Permitterte tjenestemenn blir turistguider i USA

Lincoln Memorial i Washington er sperret av på grunn av budsjettkrisen i USA. Politiet holder vakt for å holde turistene unna. Foto: Jason Reed / Reuters / NTB scanpix
Lincoln Memorial i Washington er sperret av på grunn av budsjettkrisen i USA. Politiet holder vakt for å holde turistene unna. Foto: Jason Reed / Reuters / NTB scanpix

Permitterte offentlige ansatte i USA stiller opp for å veilede skuffede turister som møter stengte museumsdører på grunn av budsjettkrisen.

Én gruppe tjenestemenn vil stille seg utenfor Smithsonian Museum of Natural History i Washington og dele ut brosjyrer om hvilke attraksjoner som er stengt, og hvilke som fortsatt er åpne.

Guidingen skjer ubetalt i regi av arbeidstakerorganisasjoner for offentlige ansatte. Meningen er å veilede skuffede turister, som i mange tilfeller kommer langveisfra.

– Vi har kjørt hele denne veien, og når vi er framme, så får vi ikke en gang komme i nærheten av Lincoln Memorial, sier Laverne Clarkston (80) fra New Mexico.

Den brede trappen ved Lincoln Memorial er stedet hvor Martin Luther King holdt sin berømte tale «I Have a Dream» i 1963. Nå har politiet satt opp sperrebånd for å holde folk borte fra minnesmerket.

Gjennom sperringene

En gruppe amerikanske veteraner fra andre verdenskrig lot seg imidlertid ikke stanse av politisperringer da de tirsdag skulle besøke National World War II Memorial.

Med hjelp fra en gruppe republikanere fra Kongressen klarte de å ta seg gjennom sperringene.

– Vi har ikke reist så langt for ikke å slippe inn, sa en av veteranene fra Mississippi.

Mange var i 80-årene og kjørte i rullestoler forbi barrikadene politiet hadde satt opp.

Ikke uunnværlige

Mellom 800.000 og 1 million offentlig ansatte er blitt permittert som følge av at Republikanerne og Demokratene ikke klarte å bli enige om et provisorisk budsjett innen fristen 1. oktober.

I første omgang gjelder permitteringene såkalt «ikke-uunnværlige» ansatte. Blant dem som har fått denne merkelappen, er flesteparten av dem som jobber i miljøverndirektoratet EPA.

De stengte turistattraksjonene omfatter alle USAs 401 nasjonalparker, Frihetsstatuen, Ellis Island og fengselsøya Alcatraz. I hovedstaden Washington stenger de mange Smithsonian-museene.

Fly- og togtrafikken rammes derimot ikke, og undergrunnsbaner og busser i storbyene vil gå som normalt. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus