Valuta og reise:

Reisevalutaen er dyrest hjemme

DYREST REISEVALUTA: Kjøp kun med deg et lite kontantbeløp før du reiser, fordi reisevalutaen er billigere på ankomststedet. Foto: Espen Soll (Oslo Lufthavn)
DYREST REISEVALUTA: Kjøp kun med deg et lite kontantbeløp før du reiser, fordi reisevalutaen er billigere på ankomststedet. Foto: Espen Soll (Oslo Lufthavn)

Du tjener et par ekstra vinglass på å kjøpe euroen når du kommer frem.

Den norske kronen faller som en sten. Eksportbedriftene jubler, men du som skal ut å reise synes neppe det er så kult. På ett år har euroen blitt én krone dyrere. For hver 100-euro du svir av på reisen, må du nå ut med 100 kroner ekstra. Ikke det store beløpet, men tilstrekkelig til at du kanskje reflekterer over pengebruken på reisen . Og det er flere steder på reisen hvor du kan spare noen kroner, blant annet ved å velge et kredittkort som har lave brukskostnader.

– Tar du de riktige valutagrepene når du er på ferie eller reise i utlandet, kan du spare et par hundrelapper forteller forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen, til klikk.no.

Les også: Det er hit du bør reise nå

«Jungelen av gebyrer kan være forvirrende, men bevisst bruk av de billigste tjenestene med ditt bank- og kredittkort kan spare deg for unødvendige kostnader og gebyrer», skriver Finansportalen.no på sine nettsider.

Og de som tar seg en handletur over svenskegrensen, vet kanskje at det generelt ikke lønner seg å betale i norske kroner. Du bør derfor svare svenske kroner om du blir spurt om hvilken valuta du ønsker å betale i.

– Betal gjerne i lokal valuta. Da får du som regel den beste kursen. Hvis du velger å betale i norske kroner, kan brukerstedet sette kursen og da kommer du ofte dårligere ut, forklarer kommunikasjonssjef i Finans Norge, Stine Neverdal, til klikk.no.

Les også: Forbered deg på neste fase av den globale valutakrigen

Dyrere på flyplassen

Klikk.no har selv gjort en test av valutauttak ved avreise kontra ved ankomst. Reisen foregikk fra Gardermoen til Berlin. På utreisetidspunktet var vekslingskursen for euro hos DnB på Gardermoen 8,36 kroner. Tilsvarende var kursen 8,22 kroner i minibank i Berlin, og det var inklusive valutapåslag på 1,75 prosent. Altså en forskjell på 14 øre. Som man forstår blir det ikke det store utslaget, men likevel noe å vurdere.

– Denne forskjellen er grunnen til at vi anbefaler våre kunder å bare ta ut en liten sum av aktuell valuta før man reiser, slik at man har til det mest nødvendige underveis og hvis kortbruk ikke skulle fungere når man lander, forteller informasjonssjef i Skandiabanken, Leif-Kjartan Bjørsvik, til klikk.no.

Les også: Du trenger ikke blakke deg for å bo bra

– Min generelle erfaring er å veksle når jeg ankommer det landet jeg skal feriere i, og da bruker jeg bankkort, utdyper redaktør i reisetidsskriftet Vagabond, Helge Baardseth, overfor klikk.no.

DnB forklarer forskjellen i veksklingskurs med at det er en kostnad for bankene å sitte med utenlandsk valuta.

– Forskjellen mellom kursen du kjøper til i minibank hos oss og den du oppnår ved uttak av Visa, lokalt i Tyskland, er en følge av et noe høyere påslag på salgs- og kjøpskurs enn det Visa benytter ved uttak og kjøp i lokal valuta. Denne differansen har blant annet bakgrunn i kostnaden ved å holde og transportere kontanter, forklarer informasjonsdirektør i DnB, Even Westerveld, til klikk.no.

Les også: SAS tilbyr flybilletter på avbetaling

– Bruk bankkort ved kontantuttak

Forskjellen mellom kontantuttak hjemme og utenlands avhenger også av hvilket kort du bruker, bank- eller kredittkort.

– Vårt råd er at man bruker bankkortet, fordi det eneste påslaget som kommer i tillegg er valutapåslaget på 1,75 prosent. Ved bruk av kredittkort for kontantuttak opererer kortutsteder også i noen tilfeller med et kontantgebyr ved uttak, fremhever Gundersen.

Han utdyper at det i noen situasjoner kan komme et lokalt tillegg ved bruk av bankkort utover de gebyrene kortutsteder har.

– Jeg har erfart at det i noen få tilfeller blir krevd et tilleggsgebyr ved uttak i minibank. Så i tillegg til å betale valutagebyr til kortutsteder, kan du ende opp med å betale gebyr også til den utenlandske banken. Men det som er problematisk er at opplysningen om dette først kommer når transaksjonen er avsluttet eller i ferd med å avsluttes.

Les også: Unngå smell i januar - sjekk nettbanken nå

Kortvett på utenlandsreisen

Stine Neverdal råder til å ta med to kort på reisen som oppbevares på forskjellige steder (for eksempel ett i safen på hotellrommet), fordi da har man fortsatt ett betalingskort dersom det andre blir mistet eller stjålet.

– Det er trygt å bruke kort, men unngå å gå rundt med store mengder kontanter, utdyper hun.

– Og så kan det aldri sies for mange ganger at man skal passe godt på kort og pin-kode.

Les også: Du kan bli flådd hvis du kjøper valuta på Gardermoen

Skandiabanken gir blant annet følgende råd for sikker kortbruk:

  • Blir du tilbudt hjelp når du skal bruke kortet, f.eks. ta ut penger i minibank, takk nei.
  • Vær sikker på at kortet alltid er trygt oppbevart, spesielt på serveringssteder eller tilsvarende.
  • Kontroller beløpet før betaling
  • Sjekk at beløpet på kvitteringen stemmer før du signerer
  • Ta vare på kvitteringene og kontroller mot kontoutskriften

Danske Bank råder i tillegg til å bruke chipen der det er mulig, samt å følge med på kontoen og straks melde fra til banken om man oppdager unormale transaksjoner.

Hos Nordea råder de også til å sørge for at betalingskortene er signert på baksiden, og å få kortet tilbake straks etter bruk. Det betyr også at man aldri skal legge igjen kortet i baren eller andre steder.

Les også: Du kaster vel ikke penger ut av vinduet?

Valutapåslaget

All bruk av betalingskort i utlandet belastes med et valutagebyr på 1,75 prosent. Ifølge Bjørsvik er årsaken at det er en ekstra kostnad å bruke kortet i utlandet, samt at det i tillegg er en risiko for bankene at handelen skjer i valuta.

«Bransjestandard ligger på 1,75 prosent, mens enkelte banker tilbyr 1,5 prosent. Reglene er satt slik at kortutstederne har lov til å markedsføre sitt kredittkort som gebyrfritt, til tross for valutapåslaget på 1,75 prosent», skriver nettstedet og utdyper at det er lite man kan gjøre med valutapåslaget, annet enn å være bevisst på hvilke kredittkort som har de laveste eller ikke eksisterende gebyrer utover valutapåslaget.

Les også: Dette kredittkortet er best i test

Husk regionsperren

Alle bank- og kredittkort er utstyrt med en såkalt regionsperre. Det betyr at kortet ditt kan sperres for bruk i visse regioner.

Hos Skandiabanken får de gjennomgående 150 henvendelser i måneden fra kunder som vil endre regionsperren, fordi de oppdager at de ikke får brukt kortet, forteller Bjørsvik.

– I høysesongen i juli får vi nesten 300 telefoner. Nå er det mulig å endre regionsperren via mobilapp, så dermed kan kunden gjøre det selv fra for eksempel flyplassen uten å ringe banken.

Les også:

Så mye får du i pensjon

Billig ferie med fordelskort

Pengene som forsvinner uten at du har glede av dem

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus