Fjorårets sommer jager oss sørover:Nordmenn gir blaffen i svak valuta - nå drar vi til Syden som aldri før

TREKKER NORDMENN: Sharm el Sheikh ved Rødehavet frister fortsatt varmehungrige feriegjester fra Norge.
TREKKER NORDMENN: Sharm el Sheikh ved Rødehavet frister fortsatt varmehungrige feriegjester fra Norge. Foto: Amisol
Artikkelen fortsetter under annonsen

En krone som er 30 prosent mindre verdt, mørke skyer i norsk økonomi og uro ute i verden hindrer ikke rekordvekst i nordmenns reiser til utlandet i sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn bestiller uvanlig mye sommerreiser i disse dager. Bestillingene øker med 6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, melder reiseselskapet Ticket i en pressemelding.

Samme trend er fanget opp av reiselivsoperatørenes organisasjon i Virke.

Virkes befolkningsundersøkelse for 2016 viser at folk nå er mer villig til å bruke penger på ferie igjen, etter å ha vært mer beskjedne med feriebudsjettet på samme tid i fjor.

Det kan være overraskende i en tid med økende arbeidsløshet, økonomisk vanskeligere tider i Kongeriket og en fallende kronekurs som gjør turer til utlandet mye dyrere.

– Mange vil sikre seg noen varme uker utenlands, etter fjorårets kjølige sommer. Dessuten gir de lave rentene penger til overs i lommeboken for mange, som kan brukes på reiser, er forklaringen Ellen Wolff Andresen, markedssjef i Ticket Feriereiser, gir i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– At det er en stor økning i de tidlige sommerbestillingene i år har å gjøre med at mange har tatt lærdom av fjorårets sommer da restplass-prisene økte med 30 prosent og det var vanskelig å finne reiser for de som var sent ute.

Men ikke alle kan koste på seg sydenturen i sommer.

Les: Mange lavinntektsfamilier må droppe ferien

Vi svir av 23 prosent mer på ferien

En undersøkelse Virke har gjennomført, viser en økning i gjennomsnittlig feriebudsjett for husstanden til kr. 45.800, en økning på hele 23 prosent sammenlignet med fjoråret og 3,5 prosent over tidligere toppnivå fra 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nordmenn verner om ferien sin og prioriterer å bruke penger på ferie om man har mulighet til det. Etter en nedgang i fjor ser vi nå at feriebudsjettene er tilbake på toppnivå, sier direktør for Reise utland i Virke, Sverre McSeveny-Åril i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ticket opplyser at hver fjerde nordmann reiser til Spania, og at sommerens mest bestilte reisemål er Mallorca.

Les også: Du kan få bøter for merkelige ting i Spania

Her er vinner- og taperlandene

Den store raketten er Kroatia og årets nykommer er Malaysia.

Bestillingene til Spania, som er det mest bestilte landet i sommer, øker med 35 prosent. Til Hellas, nummer to på topplisten, øker antall reisende med 3 prosent.

Tyrkia taper derimot kraftig i sommer og har falt fra en 4. plass i fjor til 9. plass i år på topplisten over Tickets mest bestilte ferieland.

– Det har ikke bare å gjøre med den siste tidens uroligheter, men også almene reisetrender. Etter flere år med kraftig økning er det oppleves ofte en tilbakegang da mange ønsker å prøve andre reisemål, sier markedssjef Wolff Andresen.

Den fallende etterspørselen til Tyrkia får snittprisene til å stupe.

Egypt har også vært utsatt for uroligheter og terror. Selskapet Amisol tilbyr stadig feriereiser til egyptiske feriesteder ved Rødehavet med sine fristende bademuligheter, uten at prisene der ser ut til å ha droppet synderlig.

Les også: Glemmer du dette, kan du få ferien ødelagt