Meny

Valuta og reise:

Reisevalutaen er dyrest hjemme

DYREST REISEVALUTA: Kjøp kun med deg et lite kontantbeløp før du reiser, fordi reisevalutaen er billigere på ankomststedet. Foto: Espen Soll (Oslo Lufthavn)

Du tjener et par ekstra vinglass på å kjøpe euroen når du kommer frem.

Den norske kronen faller som en sten. Eksportbedriftene jubler, men du som skal ut å reise synes neppe det er så kult. På ett år har euroen blitt én krone dyrere. For hver 100-euro du svir av på reisen, må du nå ut med 100 kroner ekstra. Ikke det store beløpet, men tilstrekkelig til at du kanskje reflekterer over pengebruken på reisen . Og det er flere steder på reisen hvor du kan spare noen kroner, blant annet ved å velge et kredittkort som har lave brukskostnader.

– Tar du de riktige valutagrepene når du er på ferie eller reise i utlandet, kan du spare et par hundrelapper forteller forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen, til klikk.no.

Les også: Det er hit du bør reise nå

«Jungelen av gebyrer kan være forvirrende, men bevisst bruk av de billigste tjenestene med ditt bank- og kredittkort kan spare deg for unødvendige kostnader og gebyrer», skriver Finansportalen.no på sine nettsider.

Og de som tar seg en handletur over svenskegrensen, vet kanskje at det generelt ikke lønner seg å betale i norske kroner. Du bør derfor svare svenske kroner om du blir spurt om hvilken valuta du ønsker å betale i.

– Betal gjerne i lokal valuta. Da får du som regel den beste kursen. Hvis du velger å betale i norske kroner, kan brukerstedet sette kursen og da kommer du ofte dårligere ut, forklarer kommunikasjonssjef i Finans Norge, Stine Neverdal, til klikk.no.

Les også: Forbered deg på neste fase av den globale valutakrigen

Dyrere på flyplassen

Klikk.no har selv gjort en test av valutauttak ved avreise kontra ved ankomst. Reisen foregikk fra Gardermoen til Berlin. På utreisetidspunktet var vekslingskursen for euro hos DnB på Gardermoen 8,36 kroner. Tilsvarende var kursen 8,22 kroner i minibank i Berlin, og det var inklusive valutapåslag på 1,75 prosent. Altså en forskjell på 14 øre. Som man forstår blir det ikke det store utslaget, men likevel noe å vurdere.

– Denne forskjellen er grunnen til at vi anbefaler våre kunder å bare ta ut en liten sum av aktuell valuta før man reiser, slik at man har til det mest nødvendige underveis og hvis kortbruk ikke skulle fungere når man lander, forteller informasjonssjef i Skandiabanken, Leif-Kjartan Bjørsvik, til klikk.no.

Les også: Du trenger ikke blakke deg for å bo bra

– Min generelle erfaring er å veksle når jeg ankommer det landet jeg skal feriere i, og da bruker jeg bankkort, utdyper redaktør i reisetidsskriftet Vagabond, Helge Baardseth, overfor klikk.no.

DnB forklarer forskjellen i veksklingskurs med at det er en kostnad for bankene å sitte med utenlandsk valuta.

– Forskjellen mellom kursen du kjøper til i minibank hos oss og den du oppnår ved uttak av Visa, lokalt i Tyskland, er en følge av et noe høyere påslag på salgs- og kjøpskurs enn det Visa benytter ved uttak og kjøp i lokal valuta. Denne differansen har blant annet bakgrunn i kostnaden ved å holde og transportere kontanter, forklarer informasjonsdirektør i DnB, Even Westerveld, til klikk.no.

Les også: SAS tilbyr flybilletter på avbetaling

– Bruk bankkort ved kontantuttak

Forskjellen mellom kontantuttak hjemme og utenlands avhenger også av hvilket kort du bruker, bank- eller kredittkort.

– Vårt råd er at man bruker bankkortet, fordi det eneste påslaget som kommer i tillegg er valutapåslaget på 1,75 prosent. Ved bruk av kredittkort for kontantuttak opererer kortutsteder også i noen tilfeller med et kontantgebyr ved uttak, fremhever Gundersen.

Han utdyper at det i noen situasjoner kan komme et lokalt tillegg ved bruk av bankkort utover de gebyrene kortutsteder har.

– Jeg har erfart at det i noen få tilfeller blir krevd et tilleggsgebyr ved uttak i minibank. Så i tillegg til å betale valutagebyr til kortutsteder, kan du ende opp med å betale gebyr også til den utenlandske banken. Men det som er problematisk er at opplysningen om dette først kommer når transaksjonen er avsluttet eller i ferd med å avsluttes.

Les også: Unngå smell i januar - sjekk nettbanken nå

Kortvett på utenlandsreisen

Stine Neverdal råder til å ta med to kort på reisen som oppbevares på forskjellige steder (for eksempel ett i safen på hotellrommet), fordi da har man fortsatt ett betalingskort dersom det andre blir mistet eller stjålet.

– Det er trygt å bruke kort, men unngå å gå rundt med store mengder kontanter, utdyper hun.

– Og så kan det aldri sies for mange ganger at man skal passe godt på kort og pin-kode.

Les også: Du kan bli flådd hvis du kjøper valuta på Gardermoen

Skandiabanken gir blant annet følgende råd for sikker kortbruk:

  • Blir du tilbudt hjelp når du skal bruke kortet, f.eks. ta ut penger i minibank, takk nei.
  • Vær sikker på at kortet alltid er trygt oppbevart, spesielt på serveringssteder eller tilsvarende.
  • Kontroller beløpet før betaling
  • Sjekk at beløpet på kvitteringen stemmer før du signerer
  • Ta vare på kvitteringene og kontroller mot kontoutskriften

Danske Bank råder i tillegg til å bruke chipen der det er mulig, samt å følge med på kontoen og straks melde fra til banken om man oppdager unormale transaksjoner.

Hos Nordea råder de også til å sørge for at betalingskortene er signert på baksiden, og å få kortet tilbake straks etter bruk. Det betyr også at man aldri skal legge igjen kortet i baren eller andre steder.

Les også: Du kaster vel ikke penger ut av vinduet?

Valutapåslaget

All bruk av betalingskort i utlandet belastes med et valutagebyr på 1,75 prosent. Ifølge Bjørsvik er årsaken at det er en ekstra kostnad å bruke kortet i utlandet, samt at det i tillegg er en risiko for bankene at handelen skjer i valuta.

«Bransjestandard ligger på 1,75 prosent, mens enkelte banker tilbyr 1,5 prosent. Reglene er satt slik at kortutstederne har lov til å markedsføre sitt kredittkort som gebyrfritt, til tross for valutapåslaget på 1,75 prosent», skriver nettstedet og utdyper at det er lite man kan gjøre med valutapåslaget, annet enn å være bevisst på hvilke kredittkort som har de laveste eller ikke eksisterende gebyrer utover valutapåslaget.

Les også: Dette kredittkortet er best i test

Husk regionsperren

Alle bank- og kredittkort er utstyrt med en såkalt regionsperre. Det betyr at kortet ditt kan sperres for bruk i visse regioner.

Hos Skandiabanken får de gjennomgående 150 henvendelser i måneden fra kunder som vil endre regionsperren, fordi de oppdager at de ikke får brukt kortet, forteller Bjørsvik.

– I høysesongen i juli får vi nesten 300 telefoner. Nå er det mulig å endre regionsperren via mobilapp, så dermed kan kunden gjøre det selv fra for eksempel flyplassen uten å ringe banken.

Les også:

Så mye får du i pensjon

Billig ferie med fordelskort

Pengene som forsvinner uten at du har glede av dem

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:54 Bayern stoppet Liverpool på Anfield22:54 Lyon holdt Barcelona til 0-022:42 Aktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter22:32 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo22:11 To fagforeningstopper kostet 40 millioner på under seks år21:47 Tusener demonstrerer mot antisemittiske angrep i Frankrike21:33 Ulveklager skal behandles om én uke21:31 Britisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52 FBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49 Sjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36 80 jødiske graver vandalisert i Frankrike20:23 «Jeg kysset ikke ham, han kysset meg,»19:07 Ungarn varsler våpenkjøp i Norge18:59 Kvinne kritisk skadd i angrep i Haugesund – mann i 40-årene siktet for drapsforsøk18:50 Ruud herjet og tok seg enkelt videre i Rio18:40 Franske medier: Knivangrep i Marseille18:29 Kristoffersen rett ut av parallellslalåmen i Stockholm18:25 EU-razzia mot norske oppdrettsselskaper18:22 Sju barn mistet livet i brann i Canada18:09 Halvparten av oss har opplevd dette på nært hold17:46 – Jeg trodde Thon ville vist større raushet17:42 – Kolonne står klar til å hente ut sivile fra IS-område i Syria17:41 Polen krever unnskyldning fra Israel for «rasistiske» kommentarer17:36 Danske Bank stenger i flere land etter hvitvaskingssak17:17 Sju av åtte Ap-lag i Nord-Trøndelag ønsker Giske velkommen17:11 Fire års fengsel for mishandling av familien i 25 år16:46 Elvestuen på miljømøte i Moskva16:40 Noen må betale dyrt for de billige klærne dine16:27 Fire funnet skadd etter snøskred i sveitsisk skianlegg16:19 Ungarn gjør Juncker til skyteskive i ny kampanje16:13 Frp vil ikke hente fremmedkrigere hjem til Norge16:10 15 skadd i skipskollisjon i Østersjøen16:09 Svenske som kjempet mot IS, dømt for krigsforbrytelser15:21 Tilspisset mellom atommakter etter sammenstøt15:19 Svensk Nilsson-hysteri, nå går sprintesset for VM-gull15:15 Ap-Raymond krever tiltak etter kniv-vold i Oslo14:55 Lindmo måtte endre programmet14:45 Rema vokser kraftig i Danmark14:36 Kristoffersen trener på egenhånd ut sesongen13:48 Indonesia søker OL i 203213:44 Tredobling av utstedelse av nødpass på Oslo lufthavn13:04 Nedgangen i anmeldte lovbrudd flater ut13:03 Laveste britiske ledighet på 44 år12:59 Over 40 i forsvaret sier de har blitt voldtatt det siste året12:47 Bernie Sanders vil forsøke seg på nytt presidentvalg12:42 – Vi er i ferd med å spise de store dyrene til utryddelse12:24 Moteskaperen Karl Lagerfeld (85) er død12:18 Innfører nye utslippskrav for busser og lastebiler11:55 Nytt «kart» over universet viser 300.000 flere galakser11:43 Nordkoreansk eksdiplomat: Kim ønsker ikke atomnedrustning11:21 Påskevær skaper hodebry for VM-smørerne11:06 Thoresen forventer snarlig avklaring om landslagsjobben10:44 Tyrkia utsteder nye arrestordre på 300 personer10:42 Europas største bank styrker resultatet10:28 Kristoffer sitt portrett gjekk viralt – no vert det utstilling10:10 Ektepar mistet livet i helikopterulykken09:59 Fra bu til buss09:30 Pollensesongen starter to uker tidligere enn vanlig09:27 Dansk Folkeparti vil innføre grensekontroll mot Sverige09:26 Japansk bilgigant legger ned fabrikk i England09:25 Myndighetene i Haiti nekter å ha rekruttert leiesoldater09:23 Regjeringen lukker døra for selvbestemt tvillingabort08:41 Wengs trøst – slipper VM-presset08:20 Giske-kandidatur splitter Trøndelag Ap07:42 Iran og Kina forsøker å bevare atomavtalen07:31 – Jeg har blitt stadig mer ukomfortabel med å bruke 1,90 dollar dagen som fattigdomsgrense07:31 Matbutikk knivranet i Oslo – gjerningsperson på frifot07:24 Sykehuset i Tromsø avlyste over 1.800 operasjoner i fjor07:09 Sure fjerdeplasser til Skarstein og Olsrud i para-VM07:04 16 delstater mener Trump bryter loven med unntakstilstand06:53 Barca vil lege såret fra i fjor06:41 Equinor med miljøplan for oljeboring utenfor Australia06:38 Falla tviler på flere drømme-VM06:25 Vinterferien er den nye påskeferien06:12 LO-sjefen vil at ansatte skal få ta en del av overskuddskaka06:03 Maduro vil arrangere konsert og matutdeling05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Boligbrann i Hedmark slukket05:30 Kinas visestatsminister til Washington05:01 Aktor ber om flere års fengsel for nettovergrepstiltalt04:53 Weinsteins rettssak utsatt04:49 Tidligere Trump-rådgiver beklager instagrambilde04:06 To politimenn drept i eksplosjon i Kairo03:59 Oslo-byråd vil stramme inn tilskuddene til private barnehager03:39 CNN: Rosenstein går av i midten av mars02:51 Pelsdyrstopp kan føre til kraftig fall i eksport fra jordbruket02:34 Huawei-grunnlegger: USA kan ikke knuse oss02:21 StormGeo blir det største værselskapet i Latin-Amerika02:03 Tredobling i antall snøskred på norske veier01:30 Trump ber militæret i Venezuela støtte opposisjonen01:09 NATO bekymret over Forsvarets kapasitet00:57 Norsk kvinne skadd i Spania – hentet med helikopter00:56 Person skal ha skutt med gasspistol mot folk i Oslo00:47 Høy sigarføring for cubansk tobakksfirma00:45 To VM-gull på to dager for Vilde Nilsen00:24 Politiet må sette straffesaker på vent som følge av forsvinningssaken23:48 Wara vil straffeforfølge norske IS-krigere22:28 United nedkjempet Chelsea, Wolves neste for Solskjær i FA-cupen22:05 Gjensidige Bank sletter gjelden til norsk svindeloffer
Siste nytt
22:54SportBayern stoppet Liverpool på Anfield22:54SportLyon holdt Barcelona til 0-022:42NorgeAktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter22:32NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo22:11PengerTo fagforeningstopper kostet 40 millioner på under seks år21:47VerdenTusener demonstrerer mot antisemittiske angrep i Frankrike21:33NorgeUlveklager skal behandles om én uke21:31VerdenBritisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52VerdenFBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49NorgeSjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36Verden80 jødiske graver vandalisert i Frankrike20:23Verden«Jeg kysset ikke ham, han kysset meg,»19:07PolitikkUngarn varsler våpenkjøp i Norge18:59NorgeKvinne kritisk skadd i angrep i Haugesund – mann i 40-årene siktet for drapsforsøk18:50SportRuud herjet og tok seg enkelt videre i Rio18:40VerdenFranske medier: Knivangrep i Marseille18:29SportKristoffersen rett ut av parallellslalåmen i Stockholm18:25VerdenEU-razzia mot norske oppdrettsselskaper18:22VerdenSju barn mistet livet i brann i Canada18:09MotorHalvparten av oss har opplevd dette på nært hold17:46Næringsliv– Jeg trodde Thon ville vist større raushet17:42Verden– Kolonne står klar til å hente ut sivile fra IS-område i Syria17:41VerdenPolen krever unnskyldning fra Israel for «rasistiske» kommentarer17:36VerdenDanske Bank stenger i flere land etter hvitvaskingssak17:17PolitikkSju av åtte Ap-lag i Nord-Trøndelag ønsker Giske velkommen17:11NorgeFire års fengsel for mishandling av familien i 25 år16:46PolitikkElvestuen på miljømøte i Moskva16:40VerdenNoen må betale dyrt for de billige klærne dine16:27VerdenFire funnet skadd etter snøskred i sveitsisk skianlegg16:19VerdenUngarn gjør Juncker til skyteskive i ny kampanje16:13PolitikkFrp vil ikke hente fremmedkrigere hjem til Norge16:10Verden15 skadd i skipskollisjon i Østersjøen16:09VerdenSvenske som kjempet mot IS, dømt for krigsforbrytelser15:21VerdenTilspisset mellom atommakter etter sammenstøt15:19SportSvensk Nilsson-hysteri, nå går sprintesset for VM-gull15:15PolitikkAp-Raymond krever tiltak etter kniv-vold i Oslo14:55KulturLindmo måtte endre programmet14:45PengerRema vokser kraftig i Danmark14:36SportKristoffersen trener på egenhånd ut sesongen13:48SportIndonesia søker OL i 203213:44ReiseTredobling av utstedelse av nødpass på Oslo lufthavn13:04NorgeNedgangen i anmeldte lovbrudd flater ut13:03PengerLaveste britiske ledighet på 44 år12:59NorgeOver 40 i forsvaret sier de har blitt voldtatt det siste året12:47PolitikkBernie Sanders vil forsøke seg på nytt presidentvalg12:42Verden– Vi er i ferd med å spise de store dyrene til utryddelse12:24KulturMoteskaperen Karl Lagerfeld (85) er død12:18VerdenInnfører nye utslippskrav for busser og lastebiler11:55VerdenNytt «kart» over universet viser 300.000 flere galakser11:43VerdenNordkoreansk eksdiplomat: Kim ønsker ikke atomnedrustning11:21SportPåskevær skaper hodebry for VM-smørerne11:06SportThoresen forventer snarlig avklaring om landslagsjobben10:44VerdenTyrkia utsteder nye arrestordre på 300 personer10:42PengerEuropas største bank styrker resultatet10:28KulturKristoffer sitt portrett gjekk viralt – no vert det utstilling10:10NorgeEktepar mistet livet i helikopterulykken09:59SportFra bu til buss09:30Helse og livsstilPollensesongen starter to uker tidligere enn vanlig09:27VerdenDansk Folkeparti vil innføre grensekontroll mot Sverige09:26MotorJapansk bilgigant legger ned fabrikk i England09:25VerdenMyndighetene i Haiti nekter å ha rekruttert leiesoldater09:23Helse og livsstilRegjeringen lukker døra for selvbestemt tvillingabort08:41SportWengs trøst – slipper VM-presset08:20PolitikkGiske-kandidatur splitter Trøndelag Ap07:42VerdenIran og Kina forsøker å bevare atomavtalen07:31Norge– Jeg har blitt stadig mer ukomfortabel med å bruke 1,90 dollar dagen som fattigdomsgrense07:31NorgeMatbutikk knivranet i Oslo – gjerningsperson på frifot07:24NorgeSykehuset i Tromsø avlyste over 1.800 operasjoner i fjor07:09SportSure fjerdeplasser til Skarstein og Olsrud i para-VM07:04Verden16 delstater mener Trump bryter loven med unntakstilstand06:53SportBarca vil lege såret fra i fjor06:41VerdenEquinor med miljøplan for oljeboring utenfor Australia06:38SportFalla tviler på flere drømme-VM06:25ReiseVinterferien er den nye påskeferien06:12NorgeLO-sjefen vil at ansatte skal få ta en del av overskuddskaka06:03VerdenMaduro vil arrangere konsert og matutdeling05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeBoligbrann i Hedmark slukket05:30VerdenKinas visestatsminister til Washington05:01NorgeAktor ber om flere års fengsel for nettovergrepstiltalt04:53VerdenWeinsteins rettssak utsatt04:49VerdenTidligere Trump-rådgiver beklager instagrambilde04:06VerdenTo politimenn drept i eksplosjon i Kairo03:59NorgeOslo-byråd vil stramme inn tilskuddene til private barnehager03:39VerdenCNN: Rosenstein går av i midten av mars02:51NorgePelsdyrstopp kan føre til kraftig fall i eksport fra jordbruket02:34VerdenHuawei-grunnlegger: USA kan ikke knuse oss02:21NorgeStormGeo blir det største værselskapet i Latin-Amerika02:03NorgeTredobling i antall snøskred på norske veier01:30VerdenTrump ber militæret i Venezuela støtte opposisjonen01:09NorgeNATO bekymret over Forsvarets kapasitet00:57VerdenNorsk kvinne skadd i Spania – hentet med helikopter00:56NorgePerson skal ha skutt med gasspistol mot folk i Oslo00:47VerdenHøy sigarføring for cubansk tobakksfirma00:45SportTo VM-gull på to dager for Vilde Nilsen00:24NorgePolitiet må sette straffesaker på vent som følge av forsvinningssaken23:48NorgeWara vil straffeforfølge norske IS-krigere22:28SportUnited nedkjempet Chelsea, Wolves neste for Solskjær i FA-cupen22:05PengerGjensidige Bank sletter gjelden til norsk svindeloffer
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus