Angrep til tross, Paris lokker fortsatt

Turister på Trocadero foran Eiffeltårnet.
Turister på Trocadero foran Eiffeltårnet. Foto: Ludovic Marin / Afp

Enkelte besøkende styrer kanskje klar av verdens fremste turistdestinasjon etter terrorangrepene i den franske hovedstaden, men for andre er Paris like fortryllende som noen gang.

Rushtrafikk på Champs Elysees Avenue opp mot triumfbyen. Foto: Charles Platiau / Reuters
Rushtrafikk på Champs Elysees Avenue opp mot triumfbyen. Foto: Charles Platiau / Reuters

For elskende, handlende og gourmeter vil Paris alltid være Paris.

Den franske hovedstadens billedskjønne gater har vært litt roligere, og køene utenfor Louvre-museet eller under Eiffeltårnet har vært noe kortere siden jihadistangrepene i november krevde 130 menneskeliv.

Francois Navarro, sjef for turistrådet i regionen, sier hotellreservasjoner har falt med omkring 20 prosent, med mange avbestillinger fra Japan, Kina og Russland i kjølvannet av det andre ødeleggende angrepet mot «Lysenes by» i løpet av et år.

Han sier det tok regionen tre måneder å komme seg etter angrepet i januar 2015 mot magasinet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked.

– Det har vært en større effekt, etter at væpnede menn og selvmordsbombere gikk amok i Paris i november, sier han.

– Men sikkerheten har heller aldri vært høyere. Det betrygger turistene, sier han, og legger til at antall besøkende er antatt å øke i mars.

Les også: Cruiseskip trosset stormen: Snur etter «helvetestur»

Avlyste reiser

Den samlede effekten av terrorangrepene i 2015 for turistindustrien er fremdeles ukjent, men samtidig som enkelte har avlyst drømmeturen er Paris fremdeles forlokkende for mange.

Basilikaen Sacre Coeur på Montmartre. Foto: Charles Platiau / Reuters
Basilikaen Sacre Coeur på Montmartre. Foto: Charles Platiau / Reuters

– Først hadde jeg ikke lyst til å komme i det hele tatt, på grunn av angrepene. Men jeg bestemte meg for ikke å gi etter for frykten. Et besøk i Paris har alltid vært blant mine drømmer, sier Annika, en 23 år gammel tysker på sin første utenlandsreise alene.

– Jeg innså at jeg like gjerne kan rammes av slikt andre steder i verden, og ikke kunne gjort stort med det da heller.

Hennes holdning gjenspeiler den til mange av byens besøkende, sier Navarro. Han legger til at dagens reisende har tilpasset seg «det faktum at slike tragiske hendelser kan skje hvor som helst.»

Annika sier politi og soldater på gatene, samt kontroller ved turiststeder «gjør at jeg føler meg litt tryggere.»

– Byens magi tok fullstendig overhånd, sier hun, og legger til at hun var glad for å kunne besøke Place de la Republique, et sted som har blitt et minnesmerke for ofrene for angrepet.

Les også: «Forstyrr meg og jeg dreper deg»

19 millioner besøkende

En kimera på fasaden til Notre Dame-katedralen. Foto: Charles Platiau / Reuters
En kimera på fasaden til Notre Dame-katedralen. Foto: Charles Platiau / Reuters

Byen er udødeliggjort i sanger, filmer og hjertene til romantikere verden rundt. «Det er noe helt særegent med Paris», sier Navarro, som er optimistisk med tanke på at besøkstallene vil komme seg.

Byen tiltrekker seg museumsentusiaster, med sin rike historie og arkitektoniske skatter. Matelskere drømmer om croissanter og små cafeer, og shopping-fantaster søker byens glamour.

Den større regionen Paris tiltrakk seg omkring 19 millioner utenlandske turister i 2014, mens Frankrike som helhet fikk 83 millioner besøkende fra utlandet. Dermed er landet verdens fremste turistmål.

Kina er den femte største bidragsyteren til Frankrike etter Storbritannia, USA, Tyskland og Italia. Det er et av de største vekstmarkedene, og turistmyndighetene ivrer etter å betrygge eventuell uro blant de reisende derfra.

Wang Yang fra reisebyrået Liurenyou i Beijing, sier til AFP at 60 prosent av deres kunder avlyste besøk til Frankrike etter angrepene i november.

– Slik mange kinesiske turister ser det er sikkerheten i Frankrike mangelfull, sier hun.

En besøkende på vei opp trappa i det 67 meter høye klokketårnet til Gare de Lyon. Foto: Etienne Laurent / Epa
En besøkende på vei opp trappa i det 67 meter høye klokketårnet til Gare de Lyon. Foto: Etienne Laurent / Epa

I et forsøk på å overbevise Kinas turister har Frankrike redusert ventetiden for visum, og Navarro sier byen vil ønske 55 kinesiske turoperatører velkommen i slutten av februar for en samtale om «sikkerhet og for å vise frem hva byen har å by på.»

Les også: SAS refunderer gravides billetter til zikaområder

Vil lokke kinesere

Kinesiske og japanske turister er noen av de mest spandable ved besøk i Frankrike, og en delegasjon med representanter for franske turistmyndigheter vil også besøke Tokyo i juni i et forsøk på å berolige turistbyråer der.

– Vi ser en viss effekt av angrepene, og antall besøkende til Frankrike har falt sammenlignet med tidligere år, sier talsmann for turistbyrået Nippon i Japan, Hidekazu Kihara, til AFP.

En japansk representant i Paris fortalte om et «drastisk» fall i antall reisende til Frankrike.

Torneroseslottet i Disneyland Paris, øst for hovedstaden. Foto: Bertrand Guay / Afp
Torneroseslottet i Disneyland Paris, øst for hovedstaden. Foto: Bertrand Guay / Afp

Navarro mener angrepene «nå er en del av vår historie.»

«Men Paris er fremdels hovedstaden til kjærlighet, mat og shopping.»

Joel Haywood (34) og kjæresten Yao, som bor i Beijing, gikk langs de uvanlig rolige gatene på Ile Saint Louis, en vanligvis svært travel øy i hjertet av Paris.

– Det er akkurat som det Paris vi alltid har hørt om, sier Yao, og legger til at ønsket å komme for å se hvordan pariserne håndterte dagliglivet etter angrepene.

Som så mange andre avviste de sikkerhetsbekymringene med frasen: «Det kan skje hvor som helst.»

Ikke langt unna, på tvers av elva Seinen, venter Mark Woods og Samantha Arnold fra England under gargoylene og klokketårnene til Notre Dame-katedralen.

Det gledesstrålende paret kan bekrefter at Paris fremdeles er romantikkens hovedstad.

– Under Eiffel-tårnet, legger Mark til.

---

Artikkel fra AFP Relaxnews, oversatt og tilrettelagt for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver.

Klassisk motiv fra den franske hovedstaden. Foto: AFP.
Klassisk motiv fra den franske hovedstaden. Foto: AFP.

Personvernpolicy