EU-parlamentarikerne så for seg.

Personvernpolicy