Meny

Selvlysende sykkelvei åpnet i Nederland

Sykkelveien er inspirert av Vincent van Gogh, og lyser opp som stjernehimmelen når mørket faller på.

Det er ikke alltid lett å se hvor du sykler i mørket, og ingen har lyst til å bli påkjørt av biler som ikke ser deg raskt nok.

Nederlandske designere og ingeniører fra Studio Roosegaarde har laget en sykkelvei som løser problemet for både syklister og bilister. Den er inspirert av den nederlandske maleren Vincent van Gogh sitt maleri «Stjernenatt» fra 1889, ifølge arkitektur- og designmagasinet deezen.com.

Les også: – 2014 blir et rekordår for sykkeltilrettelegging

Sykkelveien ligger i regionen Noord Brabant i Nederland, der van Gogh vokste opp. Den er en kilometer lang, og full av små lys satt i spiralform som lyser opp som stjernehimmelen på kvelds- og nattestid.

Se video øverst i saken.

Den unike sykkelveien lyses opp av en spesiell form for maling som lades opp av solcellepaneler. Små LED-pærer er en ekstra lyskilde som sørger for at sykkelveien også er delvis opplyst hvis det blir overskyet vær og lyset i malingen ikke blir ladet opp.

Lyset kommer på når mørket setter inn, og viser syklistene veien de skal følge.

– Denne måten å lyse opp veien på er mer skånsom for øynene og naturen rundt enn andre måter å lyse opp veier på. Samtidig skaper sykkelveien en forbindelse til vår kulturelle historie, sier Roosegarde til deezen.com.

Les også: Denne løsningen skal gi isfrie sykkelveier

Sykkelveien ble åpnet onsdag 12.november klokken 20.00, og er nå åpent for fritt bruk året rundt.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus