Politiet fornøyd med oppførselen i Strömstad

Se utvalgte bilder av årets invasjon av Strömstad. Foto: Lasse Ljung og NTB Scanpix

Flere havnet i fyllearresten da norske rånere påsketradisjonen tro krysset grensa og inntok Strömstad skjærtorsdag. Men festen ble roligere enn på flere år.

– De var drita fulle, er det ikke det dere kaller det? spør polititalsmann Hans Lippens i region Vest.

Både svensk og norsk politi var på plass i Strömstad, der deler av sentrum ble avsperret på grunn av de festglade nordmennene.

Alt i alt kom 5.000 nordmenn og rundt 2.000 biler til byen. Klokka 17.30 var det tomt igjen, og stafettpinnen kunne overlates til politiet i Halden, som er åsted for nachspielet.

Roligere enn på lenge

Lippens forteller at i alt 8 personer ble innbrakt på grunn av fyll. De siste vil trolig slippe ut av arresten i 19– 20 tida, så sant de er blitt edru nok.

Politiet har også skrevet 22 rapporter på folk som har sittet på biltak, hengt ut av vinduer og lignende, og trafikkpolitiet gjorde i forbindelse med innfarten 16 inspeksjoner av biler som var i dårlig forfatning.

– Det er ikke meldt om noen andre lovbrudd eller om vold, noe som er veldig bra. I det store og hele har alt gått veldig, veldig bra, sier Lippens.

Skjærtorsdagen i Strömstad ble roligere enn den har vært på flere år, fastslår han.

På norsk side av grensen har politiet i Østfold tatt førerkortet fra flere unge bilførere for å ha kjørt bil med folk på taket på Svinesund.

Lang tradisjon

Tradisjonen strekker seg tilbake til 1950-tallet, og festingen har ofte kommet i kombinasjon med vold, fyll og bråk. Feiringen skal imidlertid ha roet seg etter at Systembolaget i byen for noen år siden fant ut at det var best å holde stengt denne dagen.

Vanlige butikker er for det meste åpne, og mange nordmenn reiser også på grensehandel. Torsdag ettermiddag hadde Vegtrafikksentralen ikke fått melding om noen spesielle hendelser eller køer.

Også i Åre på den svenske grensa til Trøndelag kjører nordmenn rundt i byen og fester. Her er både norsk og svensk politi til stede.

Se video fra fjorårets fest:

Personvernpolicy