Meny

Det har aldri vært flere turister – noensinne

Det har aldri vært flere turister i verden. Det kan bidra til sysselsettingen, mener FNs turistorganisasjon. Foto: Colourbox.
Over 1.1 milliarder turistreiser gjør 2014 til et virkelig rekordår.

Verdens reiseglade turister overgikk totalt alle forventinger til hvor mye man skulle dra rundt i verden også. I løpet av de første 10 månedene overgikk antall overnattinger i verden estimatene med fem prosent.

De regionene der veksten var størst var:

  1. De amerikanske kontinentene (+8%) og særlig USA (+8)
  2. Asia og øyene i Stillehavet (+5) og særlig India (+7)
  3. Europa (+4) og særlig Hellas (+7)

Mellom januar og oktober 2014 var det hele 978 millioner turister på reise. Det er 45 millioner mer enn i samme periode i 2013.

India, USA og Hellas er blant de landene i verden der turismen er mest økende. Foto: Colourbox.India, USA og Hellas er blant de landene i verden der turismen er mest økende. Foto: Colourbox.

– Dette er oppsiktsvekkende resultater med tanke på at deler av verden fortsetter å møte betydelige geopolitiske utfordringer, helseproblemer og den globale økonomiske situasjonen fortsatt er skjør og ujevn, sa Taleb Rifai, generalsekretær i Verdens Turistorganisasjon (UNWTO) i en pressemelding.

Høysesong på den franske riveriaen kan bli en folksom opplevelse. Foto: Colourbox.Høysesong på den franske riveriaen kan bli en folksom opplevelse. Foto: Colourbox.

– Vi ser nå økende politiske forpliktelser til turistnæringen i mange land. Det er oppmuntrende fordi turisme er en av sektorene som kan best bidra til sysselsetting i en tid der det å skape jobber bør være en prioritert oppgave for alle, legger han til.

Dobbelt positivt for norsk reiseliv

Også norske NHO Reiseliv er svært positive til den økende veksten i turisme og peker på at fallet i den norske kronekursen kan gi et svært godt resultat for det kommende året også.

– Fallet i kronekursen vil for norsk reiseliv gi dobbel positiv effekt ved at det blir billigere for nordmenn å feriere i eget land enn å reise til utlandet, og det blir billigere for utenlandske turister å feriere i Norge.  I 2015 tror vi derfor utenlandsreiser vil gå ned og reiser i eget land vil øke som følge av den lave kronekursen, sier administrerende direktør, Kristin Krohn Devold, i NHO Reiseliv til ABC Nyheter.

Allerede i sommeren reiste nordmenn mer i i Norge enn i fjor (ti prosent i juli, august og september sammenlignet med i 2013).

Les mer: Oppløftende sommer for norsk reiseliv

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, er svært optimistisk for 2015. Foto: Thomas Kleiven/NHO.Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, er svært optimistisk for 2015. Foto: Thomas Kleiven/NHO.

Amerika-boom

Turismeveksten til Thailand stopper opp. Foto: Colourbox.Turismeveksten til Thailand stopper opp. Foto: Colourbox.

Det har aldri dratt så mange til Amerika i fjor på 10 år. Sist det vår så mange overnattinger på det nye kontinentet var i 2004 etter at panikken etter SARS hadde gitt seg.

Les også: USA mer populært blant norske turister

Alle delene av Amerika opplever en sterk vekst: Nord-Amerika, Karibien, Mellom-Amerika og Sør-Amerika. Man har doblet vekstraten fra 2013 og for hele kontinentet var det åtte prosent flere turister enn i forfjor.

Det er bare noen land i Asia og Stillehavet som kan nærme seg den samme store veksten: India, Japan og Sør-Korea øker mest. Også Australia og New Zealand har en kraftig vekst. Men til Thailand opplever man en bremset vekst på grunn av store uroligheter, og det reduserer veksten for hele Sørøst-Asia.

De kjente og kjære i Europa

Både i Nord- og Sør-Europa opplevde man en god vekst, med de kjente og kjære Hellas, Portugal, Spania og Malta blant de aller mest populære. Mens man opplever liten vekst og stagnasjon i Vest-, Sentral- og Øst-Europa.

Les også: Rekordår for spansk turisme

Nye turismetopper i Norge i 2015? Foto: Colourbox.Nye turismetopper i Norge i 2015? Foto: Colourbox.

I Norge hadde vi en økning på tre og en halv prosent overnattinger i 2014 ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Men optimismen for 2015 er til å ta og føle på. Tall fra NHO Reiselivs viser at et klart flertall av deres medlemsbedrifter vurderer utsiktene for 2015 som gode – og det var før kronekursen begynte å falle.

– At kronekursen har falt ytterligere forsterker optimismen i næringen foran 2015, mener Kristin Krohn Devold.

– Tyskland er Norges viktigste utenlandsmarked og står for om lag 20 prosent av alle utenlandske overnattinger, og så langt i år viser tall fra SSB en oppgang på seks prosent, legger hun til.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus