Bygde restaurant i hagen

Da Kolbjørn og Solfrid Lorentzen gikk av med pensjon besluttet de seg for å friste tilværelsen som restauranteiere. Det har gått over all forventning. Foto: Sverre Bjørstad Graff/ABC Nyheter.
Da Kolbjørn og Solfrid Lorentzen gikk av med pensjon besluttet de seg for å friste tilværelsen som restauranteiere. Det har gått over all forventning. Foto: Sverre Bjørstad Graff/ABC Nyheter.

I fjor åpnet det lokalhistoriske spisestedet Naustloftet dørene for besøkende i den lille nordlandsbygda Jektvik.

JEKTVIK (ABC NYHETER): Da Solfrid og Kolbjørn Lorentzen gikk inn i pensjonisttilværelsen fant de tid til å dyrke sin interesse og lidenskap for nordnorsk historie og lokale mattradisjoner. I sin egen hage bygde de ut til restaurant og museum, Naustloftet.

– Ideen var å drive et serveringssted i kulturhistoriske omgivelser, og servere tradisjonsmat – særlig fisk av forskjellig slag, sier Kolbjørn.

Kolbjørn er tidligere rådmann, Solfrid jobbet som kulturkonsulent. Foruten å være restaurant er Naustloftet et lite museum, som forteller om fiskerbonden i Nord-Norge på 18-1900-tallet.

I kjellerstua har paret Lorentzen gjort plass for en egen liten utstilling om tekstiler. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.I kjellerstua har paret Lorentzen gjort plass for en egen liten utstilling om tekstiler. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.

– Vi hadde flere ledige leiligheter i huset etter at sønnen flyttet ut og mor gikk bort, så da lagde vi et tekstilmuseum også.

«Gammalsteik»

Solfrid har jobbet mye med veving, og har samlet inn flere interessante tekstiler. Blant annet viser paret frem en brudekjole fra andre verdenskrig, laget av fallskjermsilke.

– Vi har samlet et helt liv, sier Kolbjørn.

Solfrid har studert lokal matkultur gjennom flere år.

– Vi er opptatt av tradisjonsmaten de har langs kysten. Det blir mye fisk, men også kjøttretter. Et eksempel er «gammalsteik», som kan være et sauelår som har fått henge et par måneder, på samme måte som tørrfisk, og siden stekes. Det er fantastisk godt, sier Kolbjørn.

Paret serverer også retter basert på tørrfisk.

Utenlandske gjester

Naustloftet er et par år gammelt, men den første tiden var det mest for enkeltarrangementer. Fra i fjor sommer har dørene vært åpne for mer tilfeldige besøkende.

– I fjor var det tregere, men i sommer har det vært betydelig større aktivitet, sier Kolbjørn.

Mange av gjestene er folk med røtter i Jektvik som er hjemme på ferie, andre er bygdefolk. Men også besøkende langveisfra har funnet veien til Naustloftet.

– Vi har hatt gjester fra Tyskland, Thailand og Russland. Ofte er det folk som bor på den lokale campingplassen. Jektvik har cirka 300 innbyggere.

Følg med videre på Yttersvingen


Les også:

Hvem er rikest i denne kommunen?

Hvilke navn er mest populære her?

Finn nærmeste festival

Personvernpolicy