Det første ishotellet i verden feirer 25 år

Blue Marine var en tidligere kunstsuite på ICEHOTEL laget av William Blomstrand og Andrew Winch. Foto: Paulina Holmgren ICEHOTEL
Blue Marine var en tidligere kunstsuite på ICEHOTEL laget av William Blomstrand og Andrew Winch. Foto: Paulina Holmgren ICEHOTEL

Verdens største hotell bygget av snø og is feirer at det er 25 år siden de åpnet, som det første av sitt slag i verden.

20 mil nord for polarsirkelen, i den lille, svenske byen Jukkasjärvi finner du Icehotel. Et 5500 kvadratmeter stort hotell laget av 1000 tonn is 30 000 tonn «snis», som er en blanding av snø og is.

Gjestene kan velge om de vil sove på et kaldt eller varmt rom. Temperaturen i de kalde delene av hotellet holder minus syv grader, og byr dermed på en unik hotellopplevelse.

Gjenoppbygges hvert år

Hotellet er unikt på flere måter. For det første eksisterer det bare fra starten av desember til midten av april. For det andre forandrer det seg fra år til år.

I midten av april, når det blir mildt, smelter Icehotel sammen med vannmassene i Torne-elven. Før det skjer, hentes det ut 5000 tonn is fra elven som oppbevares i store lagerhaller gjennom sommeren. Når vinteren kommer, hjelper rundt 100 mennesker til å bygge hotellet opp igjen i en helt ny form.

Omtrent halvparten av disse er designere og kunstnere, som byttes ut årlig.

Eksotisk jubileum

25-årsjubileet feires med stil, og årets Icehotel skal inneholde rom designet og laget av 42 ulike kunstnere fra 11 forskjellige land, melder AFP Relaxnews. I tillegg til hotellrom, skal hotellet i år ha en kirke av is, en is-bar og en majestetisk festsal kalt Aurora.

Bazarsad Bayarsaikhan er en av bidragsyterne til årets ICEHOTEL. Her arbeider han med Dragon Nest. Foto: Paulina Holmgren ICEHOTELBazarsad Bayarsaikhan er en av bidragsyterne til årets ICEHOTEL. Her arbeider han med Dragon Nest. Foto: Paulina Holmgren ICEHOTEL

– Vi har jo aldri bygget samme hotell to ganger. I år tror jeg det kommer til å bli enda mer spektakulært enn tidligere, sier Johanna Ögren, pressesjef i Icehotel, til ABC Nyheter.

Festsalen Aurora er årets storsatsing, og sentrum for ulike jubileumsarrangementer. Ögren lover gjestene konserter, filmvisninger og fester gjennom sesongen. Programmet er ikke helt klart, men i jubileumsåret vil det blir mer kunst og kultur enn det har vært tidligere.

Fortsatt populært

Ögren tror Icehotel er en destinasjon som fremdeles står høyt på manges ønskeliste, selv etter 25 år.

– Det er jo fortsatt et unikt reisemål i sitt slag i verden. Det er jo helt spesielt å sove i minusgrader, og folk reiser hit bare en gang i sin livstid, sier hun.

Hotellet åpner for gjester 12. desember.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus