Tyrkia åpner tunnel under Bosporos

Tirsdag ble jernbanetunnelen under Bosporosstredet mellom den europeiske og den asiatiske delen av Tyrkia åpnet. Foto: Murad Sezer / Reuters / NTB scanpix.
Tirsdag ble jernbanetunnelen under Bosporosstredet mellom den europeiske og den asiatiske delen av Tyrkia åpnet. Foto: Murad Sezer / Reuters / NTB scanpix.

Jernbanetunnelen under Bosporosstredet mellom den europeiske og den asiatiske delen av Tyrkia er klar til bruk. Når togene ruller for fullt, vil inntil 75.000 mennesker per time kunne reise gjennom tunnelen.

Den 13,6 kilometer lange tunnelen, som på det dypeste går 60 meter under havbunnen, har kostet rundt 24,5 milliarder kroner. Den er blitt til i samarbeid med Japan, der en investeringsbank har stilt kapital til rådighet for prosjektet.

Japans statsminister Shinzo Abe var da også blant hedersgjestene på det tyrkiske politikere kalte en merkedag i landets historie.

– I dag feirer vi to milepæler: 90-årsdagen for opprettelsen av republikken Tyrkia og åpningen av tunnelen, sa transportminister Binali Yilidrim.

Les også: Fra Oslo til USA med tog

Tanken om en tunnel under Bosporos ble først lansert av den osmanske sultanen Abdul Medjid på 1860-tallet. Men først på 1980-tallet var den teknologiske utviklingen kommet så langt og den tyrkiske økonomien blitt sterk nok til at prosjektet kunne vurderes seriøst.

I 2004 ga Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan klarsignal for bygging av tunnelen.

Når den er i full drift, skal det etter planen gå lokaltog under Bosporos annethvert minutt, og fra 2015 skal tunnelen også trafikkeres av fjerntog.

Se video av åpningen:

Personvernpolicy