Meny

Ski in - ski out microbryggeri

Fem meter fra bakkene kommer verdens største ski in - ski out mikrobryggeri. Foto: Lars Lööw.

Ski in-ski out microbryggeri kan bli den nye trenden. I Järvsö, tre timer fra Stockholm bygges flunkende nytt Ski in-ski out hotell mens det gjærer i skibakken i Alpbyn.

Järvsö

Et tettsted i Ljusdal kommune, Gävleborg, med 4332 innbyggere.

Sveriges 11. største skidestinasjon.

JÄRVSÖ, SVERIGE (ABC Nyheter) Bergshotellet i Järvsö er en av de størsta satsningene, ikke langt unna er et grottebad på 5 000 kvm er på gang i byen - og et microbryggeri - strategisk plassert 5 meter fra en pist. Ski in - ski out bryggeriet er verdens første i sitt slag.

Bryggeritrenden er framskreden i nabolandet og da Sara Malmquist som driver Alpbyn ikke fikk noen aktører til å hake seg på ideén, tok hun seg like godt utdanning som bryggeritekniker.

I skibakken skal det bli både pilsner, India pale ale og annen lys eller mørk drikke som lesker fartsfantomene som skrenser inn.

Järvsöbacken. Järvsö er Sveriges 11 største skidestinasjon. Foto: Fredrik Fransson, Svart Pist Publishing AB.Järvsöbacken. Järvsö er Sveriges 11 største skidestinasjon. Foto: Fredrik Fransson, Svart Pist Publishing AB.

– Sannsynligvis verdens første ski-in ski-outbryggeri, skrev Magasin Järvsö. Stemmer det?

– Så vidt jeg vet er vi der første med ski-in og ski-out mulighet, sier Sara Malmquist. Alpbyen i Järvsö AB er bosteder og restaurant midt mellom to nedfarter i slalåmbakken.

Hun og mannen, Peter Johansson, bygget ut den eksisterende restauranten i fjor og snart kan finsmakere få Järvsö-öl i bakken mens de tar seg en pust i nettopp - bakken.

Ski in-Ski out øl: Alpbyn har allerede produsert sitt eget ølmerke fra Järvsö Bryggeri.Ski in-Ski out øl: Alpbyn har allerede produsert sitt eget ølmerke fra Järvsö Bryggeri.

Øl, vin og sprit

Julerødt flasketre å hvile øynene på etter en tur i de hvite, flombelyste bakkene. Foto: Tove Andersson.Julerødt flasketre å hvile øynene på etter en tur i de hvite, flombelyste bakkene. Foto: Tove Andersson.

Sprit fra lokale Tevsjö destilleri er allerede på plass, og har økt enormt i popularitet siden starten.

Anna Larsson ambulerer gjerne med prøvesmak på hjemmelagd bourboun med lokaldyrket mais eller en gløgg. Hun er 6. generasjon som driver kvernen Teve like ved skidestinasjonen - og der males fremdeles melet på samme måte som formødrene gjorde det for 200 år siden. Ideén fikk hun og mannen Jonas da de satt på en gresk øy.

Sara Malmquist synes det var naturlig og også imøtekomme gjestenes ønske om microbryggen øl.

– Vi har merket etterspørsel etter lokalprodusert øl. Mange turister og gjester er ølinteresserte, så vi begynte å undersøke mulighetene. Vi synes at om man kan få god sprit laget på stedet så skal man kunne få godt øl også, mener Sara.

Da de ikke fikk napp fra noen, valgte de å ta saken i egne hender og bygget bryggeri i tilknytning til restauranten rett ved nærmeste pist.

– Hva er forskjellen på after ski og Ski in - Ski Out?

Bringebærølet har gjæret, en Järvsö Hallon, og nå sjekkes gjæringen på Järvsö Vete, som skal serveres når skisesongen er i gang. Foto: Tove Anderesson.Bringebærølet har gjæret, en Järvsö Hallon, og nå sjekkes gjæringen på Järvsö Vete, som skal serveres når skisesongen er i gang. Foto: Tove Anderesson.

– Ski in og Ski out er det uttrykket bruker når stedet ligger så nær at kan kjøre ski til og fra uten noe snstrengelse og uten å krysse noen veier. Det er beliggenheten som gjør at det kalles ski in - ski out, men vi har afterski med livemusik også, fra første juledag og fram til og med påskeferien.

Bryggeriet, Järvsö Bryggeri, fungerer som et visningsbryggeri med vinduer så man kan se inn til bryggeriet fra restauranten.

Ski in - Ski out hotell

16 millioner sprøytes inn i et system med kompressorer, pumper,og flere snøkanoner for utvikle bakken hvor folk skal suse forbi dunstende av malt og humle.

– Det er enorme mengder snø vi produserar. Når systemet går på max spruter vi ut en mengde snø som tilsvarer 240 lastebilslass i timen. Det er en fordobling fra i fjor, sier Peter Augustsson, Järvsöbackens VD.

– Med 270 senger, ski-in ski-out, kommer det nye hotellet til å tilgodese noe som gjestene har etterspurt, sier Anders Bucht, VD i Bergshotellet som er en av de andre satsningene på turisme hos «jarseboerne».

Her har man alltid tenkt stort. Hotellet skal stå klart i 2015 og blir liggende 150 meter fra villmarksparken.

Bergshotellet: Slik skal det se ut, og utenfor blir det investert i ny heis og bakke inntil hotellet.Bergshotellet: Slik skal det se ut, og utenfor blir det investert i ny heis og bakke inntil hotellet.

– De er ikke så sultne på høsten, sier dyremateren om ulvene.

Klokken er akkurat 13.00 og ulvene befinner seg så nær slalåmbakken at skituristene snart skimtes mellom trærne.

Lill Babs-vin

Alder ingen hindring: Også byens ansikt utad har kastet seg på trenden og lansert sin egen vin. Foto: Tove Andersson.Alder ingen hindring: Også byens ansikt utad har kastet seg på trenden og lansert sin egen vin. Foto: Tove Andersson.

Også byens ansikt utad har hengt seg på trenden. Artist Lill Babs (76) påtreffes ofte på den lokale ICA-butikken eller på Lill-Babs Caffär der hun nylig lanserte sin egen etikett på en økologisk Sauvignon Blanc.

Järvsöbacken ble dessuten innviet av Barbro Svensson i 1985,- for Lill-Babs heter altså Barbro og får fremdeles godt voksne menn til å minnes pin-up bildene de hadde på gutterommet. Og plateinnspillingene, alle ekteskapene - og det at hun traff Beatles.

Satser på barnefamilier

I nær fremtid blir fjellet spreng ut for å gi plass til et eventyrlig Grottebad etter modell fra Harstad. Det er med andre ord også stor satsning på barnefamilier i byen selv om statistikken viser at det er voksne som besøker byen.

Järvsöbacken barn: Bakkene rundt har flere tilbud for barnefamilier. Foto: Fredrik Fransson, Svart Pist Publishing AB.Järvsöbacken barn: Bakkene rundt har flere tilbud for barnefamilier. Foto: Fredrik Fransson, Svart Pist Publishing AB.

Halvparten av de besøkende er godt voksne ifølge en undersøkelse fra NärLjus. 83% kommer for å delta i aktiviteter og utvalget er alt fra ski og snøskuter til jakt, restaurering av gammelt håndverkstradisjoner og en ny satsning mot de yngre, Riverboarding, i våtdrakt uti den strie elva.

Det er ingen grenser for innovasjon på den svenske landsbygda og det neste blir nok husbåt med bryggeri tøffende nedover elva - merk mine ord.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus