Meny

NHO: Flyseteavgiften vil gi store skadevirkninger

Torbjørn Lothe (dir. NHO Luftfart) var mandag i møte med samferdselsministeren om den nye flyseteavgiften. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Samferdselsministeren satt mandag i møte med SAS, Norwegian, Widerøe og NHO for å diskutere den planlagte flyseteavgiften. Avgiften vil få store samfunnsmessige konsekvenser, mener flere aktører innen luftfarten.

NHO krever at regjeringen utsetter den nye norske flyseteavgiften. Organisasjonen mener avgiften vil føre til tap av flere tusen norske arbeidsplasser.

– Vi la fram våre synspunkter, og mener selv vi har mange argumenter for hvorfor dette ikke bør innføres, sier Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart til NTB.

Flyselskapene mener at så mange som 5.000 – 6.000 arbeidsplasser kan være truet. Dette fordi lønnsomheten ved å trafikkere distriktene er så lav at flyselskapene kan bli nødt til å legge ned flyruter.

Blant annet har Moss Lufthavn Rygge varslet at lufthavn en må legges ned dersom avgiften innføres – noe som vil bety at 1.000 arbeidsplasser går tapt i Mosseregionen.

I Sandefjord har de første rutekuttene allerede kommet ved Torp lufthavn, skriver Aftenposten.

Store skadevirkninger

Lothe sier en innføring av flyseteavgiften vil gi store skadevirkninger, spesielt i distriktene. Han mener politikerne ikke evnet å se hele bildet da avgiften ble diskutert. Avgiften er ikke utredet tilstrekkelig, men det er ikke for sent å snu for politikerne i saken, mener han.

Til NRK sier Lothe at forslagene om å øke CO2-avgiftene på flytrafikk, er useriøse.

– Avgifter på flyginger i Norge og resten av Europa har null klimaeffekt, men setter flyruter i distriktene i fare, sier han og får støtte fra kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne Sissel Skånvik.

– Dette har ikke noe med miljøhensyn å gjøre, sier hun. Skånvik sier fly som fjernes fra en rute, for eksempel til Nord-Norge, bare vil settes inn ett annet sted.

88 kroner

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier til NTB at departementet har mottatt innspillene i forbindelse med den foreslåtte passasjeravgiften for luftfarten.

– Saken ligger nå i Stortingets finanskomité til behandling. Innspillene fra dagens møte vil vi bringe videre til relevante aktører, sier Solvik-Olsen.

Flyseteavgiften på 88 kroner per billett skal etter planen innføres fra 1. april 2016.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus