Meny

Nøtteallergi og flyreiser:

– Personalet ble redde da de hørte at jeg har nøtteallergi - men det gjelder jo mange

ALLERGI: Maria Fürsts EPI-penn, som er en sprøyte som brukes som «motgift» ved allergisk sjokk, hadde gått ut på dato, og hun ble nektet å fly med Norwegian, selv om det fantes en tilsvarende om bord.
Foto: Privat / NTB Scanpix

Nøtteallergiker fikk ikke reise med Norwegian – personalet visste ikke hvordan de skulle bruke «motgiften» de hadde om bord. Flysekskapet beklager, men understreker at det er passasjerens ansvar å ha medisin.

Allergi og flyreiser:

Norwegian opplyser følgende på sine nettsider:

Nøtteallergi: Hvis du har en nøtteallergi må du ta kontakt med vårt kontaktsenter for å få dette registrert I bestillingen din, samt informere vår kabinbesetning ved ombordstigning. Kabinbesetningen vil da gjøre en annonsering om bord om at det ikke blir nøttesalg om bord og anbefaler medpassasjerer om å ikke spise medbrakt produkter som kan inneholde nøtter. Vi kan ikke garantere for at våre flygninger er frie for nøtter, til tross for at nevnte tiltak iverksettes.

Allergisk mot dyr: Passasjerer som er allergisk mot dyr har mulighet til å reservere seg mot at det bookes dyr i kabinen på deres flyvning. Dersom det allerede er booket dyr om bord på flyvningen, vil man ikke få opp alternativet til å registrere seg som allergiker.
Medisin mot allergisk reaksjon: Hvis du medbringer medisin mot allergisk reaksjon, vennligst vær oppmerksom på at vår kabinbesetning ikke er i stand til å bistå med medisinering.

Kilde: Norwegian.no

SAS skriver følgende på sine nettsider:

Allergier. Vi serverer ikke peanøtter som snacks eller som matingrediens om bord på SAS flyvninger. Alle andre typer nøtter kan kun serveres som snacks eller som matingrediens om bord i SAS dersom de er lette å kjenne igjen. Hvis maten inneholder nøtter, fremgår dette av garnityr, dekorasjon eller av innholdsdeklarasjonen.

Men vær oppmerksom på at alle våre måltider lages i cateringkjøkken der nøtter forekommer. Spor at nøtter kan derfor finnes i maten selv om nøtter ikke inngår i oppskriften. For å gjøre flyreisen enklere for deg, kontakt alltid kabinpersonalet når du går om bord, så kan de finne løsninger sammen med deg.

Hvis du er allergisk mot pelsdyr, vennligst kontakt oss ved bestilling slik at vi kan sjekke at det ikke finnes dyr på ditt fly.

Hvis du har luftbåren allergi, kontakt besetningen ved gate og om bord, slik at de kan gjøre/foreta en relevant annonsering.

Husk! Ta alltid med eventuell medisin i håndbagasjen.

Kilde: Sas.no

Tips fra Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF):

Ta gjerne direkte kontakt med reiseselskapet på forhånd og hør hvilke muligheter som finnes. Selv om ikke selskapet har innført særskilte regler, vil mange bestrebe seg på å tilrettelegge for dine behov på lengre reiser.

Det er viktig å gjøre selskapene oppmerksom på hvilke problemer som kan oppstå ved sterk astma eller allergi. Selv om flere flyselskap tilbyr ordninger med allergibillett, er det mange som har erfart at dette ikke er noen enkel prosess, og at det eksempelvis er vanskelig å gjennomføre ved bestilling på nettet.

Flere flyselskap oppfordrer passasjerer om å gi beskjed om eventuell allergi også ved ombordsstigning, ikke bare ved bestilling av billett, slik at flyselskapet kan legge forholdene best mulig til rette.

Les flere reisetips fra NAAF

Maria Fürst skulle lørdag kveld lokal tid reise sammen med mann og to barn fra Oakland i USA til Oslo med Norwegian.

Fürst oppdaget at hennes egen EPI-penn, som er en sprøyte som inneholder adrenalin og brukes som motgift ved allergisk sjokk, var gått ut på dato. Da det nærmet seg avgang bestemte hun seg for å spørre personalet om det var en EPI-penn om bord på flyet.

Fürst fortalte personalet at hun hadde spist noe som kunne inneholde spor av peanøtter 30 minutter før boarding, men at hun følte seg fin; normalt ville hun kjenne en allergisk reaksjon umiddelbart.

– Ærlighet varer tydeligvis ikke lengst. Jeg spurte om EPI-pennen mest for å roe egne nerver. Jeg ville aldri gått om bord i flyet om jeg virkelig trodde jeg var i ferd med å få allergisk sjokk. Men fordi jeg har flyskrekk hadde alle slags scenarier begynt å utspille seg i hodet mitt, sier Fürst til ABC Nyheter.

– Dere hadde EPI-penn om bord

Personalet undersøkte og det viste seg at det var en EPI-penn om bord, men det hjalp ikke for de visste ikke hvordan den skulle brukes. Fürst forklarte at hun vet godt hvordan man bruker den, men personalet hadde nå begynt å tvile på om hun burde bli med den ti timer lange flyvningen.

Fürst fikk vite at det nå var opp til kapteinen, som bestemte seg for at det var best å la nøtteallergikeren bli igjen på flyplassen i Oakland. De fikk velge om mann og barn skulle reise hjem eller gå av flyet igjen. De landet på at det var best om familien reiste hjem, fordi høstferien var over og de hadde skole og jobb å gå til.

«Rosinen i pølsa er at jeg til slutt får beskjed fra den etter hvert svært så sure damen ved gaten om at flyselskapet IKKE kommer til å dekke utgiftene til en ny flytur på meg. For det er jeg som er ansvarlig for min egen allergi. Og jeg burde jo ha sørget for at sprøyten min ikke var utgått på dato. Joda, jeg ser den. Men det var jo derfor jeg prøvde å sjekke om dere hadde en tilsvarende om bord!!! Og det hadde dere», skrev Fürst i et åpent brev til Norwegian-sjef Bjørn Kjos som hun postet på sin egen Facebook-side.

– Jeg hadde medisin som hadde gått ut på dato. Så rent reglerytterteknisk var det kanskje en riktig avgjørelse. Jeg forstår at de så for seg et skrekkscenario der de måtte nødlande i isødet, som de fortalte meg. Derfor var de glade for at jeg hadde sagt ifra, fordi jeg potensielt sparte selskapet for masse penger.

Les også: Norwegian kåret til beste flyselskap i Europa – igjen

– Null informasjon

Hun sier videre at selv om hun skjønner at det kan ha vært riktig avgjørelse fra kapteinen, forstår hun ikke logikken bak avgjørelsen. Det Fürst reagerer mest på, er måten hun ble behandlet på etter ombordstigningsnekten.

– De spurte ikke hvordan jeg hadde det, og ga meg ingen praktisk informasjon– annet enn at jeg kunne sende skriftig klage og at de skulle sende koffertene til familien hjem. De ga blaffen i hvordan jeg hadde det og hvor jeg skulle bo.

– Som kunde blir man ekstremt provosert og føler seg dårlig behandlet, sier Fürst.

Hun er likevel nøye med å understreke at hun skjønner at sett i et større perspektiv, er det hun har opplevd en bagatell.

– Men dette er en servicebedrift, som man betaler for å reise med, og da det skar seg var det ingen fra Norwegian som jeg kunne snakke med. Jeg fikk beskjed om å sende klage på epost, og da jeg hadde gjort det, fikk jeg beskjed om at det var lang behandlingstid på klagene, sier Fürst.

Hun etterlyser menneskelig service.

– Jeg skulle ønske det var en døgnåpen telefonlinje man kunne ringe for å snakke med noen som faktisk jobber i Norwegian.

– Det jeg synes er viktig i denne saken er at de som jobber på flyet, ble redde da de hørte ordet nøtteallergi fordi de ikke visste hvordan man setter sprøyta. Det er mange som har nøtteallergi, det er ikke veldig uvanlig, sier Fürst.

Les også: Halvparten av Norwegian-pilotene ønsker å slutte

– Fint at Norwegian kom på banen

Fürst som har bodd i California tidligere, fikk overnatte hos venner og fikk hjelp av dem til å skaffe en ny billett til Norge, med et annet flyselskap.

Hun postet etter hvert også klagebrevet på Norwegians Facebook-side, og ble oppringt av noen i flyselskapet som hadde lest innlegget.

– Norwegian kom etter hvert på banen og beklaget, det synes jeg er fint. Det jeg først fikk høre var at dette var min feil og at de ikke ville dekke ny billett for meg. Da Norwegian tok kontakt sa de at de ville hjelpe meg med å komme tilbake til Norge så fort som mulig. De foreslo en rute via Tyrkia, men da hadde jeg allerede funnet en bedre løsning for en med flyskrekk, sier Fürst.

Mandag kveld var nøtteallergikeren omsider hjemme hos familien sin. Nå håper Fürst at hun kan få en kompensasjon fra Norwegian for de ekstra utgiftene hun har blitt påført i forbindelse med episoden. En eventuell erstatningssum har hun tenkt til å gi uavkortet til organisasjonen Leger Uten Grenser.

– Ergerlig og uheldig

– Vi tok søndag direkte kontakt med Maria for å se hvordan vi kunne hjelpe med å få henne hjem så fort som mulig. Dette innebar et tilbud om å ordne hjemreisen for henne, opplyser presseansvarlig Daniel Kirchhoff i en epost til ABC Nyheter.

– Betyr det at dere ikke er fornøyd med måten situasjonen ble håndtert på av personalet i Oakland? I så fall, hva kunne vært gjort annerledes?

– Dette er en riktig ergerlig og uheldig situasjon. Det er vanskelig å si noe konkret om den, før vi har det fulle overblikk over hva som skjedde, svarer han og fortsetter:

– Vi har imidlertid klare retningslinjer for reisende med nøtteallergi, som skal sikre at passasjeren får en trygg flyvning. For det første skal informasjonen om at den reisende har nøtteallergi meddeles vårt kontaktsenter innen avreise, og i tillegg må man selv medbringe egne medisiner hvis disse trengs. Vi kan ikke garantere at vi har relevante medisiner om bord, eller at personalet kan administrere dem. Til slutt er det alltid kapteinen som har det overordnede ansvar for alles sikkerhet om bord og dermed den endelige beslutning, svarer Kirchhoff.

– Har dere alltid EPI-penner om bord, og skal personalet i så fall være i stand til å bruke dem i tilfelle noen får allergisk sjokk?

– Vi kan ikke garantere at vi har relevante medisiner om bord, eller at personalet kan administrere dem. Noen medisiner om bord kan kun benyttes av medisinsk personale eksempelvis.
– Hva er deres råd til reisende som har en alvorlig allergi?

– Sørg alltid selv for å ha den relevante medisin med om bord på flyet, og i tillegg er det helt avgjørende at man følger våre retningslinjer, svarer Kirchhoff.

Les også: Bjørn Kjos: – Det høres litt kjedelig ut å være pensjonist

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag
Siste nytt
23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus