Kanaltunnelen fyller 20 år

Tunneltogene under Den engelske kanal fraktet i fjor 20 millioner mennesker mellom Storbritannia og det europeiske fastlandet. Foto: Christian Hartmann (Reuters)
Tunneltogene under Den engelske kanal fraktet i fjor 20 millioner mennesker mellom Storbritannia og det europeiske fastlandet. Foto: Christian Hartmann (Reuters)

Den ble ett år forsinket, kostet 40 milliarder kroner mer enn planlagt og gikk nesten konkurs for noen år siden. Men kanaltunnelen bandt Storbritannia til Europa, og nå fyller den 20.

– Hver generasjon må gjøre noe spennende som påvirker fremtiden, sa tidligere statsminister Margaret Thatcher da tunnelen under Den engelske kanal ble erklært åpnet 6. mai 1994.

Det gikk enda noen måneder før trafikken var i gang, og starten var ikke helt problemfri. Eurotunnel, som driver «The Chunnel», gikk for første gang med overskudd i 2007. Men i fjor sluset tunnelen 20 millioner mennesker mellom det europeiske fastlandet og Storbritannia.

Tunnelen, som i virkeligheten består av tre løp, er 50 kilometer lang, går 40 meter under havbunnen og er ifølge BBC kåret til et av den moderne verdens sju underverker.

Det er et imponerende stykke ingeniørkunst, men i Storbritannia så flere med skepsis på prosjektet.

– Tunnelen binder sammen to folk som aldri har kommet helt på talefot, slo NTB fast på den offisielle åpningsdagen.

Mens tunnelen er blitt en suksess, er britene fortsatt ikke helt overbeviste europeere og planlegger en folkeavstemning om forholdet til EU. Det finnes fortsatt en plan for hvordan tunnelen kan blokkeres, påpeker avisen The Telegraph.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus