Ikke la deg lure når du bestiller sydentur

PASS PÅ NÅR DU BESTILLER: Det er viktig å ta sine forholdsregler før du bestiller ferieturen på nettet. Foto: Berit Keilen (NTB Scanpix)
PASS PÅ NÅR DU BESTILLER: Det er viktig å ta sine forholdsregler før du bestiller ferieturen på nettet. Foto: Berit Keilen (NTB Scanpix)

Forbrukerrådet advarer mot useriøse aktører.

Det er høytid for bestilling av reiser til varmere strøk, men mange aktører i markedet tilbyr kundene uklare kontrakter og domenenavn, skriver Aftenposten.no.

Domenenavn som slutter på endelsen -.no gir ingen garanti for at reiseoperatøren er norsk eller har en norsk avdeling, ifølge Reisegarantifindet.

– Mange av disse domenene er kun markedsføringsnavn og ikke juridiske enheter. Ofte er det altfor utydelig hvem kunden inngår kontrakt med når de kjøper en pakkereise på nett, sier Signe Eriksen, daglig leder i Reisegarantifondet, til Aftenposten.

Les også: Reisetabbene som koster deg dyrt

Du risikerer å tape pengene

I verste fall risikerer kundene å tape alle pengene dersom reiseoperatøren går konkurs. Noe Eriksen mener er en svakhet med å handle billetter på nettet.

– Det skal klart fremgå hvem du inngår kontrakt med og merkingen skal stå på en sentral plass når du går inn på nettsiden. Mange gjemmer likevel hvem de egentlig er og hvor de er basert i små bokser eller undersider, sier Eriksen til avisen.

Europeiske operatører i bransjen, spesielt gjelder det selskaper i EU-regionen, skal i henhold til regelverket ha en reisegarantiordning, og skal dermed være relativt trygge å bestille hos.

Kjente aktører som Ebookers.no og Seat 24.no er for eksempel registrerte i Sverige, men begge er medlemmer av Kammarkollegiet, som tilsvarer det norske Reisegarantifondet og som opererer med til dels tilsvarende regler – også for norske innbyggere.

Les også: Sydens mest sexy designhoteller

Les også: - Det er idioti å reise til Hellas med masse cash

Pass på søreuropeiske operatører

Bestilling av cruise og reiser fra amerikanske selskaper er et annet felt der du bør passe ekstra godt på å sjekke detaljene før du legger fra deg kredittkortdetaljer.

Les også: Nordmann fikk sykehusregning på 900.000 i USA

– Amerikanske byråer har ikke noen reisegarantiordning, selv om mange har en egen garantikonto. De er likevel ikke alltid lojale om noe skulle skje. Kjøper du cruisereiser av selskaper som ikke har etablerte avdelinger i Norge, bør du lese vilkår meget nøye, sier Eriksen.

Les også: Stadig flere blir syke på ferie

Les også: Jo, det er greit å bruke kredittkort

Personvernpolicy