Verdens eneste storhertugdømme et steinkast unna:

Luxembourg er hovedstaden på en festningsklippe

LUXEMBOURG PÅ KANTEN: Monique Peters kan ta deg med på fascinerende rundtur i storhertugens by - her med ett av Luxembourgs store symboler på andre siden av kløfta: Nasjonalbanken. Foto: Alle fotos: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Burgunderne, habsburgerne, spanjolene, franskmennene, nederlenderne og østerrikerne har alle vært her - og styrt. Nå er det din tur til å komme - for å nyte.

Dette er Luxembourg:

IKKE LANGT UNNA: Men litt utenfor allfarvei. Luxembourg ligger 20 minutters flytur unna Frankfurt. Kan også nås med tog og buss fra storbyene rundt. Valutaen er euro.

LITEN: Luxembourg har en halv million innbyggere, men består på dagtid av atskillig fler. En stor strøm av arbeidspendlere fra nabolandene kommer daglig. Landets areal er 2586 kvadratkilometer, altså noe større enn Stor-Elvdal kommune.

IDEER: Luxembourg bys turistkontor har mye informasjon om severdigheter og arrangerer guidede turer på en rekke språk.

KART: Byen kan du orientere deg i på dette interaktive kartet

LUXEMBOURG BY (ABC NYHETER):

– Vi kalles «Nordens Gibraltar». Du ser hvorfor, forteller Monique Peters, som tar turister med på guidede spaserturer rundt i Luxembourgs hovedstad - av samme navn.

Vi står midt i sentrum, på kanten av et stup ned mot elva Pétrusse, som i en dyp kløft skiller oss fra historiske murer og den mektige nasjonalbankbygningen med sitt karakteristiske tårn i bydelen Gare (Stasjonen) på andre siden.

Ja, Luxembourg by er bygd på en klippe omgitt av dype elvekløfter mot omverdenen. Og fortsatt kan du se at dette er en urgammel festningsby i et bittelite land, ikke stort større enn Stor-Elvdal der hjemme, som har vært overrent av den ene stormakten etter den andre.

Klippen og kløftene gjør gamlebyen og festningen til et særegent sted verdsatt av Unesco som et verdensarvsted.

Storhertugen og Gambia

OH LA-LA: Nathalie Bonns Choclate House kan også kaker. Til de grader! Ellers kan du velge mellom 80-90 smaker av sjokolade på stang, som røres ut i varm melk.
OH LA-LA: Nathalie Bonns Choclate House kan også kaker. Til de grader! Ellers kan du velge mellom 80-90 smaker av sjokolade på stang, som røres ut i varm melk.

Byen er ypperlig egnet til gåturer avbrutt av besøk på hyggelige kafeer og restauranter.

Inneklemt mellom Tyskland, Frankrike og Belgia vil du merke at gourmetopplevelsene har smeltet sammen til en god miks.

På drikkefronten preges ikke Luxembourg like sterkt av øl som Belgia. Derimot skråner landets vinmarker vakkert ned mot Mosel-elva og gir mye god hvitvin.

Luxembourg er en av verdens mest velstående land. Det betyr at du gjerne kan gå på jakt etter eksklusive forretninger der bankkortene fort går varme, men neppe bør se etter billige outlet-kupp.

Derimot står gamle serverdigheter i kø i verdens eneste storhertugdømme.

Utenfor palasset til storhertug Henri står en enslig gardist. Skilderhuset hans er preget av et blått og oransje våpenskilt, ikke Luxembourgs farger rødt, hvitt og lyseblått.

– Det blåoransje er fargene til de to slektene Oranje-Nassau og Nassau-Weilburg, som storhertugen stammer fra, kan Monique Peters fortelle.

– Regjeringen vår kaller vi bare for «Gambia», smiler hun.

Vegg i vegg med fyrstepalasset ligger parlamentet, som har oppnevnt en svært så bred koalisjon i regjering - preget av de gambiske fargene grønt, rødt og blått.

EU- og finansfyrstebyen

Men - det er jo ikke først og fremst dette vi forbinder med det lille vi vet om Luxembourg.

Luxembourg er også finansfyrstene og EU-byråkratiets by, favorisert av norske og andre lands storselskaper som ønsker «konkurransedyktige» skattebetingelser.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker er fra Luxembourg og var statsminister i perioden da Luxembourg utformet sitt uhyre gunstige skattesystem for multinasjonale selskaper.

Det har trukket enorme mengder kapital og mange hovedkontorer for selskaper til Luxembourg.

EU- og finansmiljøet er også verdt å ta en titt på. En stor bru krysser det dype juvet Pfaffentahl over til gamlebyens kontrast: Kirchberg.

Titt på finans- og EU-byen også

EUROPAS PORT: Tårnbyggene tegnet av den katalanske Ricardo Bofill symboliserer inngangen til bydelen Kirchberg med sine mange EU- og finansinstitusjoner. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
EUROPAS PORT: Tårnbyggene tegnet av den katalanske Ricardo Bofill symboliserer inngangen til bydelen Kirchberg med sine mange EU- og finansinstitusjoner. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Kirchberg er en åskam bebygget med moderne høyhus der EU og mange finansselskaper holder til.

Det er også et sted med fremragende moderne arkitektur, museer, Luxembourg-filharmoniens konserthus og kunst i det offentlige rom, som er vel verdt å se på.

Fremst står kanskje MUDAM, Museet for moderne kunst, som også i parken Trois Glands viser verker av kunstnere fra mange land.

Også i Kirchberg arrangeres det guidede rundturer.

Avstandene er små i Luxembourg, og det er vel verdt å titte på kulturbyen Esch sur Alzette og landsbyen med det etterhvert så kjente navnet Schengen.

På et skip i elva Mosel utenfor Schengen, akkurat der Luxembourg, Tyskland og Frankrike møtes, ble i sin tid den svært så aktuelle Schengen-avtalen undertegnet.

Schengen selv er pur idyll omgitt av nydelige vinmarker.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus