Var for feit til å fly - døde

Amerikanske Vilma Soltesz ble avvist tre ganger av tre forskjellige flyselskaper. Verken Delta, KLM eller Lufthansa hadde kapasitet til å frakte den 192 kilo tunge kvinnen hjem til USA fra Ungarn. Fotomontasje: NTB Scanpix
Amerikanske Vilma Soltesz ble avvist tre ganger av tre forskjellige flyselskaper. Verken Delta, KLM eller Lufthansa hadde kapasitet til å frakte den 192 kilo tunge kvinnen hjem til USA fra Ungarn. Fotomontasje: NTB Scanpix

Ingen av de tre flyselskapene klarte å få svært overvektige Vilma Soltesz hjem til USA fra Ungarn. Like etter døde hun, og nå forbereder ektemannens advokat millionsøksmål.

At det er helseskadelig å være svært overvektig er noe de fleste er klar over.

Mer oppsiktsvekkende er historien om 56-årige ungarskættede Vilma Soltesz fra USA, som døde i Ungarn i slutten av oktober etter å ha blitt nektet å fly hjem til Statene tre ganger, av tre forskjellige flyselskaper, fordi hun var for overvektig.

– Alt vi ville var å komme oss hjem for å gi henne behandling, sier ektemannen Janos Soltesz til The New York Post.

– Fysisk umulig

Ekteparet Soltesz hadde tilbrakt flere avslappende uker ved feriehuset sitt i Ungarn forut for problemene som oppsto.

På reisen fra USA til Ungarn var det amerikanske flyselskapet Delta informert på forhånd om Vilmas tilstand og det var kjøpt én billett til ektemannen Janos og to til Vilma på grunn av hennes størrelse.

Kvinnen veide 192 kilo, hadde bare én fot og satt i rullestol.

Men på flygningen hjem skulle de reise med KLM. Det nederlandske flyselskapet hadde imidlertid ikke tilgang på ekstra store setebelter, og ekteparet ble fortalt at setene ombord i flyet ikke ville tåle Vilmas vekt.

Kvinnens plager, en kombinasjon av nyresykdom og diabetes, hadde fått den allerede store kroppen til å svulme opp med vann.

– Det ble klart på passasjerens tilbakereise at det ikke var fysisk mulig for henne å borde flyet, på tross av alle forsøk fra KLM i denne saken, sier KLMs pressetalskvinne Ellen van Ginkel til New York Post.

Les også: Amerikanerne blir feitere og feitere

Planlegger million-søksmål

Personell på flyplassen forsøkte å få ekteparet på et annet fly. Løsningen ble at ekteparet måtte kjøre fem timer i bil til Tsjekkias hovedstad Praha for en flygning med Delta, som de hadde brukt på vei til Ungarn.

I Praha fikk ekteparet beskjed om at Deltas rullestol i plast ikke tålte Vilmas vekt. Dermed fikk hun også der avslag på muligheten til å reise tilbake til USA. Turen gikk så tilbake til feriehuset i Ukraina, hvor de kontaktet reiseselskapet sitt i New York for å arrangere andre transportmetoder.

– Dette bidro definitivt til hennes død, sier advokat Holly Ostrov Ronai til The New York Post om den lange kjøreturen.

Advokaten planlegger nå et søksmål på flere millioner dollar overfor flyselskapene som nektet ekteparet Soltesz å fly med dem, og beskylder dem for å bryte lover som beskytter bevegelseshemmede.

Les også: - Jeg er for feit til å dø

Stolte ikke på «kommunist-sykehus»

Til slutt fikk ekteparet klarsignal fra flyselskapet Lufthansa. Reisen skulle skje 22. oktober, men flere problemer dukket opp.

På Lufthansa-flyet klarte ikke mannskapet om bord, ved hjelp av lokale brannmannskaper, å flytte Vilma Soltesz fra rullestolen og over i flysetet.

Etter en halvtime med prøvelser beordret kapteinen på flyet ekteparet av, slik at flyets øvrige 140 passasjerer ikke skulle miste sine overganger på andre flyplasser.

Les også: Overvektige på SAS og Norwegian

Turen gikk dermed tilbake til feriehuset, og Vilma ble sykere og sykere. Legehjelp i Ungarn viste seg også å være et problem.

Hun var veldig syk og stolte ikke på at sykehusene i det tidligere kommunistiske Ungarn kunne se til hennes behov, sier advokaten Ronai til The New York Post.

Ifølge ektemannen Janos stolte verken han eller Vilma på legene i Ungarn, spesielt fordi de ikke ville vært kjent med hennes lange medisinske rulleblad.

To dager senere døde Vilma. Dødsårsaken var nyresvikt. Hun ble gravlagt i Ungarn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden