Uspesifisert reise:

Dette kan du forvente når du reiser uspesifisert

USPESIFISERT: De aller billigste charterturene er gjerne uspesifiserte. Det vil si at du ikke får vite på forhånd hvor du skal bo. Hva innebærer det for deg som reisende? Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos
USPESIFISERT: De aller billigste charterturene er gjerne uspesifiserte. Det vil si at du ikke får vite på forhånd hvor du skal bo. Hva innebærer det for deg som reisende? Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos

Vet du hva det betyr hvis det står «Uspesifisert bosted med basseng»? Her er guiden du trenger.

De aller billigste charterturene er gjerne uspesifiserte. Det vil si at du ikke får vite på forhånd hvor du skal bo. Hva betyr det egentlig for deg som reiser?

– Hele poenget med uspesifiserte reiser er at det er billig, men du betaler med usikkerhet, mener senior kommunikasjonsrådgiver Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet.

– Du kan få himmelseng i vakre gemakker, men du kan også ende opp i stusslige og udelikate omgivelser hjemme hos noen. Så hvis du er av den trygghetssøkende sorten bør du ikke reise uspesifisert.

Forskjell på uspesifiserte reiser

– Det er viktig å være klar over at det reglene for uspesifiserte reiser varierer fra selskap til selskap, og også land – hvis du for eksempel reiser ut fra Sverige, sier informasjonssjef Helen Begby i Apollo.

– Hos oss er du alltid garantert egen dusj og toalett på rommet når du reiser uspesifisert.

Videre forklarer informasjonssjefen at de heller aldri selger «halve» dobbeltrom (at du kan risikere å dele med en fremmed om du reiser alene).

– Det du kan forvente hos Apollo på den enkleste uspesifiserte reisen er et rom med dusj/badekar og toalett.

Les også: Derfor reiser vi på charterferie

Penger å spare på å reise uspesifisert?

Informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Startour understreker at det kan være penger å spare på å reise uspesifisert i forhold til en fullpris billett på et hotell av god standard.

– Mange oppdager derimot at det ofte bare koster noen hundrelapper ekstra for et garantert bosted og velger dette fremfor å reise uspesifisert.

Les også: Finn din greske øy

Valgmuligheter ved uspesifiserte reiser

Nedenfor har Begby listet opp de ulike valgmulighetene du har om du reiser uspesifisert med Apollo:

Uspesifisert bosted

– Innebærer at flyet, men ikke innkvarteringen er den samme som presenteres i Apollos program. Du får vite hvor du innkvarteres ved ankomst til destinasjonen. Vær oppmerksom på at bostedet kan ligge hvor som helst på reisemålet, og er ikke nødvendigvis en del av Apollos hotellprogram.

– Hvis du ønsker å bytte bosted, kan du ta kontakt med personalet på reisemålet. Det vil tilkomme et endringsgebyr samt gebyr for oppkjøp til bedre bosted ved flytting. Rommene har alltid wc, samt dusj eller badekar.

Les også: Vi ferierer for 80 milliarder i utlandet

Uspesifisert bosted med basseng

– Innebærer at vi garanterer et bostedet med basseng. Rommene har alltid wc, samt dusj eller badekar. For øvrig gjelder samme vilkår som for uspesifisert bosted.

Uspesifisert + sted (for eksempel uspesifisert Playa Blanca)

– Innebærer at bostedet ligger på det angitte stedet. Rommene har alltid wc, samt dusj eller badekar. For øvrig gjelder samme vilkår som for uspesifisert bosted.

Uspesifisert + sted med basseng (for eksempel uspesifisert Playa Blanca med basseng)

– Innebærer at bostedet ligger på det angitte stedet, og at det tilbyr gjestene et basseng. Rommet har alltid wc, samt dusj eller badekar. For øvrig gjelder samme vilkår som for uspesifisert bosted.

Les også: Nytt år, nye reiser

Uspesifisert reise noe for deg?

– Hvis du stiller krav til noe spesielt ved bostedet, beliggenhet, standard, barnevennlig, rullestolvennlig, og lignende, så bør du ikke velge uspesifisert, understreker Larsen-Vonstett i Startour.

– Vær klar over at du kan komme på hotell som ikke er i Star Tours program, også selv om du ser at det er ledige på slike hoteller når du reiser. Uspesifiserte reiser er for deg som ikke er opptatt av bostedet, men som kun vil ha en seng å sove i.

Les også: Spanske myndigheter truer Syden-favoritt

Større reisefølge?

Det finnes muligheter for å garantere at alle reisende på en bestilling får bo på samme bosted.

– Dette kan bestilles mot et tillegg samtidig som du bestiller reisen, forutsatt at muligheten er til stede, forklarer Begby til Kvinneguiden.

Rettigheter ved uspesifisert reise

– Du har krav på egen seng og tilgang på bad, og hvis du må dele rom, har du rett til å nekte hvis vedkommende er av motsatt kjønn, forklarer Skogly i Forbrukerrådet.

– Før du kjøper en uspesifisert reise, bør du derfor tenke nøye over om det gir komfort og privatliv nok for deg. Hvis du ser en fremmed romkamerat som en mulig venn for livet, og ikke er sårbar for lite søvn, kan det være midt i blinken for deg.

Er du misfornøyd med reisen kan du på Forbrukerrådet sine hjemmesider se hvilke klagemuligheter du har.

Les også:

Dette skjer når fugl treffer fly

Så farlig er egentlig turbulens

Så galt kan det gå når du mister passet

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus