Reis Norge rundt for en billig penge

<p>Du må ikke reise ut av landet for å finne et eksotisk reisemål. Her er utsikten fra Reinebringen i Lofoten.</p>
Du må ikke reise ut av landet for å finne et eksotisk reisemål. Her er utsikten fra Reinebringen i Lofoten. Foto: Foto: Tomasz Furmanek / Visitnorway.com

Med en svak krone kan det være en fordel å legge sommerferien til Norge i år. Det behøver ikke koste deg skjorta.

Dagens valutakurs for euro, dollar og pund gjør at det er dyrere for nordmenn å legge sommerferien til utlandet enn tidligere. Heldigvis trenger du ikke reise jorda rundt for å få en spennende og eksotisk sommerferie.

Vårt langstrakte land er fullt av idylliske perler og byr på alt fra yrende storbyliv til fjelltopper og fjordcruise, hav- og strandliv. Det er fullt mulig å reise på kryss og tvers av Norge i sommer for en rimelig penge. ABC Nyheter gir deg tips til billige transport- og overnattingsalternativer.

Les også: Lavere oljepris gir lavere flypriser

Fly Norge rundt

Widerøe har delt inn Norge i tre ulike soner. Foto: Widerøe
Widerøe har delt inn Norge i tre ulike soner. Foto: Widerøe

I sommer kan du bestille en Norge rundt-billett med Widerøe som er gyldig for ubegrenset reise innad i Norge i 14 dager. Du må reise en gang mellom 20. juni og 29. august. Widerøe har delt inn Norge i tre soner, og prisen varierer fra 3390 kroner dersom du ønsker å reise innenfor én sone til 4590 kroner dersom du ønsker å reise over hele landet. Det koster 2000 kroner å utvide Norge rundt-billetten til tre uker.

Dersom du ønsker å fly mindre, men fremdeles komme deg fra A til B i Norge for en rimelig pris, kan du sjekke ut både SAS og Norwegian sine lavpriskalendre for å finne de beste prisene. Også her lønner det seg å være tidlig ute.

Les også: Satser millioner på nordnorsk flyselskap

I 2014 reiste Morten Rustad landet rundt for å fange vårt vakre land på film. Se det nydelige resultatet her: (artikkelen fortsetter under videoen)

Reis rimelig med bil, tog og buss

Bil: Har du egen bil, er bilferie i Norge et godt og rimelig alternativ. Dersom du ikke har tilgang på bil, går det an å leie en. Hos de fleste leiebilselskaper begynner prisen på 2000 kroner i uken for de minste bilene og øker i takt med størrelse, merke og modell på bilen du ønsker å leie.

Tog: NSB legger ut tusenvis av miniprisbilletter hver eneste måned, og om du er tidlig ute, går det an å sikre seg togturer til mellom 249 til 499 kroner.

Buss: Det går nesten alltid en buss. Er du tidlig ute, kan du finne svært rimelige bussbilletter. Husk at det som regel alltid er billigere å forhåndsbestille på nett enn å kjøpe billett om bord i bussen.

Les også: Drømmer om strømdrevet hurtigrute

Når du ønsker å bo godt, men rimelig

Hotell: Hotellkjeden Scandic har også laget en Norge rundt-pakke for sommeren 2016. Det innebærer at du kan bo 13 netter på mer enn 70 valgfrie Scandic-hoteller til en fast pris på 3990 kroner per person i delt dobbeltrom. Det tilsvarer 614 kroner per rom per natt, eller 307 kroner per person per natt. Det er mulig å spre de 13 nettene utover så mange ulike Scandic-hoteller du ønsker, men det er enkelte hoteller som er unntatt avtalen. Du må gjennomføre reisen mellom 20. juni og 21. august.

Leilighet: En annen mulighet er å leie privat leilighet i Norge i sommer gjennom deleselskap som for eksempel Airbnb. Der finnes det mange valgmuligheter i standard og pris.

Les også: Folk flest drømmer om å tilbringe natten i en trehytte

Nederlenderen Martijn Doolaard forvandler Norge til en miniatyrverden i denne videoen: (artikkelen fortsetter under)


Bo billig eller gratis på hytte eller vandrerhjem

Statskog har over 100 åpne buer og koier landet over hvor du kan oppholde deg og overnatte gratis. Disse er av enkel standard, som regel ett rom, uten innlagt strøm og vann og med utedo. I Statskogs brosjyre står det «Oftest finner du et par tre sengebrisker, krakker, en liten vedovn og forhåpentligvis litt ved som forrige besøkende har lagt klar. Øks, sag, vassbøtte, feiekost og brett vil normalt være på plass».

Dersom du ønsker noe litt større og noe litt mer eget kan du leie hytte for en rimelig pris. På nettsiden inatur kan du leie hytter for en pris helt ned i 100 kroner natta. Nettsiden tilbyr leie av 533 forskjellige hytter, hvorav 13 av dem koster under 200 kroner per overnatting. De fleste hyttene ligger i prisklassen 200-800 kroner per natt.

Den Norske Turistforening har mer enn 500 hytter i skog og fjell der du kan overnatte for en rimelig penge.

Den Norske Turistforening har over 500 hytter der du kan overnatte i sommer. Foto: Foto: Den Norske Turistforening
Den Norske Turistforening har over 500 hytter der du kan overnatte i sommer. Foto: Foto: Den Norske Turistforening

Ønsker du å legge ferien til et litt mer sentralt sted enn midt på fjellheimen eller i de dype, norske skoger, finnes det mange vandrerhjem lokalisert i byområder. Å bo på vandrerhjem vil som regel alltid være rimeligere enn å bo på hotell, og standarden kan være god.

Les også: Turistforeningen: – Turer i fjellet har blitt like viktig som badeferien

Derfor går vi aldri lei fjell­hei­men. Se André Håkers vakre bilder fra Sogn og Fjordane: (artikkelen fortsetter under)


Ta ferien i telt eller campingvogn

Er du en ekte friluftsentusiast, går det an å dra på telttur ute i det fri. Det finnes enkelte regler for ferdsel og overnatting i utmark som du bør sette deg inn i før du drar. Husk at det ikke er lov å tenne bål om sommeren, og at telting utover to dager på samme sted krever tillatelse fra grunneier.

Har du campingvogn kan du leie plass på en av Norges mange campingplasser for mellom 80 og400 kroner per boenhet per døgn, avhengig av standarden du ser etter. Mange campingplasser leier også ut hytter til en rimelig pris.

Les også: Høytflyvende norgesreklame i «tidenes filmprosjekt»

Se også: Hammerfestmannen åpnet døren og så dette:

Personvernpolicy