Ville berge fiskeværet Hamningberg:Millionsatsningen kan falle i fisk

BERGET FISKEVÆRET FRA FORFALL: Dette fiskebruket i Hamningberg ut mot Nordishavet er pusset opp for 25 millioner kroner. Nå vet ikke gründeren Stein-Inge Riise om han orker mer. Alle fotos: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
BERGET FISKEVÆRET FRA FORFALL: Dette fiskebruket i Hamningberg ut mot Nordishavet er pusset opp for 25 millioner kroner. Nå vet ikke gründeren Stein-Inge Riise om han orker mer. Alle fotos: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stein-Inge Riise (57) tjente millioner på salget av sin gründervirksomhet. Han har brukt 25 millioner på sitt nye prosjekt: Å bygge en turistmagnet i bitte lille Hamningberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HAMNINGBERG, BÅTSFJORD (ABC NYHETER): Han har det åpenbart i blodet. Kjærligheten til barndomsbygda Hamningberg har fått mangemillionæren Stein-Inge Riise (57) til å bygge opp igjen det forfalne kaianlegget i fiskeværet alle forlot etter vedtak fra myndighetene i 1965.

– Vi var den siste barnefamilien som flyttet, sier han til ABC Nyheter som kom til Hamningberg i Båtsfjord via den spektakulært vakre Nasjonale turistvegen som går langs kysten av Varangerhalvøya.

Den veien stopper i Hamningberg, men for gründeren Stein-Inge Riise var det starten.

Etter en oppvekst i nabokommunen Vardø, bygde han etter hvert opp suksessbedriften Subsea. Da den for noen år tilbake ble solgt, fikk han penger på bok.

Sånn så kaianlegget ut før restaureringen startet. Foto: PrivatSånn så kaianlegget ut før restaureringen startet. Foto: Privat

Unikt - ble ikke brent av tyskerne

Riise har siden 2010 satset mer enn 25 millioner kroner på å ruste opp kaianlegget i det fraflyttede fiskeværet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I det tidligere tørrfisklageret er det nå fullt ferdig, moderne selskaps- eller konferanselokaler med tipp-topp storkjøkken.

Nå ønsker han bare å ikke tape penger på den investeringen, for kapitalen vil aldri gi noen avkastning når veien til den vakre bygda bare er åpen fem måneder i året.

– Forretningsmessig er dette selvsagt dødfødt, men det er bedre enn å kaste bort pengene på børsen, sier han om prosjektet.

Les også: Spøkelsesbyen som ble vekket til live

Saken fortsetter under bildetRÅTNET I MANGE ÅR: Nå har Stein-Inge Riise rehabilitert det siste bruket som ikke har blitt ødelagt i Hamningberg.RÅTNET I MANGE ÅR: Nå har Stein-Inge Riise rehabilitert det siste bruket som ikke har blitt ødelagt i Hamningberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men fullføringen krever at han får ta i bruk flere bygg.

Hamningberg er unikt. Det er et av få steder som ikke ble brent da nazistene trakk seg tilbake fra Finnmark høsten 1944.

RUSSERBUER: Gjennom pomorhandelen med Russland fikk Hanmingberg materialer til å bygge disse husene.RUSSERBUER: Gjennom pomorhandelen med Russland fikk Hanmingberg materialer til å bygge disse husene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riises far ble evakuert fra Gamvik til Hamningberg av den grunn, og det var her han traff sin blivende kone.

– Jeg var her hver eneste sommer da jeg vokste opp, sier 57-åringen som egentlig bor i Haugesund.

Gamle hus, herlig miljø

Det var i 1965 hans familie flyttet til Vardø. Da hadde myndighetene bestemt seg for likevel ikke å bygge det lovede kaianlegget i det en gang så livskraftige fiskeværet Hamningberg. For 100 år siden bodde det 600 personer her, og i fiskesesongen steg tallet med tusen.

Like bak kaianlegget ligger fire små hus kledd med sibirsk lerk. Disse russerbuene, som har fått sitt navn fordi trevirket ble hentet fra Kolahalvøya til det treløse Varanger, eies av hans bror.

Saken fortsetter under bildetSTRIDENS KJERNE: Dette huset fikk i sin tid husmorvinduer. Da Stein-Inge Riise skiftet vinduer og ville drive kafe, skar det seg med myndighetene.STRIDENS KJERNE: Dette huset fikk i sin tid husmorvinduer. Da Stein-Inge Riise skiftet vinduer og ville drive kafe, skar det seg med myndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De gjorde sine første investeringer i det tidligere barndomsparadiset i 1995 da de kjøpte opp et dødsbo.

Men drømmen om å skape et reiselivsmål ytterst ut mot Nordishavet, har gått i bølger.

EUROPAS ENDE MOT NORDØST: Hamningberg.EUROPAS ENDE MOT NORDØST: Hamningberg.

– OK med husmorvinduer

I mai vant han etter tre år en rettssak mot vernemyndighetene i Finnmark. De stanset hans oppussing av et nabobygg som etter planen skulle huse kafe og betjene dagsturister, mens kaianlegget skulle rettes inn mot bedriftskunder og eventer.

Blir det vernet til forfall?

Uansett har tidstapet gjort at han har redusert sine planer.

– Vernespørsmålet må nå bli avklart før jeg investerer de siste millionene som må til, sier han om plassen hvor han selv startet å jobbe som seksåring med å rive tørrfisk ned fra hjellene.