Meny

Gode råd mot døgnvillhet:

Slik unngår du baby-jetlag

UNNGÅ JETLAG: Lange reiser kan by på døgnvillhet og våkenetter for både liten og stor. Men med litt planlegging kan den verste jetlagen unngås. Foto: Thinkstock

Eksotiske reiser med baby betyr ofte døgnvillhet og våkenetter. Disse rådene hjelper.

Jetlag hos barn:

Døgnrytmen vår styres av stoffet melatonin, som finnes i hjernen og påvirkes av dagslys.

Voksne opplever oftere jetlag enn barn, fordi vi har et mer bevisst forhold til tid. Likevel påvirkes barna fordi de forholder seg til lys, lyd og sosial interaksjon.

Jo flere tidssoner jo mer jetlag, og reiser østover er ofte verre enn vestover.

Vanlige symptomer er søvnproblemer, konsentrasjonsproblemer, endringer i appetitt, fordøyelse, kvalme og svimmelhet.

Jetlag forsvinner som regel av seg selv i løpet av noen dager.


Åtte tips for å redusere jetlag hos babyer:

  1. Start en gradvis tilpasning så fort som mulig.
  2. Velg natteflygning hvis du kan.
  3. Ta med ting barnet forbinder med søvn: Kosedyr, teppe, smokk, flaske og bøker.
  4. Vekk babyen tidlig om morgenen og gå ut.
  5. Ikke la babyen sove for lenge om dagen. Vekk den etter noen timer og ta den med ut i dagslys.
  6. Stimuler minst mulig med lys og lyd hvis babyen våkner om natten.
  7. Babyer påvirkes av foreldrenes energi. Vær rolig og forståelsesfull, ikke stresset og frustrert.
  8. Ikke stress for mye med de vante rutinene. Avlast hverandre og nyt tiden sammen som familie.

Som nybakt mor står en natt med sammenhengende søvn høyt på ønskelista. Men når våkenettene er passert og den verste ammetåka letter, velger mange å legge ut på langreise.

For er ikke permisjonstiden en perfekt mulighet til å tilbringe sure vintermåneder i varmere strøk? Babyen trenger ikke eget flysete, spesialmat eller uoverkommelig mye utstyr. Og takket være lang permisjon kan dere reise i lavsesong og være borte flere måneder.

Men så var det denne nattesøvnen da. For hva skjer egentlig med babyens søvnmønster når dere bytter tidssone?

Start en gradvis tilpasning så fort som mulig

Søvnterapeut Caroline Teigen som driver firmaet Sovehjelp.no forteller at små barn reagerer ulikt på lange reiser. Mens noen tilpasser seg den nye døgnrytmen fort, trenger andre mer tid og hjelp fra foreldrene.

– Vi må huske at det å reise langt er et voksent valg, sier hun.

Les også: Alle burde unne seg en tur hit én gang i livet

– Da må vi også hjelpe barnet med å tilpasse seg gradvis, uten å skape stress.

For å få til dette mener hun foreldrene må gjøre en innsats, og være flinke til å avlaste hverandre de første dagene, enten det gjelder selve flyreisen eller nattevåk på hotellrommet.

– Fordeler man ansvaret mellom seg får alle slappet av, og det er lettere å ikke bli frustrert, sier hun.

Velg natteflygning

Reisen begynner med flyturen, noe mange gruer seg for. Velger du natteflygning på den lengste strekningen er det ofte mørkt og rolig og dermed lettere for alle å få sove.

Har du også med noen kjente ting barnet forbinder med søvn, som kosedyr, teppe, smokk eller bøker, kan du skape en trygg atmosfære som likner de vanlige leggerutinene. Men selv om flyturen går som en drøm, er det ikke alltid resten av turen gjør det.

Les også: Glem skrikerunger, smakløs mat og tørr hud

BildeINGEN HINDRING: Babyen kan også være med på ferie. Her er familien på New Zealand.

Dagslys mot døgnvillhet

Selv om babyer ikke har et bevisst forhold til tid, blir de påvirket av stemning, lyd og lys. Derfor opplever også de jetlag når disse forholdene forandrer seg. Jetlag oppstår nemlig når kroppens indre klokke blir forvirret. Denne klokken styres av stoffet melatonin som igjen påvirkes av dagslys. Dette kan du utnytte til din fordel for å redusere babyens, og din egen, døgnvillhet.

Lander du tidlig med en overtrøtt baby må den gjerne få sove litt, men ikke la den døse hele dagen. Vekk barnet etter noen få timer og ta det med ut. Og selv om det frister å sove lenge om morgenen, er det bedre å komme seg raskest mulig ut i sola.

Les også: Det kan være sosialt jetlag

Men hva hvis barnet våkner midt på natten, klar for nye eventyr med vidåpne øyne? Da er det viktig å bevare roen, ifølge Teigen.

– Vis at du er tilstede og at du skjønner at barnet er våkent. Vær rolig og forståelsesfull, men unngå å stimulere mer enn nødvendig ved å sette på lys eller ta frem leker og Ipad, sier hun.

Hun legger til at det er viktig å kose seg sammen på ferien, og å tilpasse seg hverandre og omgivelsene.

– Barn tilpasser seg som regel fort, ofte er det vi voksne som stresser med dette, sier hun.

Les også: Flypassasjerer får egne barnepassere

Jorden rundt med barn uten stress

FAMILIETUR: Kim Broux og Jochem Cuypers har tatt med barna Tristan og Nanook rundt om kring i verden.FAMILIETUR: Kim Broux og Jochem Cuypers har tatt med barna Tristan og Nanook rundt om kring i verden.

Brødrene Tristan (3) og Nanook (1) fra Bergen har krysset mange tidssoner. De reiseglade foreldrene elsker friluftsliv, og tar gjerne med barna på rundreise, fjellklatring og polarvandring. Blant annet reiste Tristan til New Zealand og Asia 11 måneder gammel, mens Nanook var 7 måneder på rundtur i USA.

– Vi har egentlig bare positive erfaringer, sier mamma Kim Broux og pappa Jochem Cuypers.

De leier ofte en leilighet de første dagene hvor de bruker tiden til å finne ny døgnrytme og planlegge resten av turen. Som regel tar det ikke mer enn et par dager før alle er i rute.

– Barna tar det ofte raskere enn oss, og babyer tar det raskest. Så lenge barnet føler seg trygg hos foreldrene går det meste greit, sier de.

Les også: Slik kurerer du jetlag

Gi slipp på hverdagsrutinene

Teigen er enig i at små barn påvirkes av foreldrenes humør, og anbefaler å slippe litt opp på hverdagsrutinene. Tviholder du på at barna skal i seng kl. 19 når restaurantene ikke åpner før kl. 20, blir det fort vanskelig.

BABY PÅ TUR: Vil du reise rundt i verden kan du fint ha med deg små barn. BABY PÅ TUR: Vil du reise rundt i verden kan du fint ha med deg små barn.

– Noen barn takler fint å sove i vogna når foreldrene spiser middag, mens andre trenger mer ro. Da kan man kanskje spise en bedre lunsj ute, og heller ta et enklere kveldsmåltid på hotellrommet, sier hun.

Les også: Vindusplass over vingen er løsningen

En langreise med små barn krever mye planlegging, men med litt ekstra innsats i starten blir turen en glede, mener foreldrene til Tristan og Nanook.

– Så lenge man er innstilt på noe og gleder seg til å reise, blir det en fantastisk opplevelse – selv om å reise med barn krever ekstra innsats fra foreldrene. Tur med barn beriker turen!

Du kan følge familien til Tristan og Nanook på deres eventyrlige reiser på bloggen Tristrans Saga.

(Øvrige kilder: Helsenorge.no, Baby Sleep Consultants)

Les også:

Gjør flyturen med barna til en drøm

Unngå syke barn på reisen

Reisevaksinene du ikke må glemme

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Stor skogbrann i Lyngdal er ikke under kontroll06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg feiret livet med 80-årsfest: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Full innsats mot skogbrannen i Sokndal – 6.000 mål brent ned05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kims tog på vei mot Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 Telegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59 Marte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17 Oslo Børs opp på første handledag etter påske18:16 RBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep
Siste nytt
08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeStor skogbrann i Lyngdal er ikke under kontroll06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg feiret livet med 80-årsfest: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28VerdenNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeFull innsats mot skogbrannen i Sokndal – 6.000 mål brent ned05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKims tog på vei mot Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00NorgeRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08NorgeBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35VerdenYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenTelegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59NorgeMarte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17PengerOslo Børs opp på første handledag etter påske18:16SportRBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus