En reise i Nelson Mandelas fotspor

ET BEDRE LIV: Folk i Sør-Afrika er preget av kjærlighet til landsfaderen og takknemlighet for den enorme innsatsen hans. Foto: Jonas Ekströmer
Artikkelen fortsetter under annonsen

Glem golfbanene, safariturene og vingårdene. Sats i stedet på Soweto, Qunu og Robben Island – Nelson Mandelas Sør-Afrika.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Reisefakta
* Sør-Afrika har drøyt 50 millioner innbyggere. Av dem regner cirka 79 prosent seg som svarte, 9 prosent som hvite, 9 prosent som fargede (av blandet opphav) og 2,5 prosent som asiater (tall fra 2008)

* Valuta: Rand. 1 rand = 0,57 krone.

* Sesong: Når det er vinter her, er det sommer i Sør-Afrika – fra oktober til februar. I Cape Town er været best fra november til april. Johannesburg kan man besøke året rundt, vinterklimaet er mildt – men vår og høst er best. Mest regn i november, desember og januar.

* Reise dit: Regn med reisetid fra ca. 15 timer og oppover, og 1-2 flybytter. Pris én vei fra Oslo til Cape Town eller Johannesburg ca. kr 4300.

* Townships: Det engelske ordet «townships» brukes om bosetningsområde for svarte/fargede mennesker, utenfor større byer. Grunnlagt under apartheidtiden, da svarte ikke fikk komme inn i «hvite» områder uten spesielle ID-papirer, men var ønsket som arbeidskraft for bybefolkningen.

* Soweto, cirka tre mil sørvest for Johannesburg, er den mest kjente townshipen, og er nå en del av selve Johannesburg. Andre kjente townships er Khayelitsha utenfor Cape Town og Mamelodi utenfor Pretoria.

* Du kan overnatte i en township og få lokal guiding og besøk på grillkveld (braai). Blant organisasjonene som arrangerer dette er Kwam e-Makana .

Mandelas liv

1918: 18. juli blir Rolihlahla Mandela født i byen Mvezo i Transkei. Navnet Nelson får han senerev av sin skolelærer.

1943: Mandela blir med i Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC) – nasjonalist- og frigjøringsbevegelse og politisk parti.

1952: Mandela og Oliver Tambo åpner Sør-Afrikas første svarte advokatkontor i Johannesburg.

1960: ANCs fredelige motstand går over til væpnet kamp etter Sharpeville-massakren. ANC blir forbudt, og Mandela går under jorden.

1964: Nesten to år etter at han er arrestert, dømmes Mandela og ti andre fanger til fengsel på livstid.

1990: Etter nesten 27 års fengsling slippes Mandela fri, samtidig som ANC blir tillatt i Sør-Afrika igjen.

1993: Nelson Mandela og F.W. de Klerk tildeles Nobels fredspris.

1994: Mandela får stemme for første gang i sitt liv og blir Sør-Afrikas første svarte president.

1998: På sin 80-årsdag gifter Mandela seg med Graça Machel, enken etter Mosambiks tidligere president Samora Machel. Det er Mandelas tredje ekteskap.

1999: Mandela overlater etter valget presidentposten til visepresident Thabo Mbeki.

2013: Mandela dør torsdag 5. desember.

(Kilde: Nelson Mandela Foundation)

SOWETO, QUNU, ROBBEN ISLAND, SØR-AFRIKA: Reiser du i Mandelas fotspor, får du se undertrykkelsens nakne ansikt. Men også vennlighetens, takknemlighetens og latterens.

– Kom og hør! Denne karen vet alt om hvordan vi behandler kloden. Og han er ikke fornøyd! flirer Sidney og holder opp en av de selvlagede dukkene han selger på et gatehjørne i Soweto.

Dukkene er av resirkulert avispapir, og alle har sitt personlige uttrykk. Sidney, stadig lattermild, har en historie å fortelle om hver enkelt, og alle handler i bunn og grunn om hvordan vi forvalter våre liv og vår planet. Om å gjøre noe godt ut av vår stund på jorden.

– Litt som «The old man», fortsetter Sidney og nikker skrått bakover mot huset der Sør-Afrikas forrige president, Nelson Mandela, en gang hadde sitt hjem.

Businessen for Sidney og hans kolleger utenfor Mandelahuset går godt – og ekstra strykende nå så kort tid etter landsfaderens bortgang 5. desember i fjor. Mange kommer for å hedre mannen som så sterkt har preget det samfunnet Sør-Afrika er i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tar med nordmenn til verdens yngste land

Mandelas hus

Nelson Mandela flyttet til huset på hjørnet av gatene Vilikazi og Ngakane med sin første hustru Evelyn midt på 1940-tallet. De ble skilt, og han bodde senere her med hustru nummer to, Winnie. Det var også til dette lille, enkle huset han kom i februar 1990, noen dager etter at slapp ut av apartheidregimets fengsel – der han hadde sittet i 27 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden 2009 har huset vært museum – Mandela House Museum – med flere av møblene, bildene og gjenstandene fra tiden da Mandela levde her. Kunnskapsrike guider viser rundt, og man får både en skildring av Mandelas dramatiske livshistorie og av livet generelt i Soweto.

Les også: Husk vaksine før ferieturen

Vibrerende township

Soweto er verdt et besøk. Området har et foruroligende rykte på grunn av historien, men i dag er det latter overalt i den vibrerende townshipen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel, å reise rundt på egen hånd anbefales ikke. Kriminalitet er et stort problem, og man bør ikke opptre naivt verken her eller andre steder i Sør-Afrika. Heldigvis finnes det rikelig med guidede turer som forteller om stedet der den blodige kampen mot apartheid utspilte seg.

Sør-Afrika er fortsatt – 20 år etter apartheidregimets fall – et delt samfunn. Flertallet blant den svarte majoriteten lever i svært enkle kår, noe de mange plankeskurene i Soweto vitner om. Men byen rommer også luksusvillaer, middelklassehus, shoppingsentre og idrettsarenaer.

Fødebyen

Neste mål på reisen i Nelson Mandelas fotspor fører oss tilbake i tiden og til den østre Kapp-provinsen. Fra Soweto går ferden 80 mil sørover gjennom et bølgende, vakkert landskap.

Den lilla byen Mvezo er første stopp; det var her Rolihlahla Mandela ble født i 1918 – navnet Nelson fikk han først i sjuårsalderen, av læreren sin. Da hadde Mandela-familien flyttet til den nærliggende byen Qunu. Senere i livet skulle han vende tilbake til Qunu, og det ble til slutt her verdens mest respekterte statsmann fikk sitt siste hvilested i desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Qunu finnes også et museum som bærer Nelson Mandelas navn. Nærmeste større by, Mthata (tidligere Umtata), har også en avdeling av dette museet.

For den som virkelig vil fordype seg i Mandelas liv, anbefales en guidet visning på museet. Det har også en utmerket nettside (nelsonmandelamuseum.org.za) der man også får tips om hoteller og aktiviteter i området rundt Mvezo, Qunu og Mthata.

Robben Island

Et besøk på Robben Island er vesentlig på en reise som dette. På den karrige, men vakre øya, 12 kilometer utenfor Cape Towns kyst, befant Nelson Mandela seg i 18 av de 27 fengselsårene.

Det er mange historier om denne perioden – om fornedrelsene og det harde arbeidet i kalkbruddet (som ga Nelson Mandela varige skader, blant annet øyeproblemer). Det hendte likevel at Mandela snakket om Robben Island-årene med et visst vemod, som et sted man hadde «tid til å tenke». Samtalene mellom Mandela og de andre politiske fangene har gått inn i historien som «Robben Island-universitetet».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går flere daglige båtturer ut til Robben Island fra Cape Town. Mer informasjon på www.robben-island.org.za

Takknemlighet

Rasismen finnes fortsatt i Sør-Afrika, og apartheidsystemets skygge ligger over det vakre landet. Men sørafrikanere flest – hvite som svarte – snakker med takknemlighet og kjærlighet om Nelson Mandela, eller «Madiba» som de kaller ham. Enten jeg treffer dem i Qunu, Soweto eller på Robben Island, gir sørafrikanerne meg det samme inntrykket: De vil alle takke ham for at han reddet landet deres.