Planlegger flytende luksushotell på Tromsø-fjord

Nordlysobservasjon skal være en viktig del av opplevelsen på det planlagte luksushotellet utenfor Tromsø. Foto: Dutch Docklands
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nederlandske arkitekter vil åpne luksushotell formet som et snøkrystall, på en fjord ved Tromsø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hotellet som foreløpig omtales som «Krystall Hotel» eller «The Krystall», skal etter planen være spekket av luksus. Det skal ha en diameter på 120 meter, og inneholde 86 rom, spa, treningssenter og konferansesal. I tillegg skal det ha en bærekraftig profil, skriver arkitektselskapet Dutch Docklands på sine nettsider.

Med på laget skal de ha med seg en internasjonal luksushotellkjede og en ikke navngitt norske entreprenører, ifølge nettstedet Nord24.

De spektakulære hotellplanene er allerede omtalt i en rekke internasjonale medier, blant andre The Telegraph, Der Spiegel og Huffington Post.

Men det var ikke egentlig meningen at planene skulle offentliggjøres allerede nå, forteller arkitekt Koen Olthuis til nettstedet.

– Plutselig ble jeg bare kontaktet av hele verden. Egentlig hadde vi tenkt til å vente til vi hadde kommet skikkelig i gang, men så har media fått nyss i dette på en eller annen måte. Men responsen fra verdenspressen er jo fantastisk, sier den nederlandske arkitekten til Nord24.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik får du luksusbehandling på hotell

Hemmelige møter i 2008

Hotellet skal etter planen flyte på en blokk av sement, som fortøyes så hotellet holder seg på nogenlunde samme sted. Det skal befinne seg så langt fra land at man vil være avhengig av bår for å komme ut dit. Store deler av hotellet skal være bygget av glass.

Hvilken fjord det skal flyte på, vil ikke nedelenderne avsløre, men det skal ligge et stykke unna Tromsø by, for å sørge for best mulig forhold for nordlysobservasjon, sier Olthuis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nederlenderne ser for seg at det skal åpne før jul 2016. Men verken kommunen eller turistnæringen i Tromsø har fått noen offisiell forespørsel fra nederlenderne.

Olthuis forteller at de har hatt kontakt med den forrige kommuneledelsen, og det bekrefter tidligere ordfører Arild Hausberg (Ap). Allerede i 2008 ble han kontaktet av de svært hemmelighetsfulle nederlenderne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi sa vi ikke kunne behandle noe kommunalt uten en skriftlig henvendelse. Når de da ville være formalisert, ville det også måtte være offentlig, sier Hausberg til Nord24.

Etter et par møter ble kontakten brutt, så den tidligere ordføreren regnet med at finanskrisen hadde tatt knekken på prosjektet. Men planene er altså fortsatt høyaktuelle.

Les også: Disse hotellene må du bo på før du dør

– Prat gjerne med oss

Britt Hege Alvarstein (Frp), som er byråd for byutvikling, sier til Nord24 at hun er litt skeptisk til realismen i hele prosjektet.

– Vanlig prosedyre er å ha et oppstartsmøte med byutvikling for å finne ut hva som skal til for å realisere et prosjekt. Men det er lov til å tenke nye tanker, og de må gjerne komme å prate med oss. Jeg vil ikke avfeie ideene deres på forhånd, sier Alvarstein til Nord24.

Les også: Dette bør du få med deg i Tromsø