Vi har testet Segway

JA, VI ER FRELST: Vi har testet Segway i København. - Prøv det, det er fantastisk gøy - og enkelt! (Foto: Kristin Sørdal)
JA, VI ER FRELST: Vi har testet Segway i København. - Prøv det, det er fantastisk gøy - og enkelt! (Foto: Kristin Sørdal)
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vekk, vekk! roper politiet til oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi er på god fart med Segwayen inn i et kryss i tjukkeste København da et titalls politimenn på to hjul og med blinkende blålys kommer kjørende i stor fart. Vi får såvidt stoppet Segwayen før vi havner midt i kaoset, men det samme kan ikke sies om alle Segway-førerne i gruppa.

Politiet veiver med armene, roper og vil ha alle ut av veien, slik at statsbesøk-kortesjen kan passere. Men det er enklere sagt enn gjort å få en Segway over de høye fortauskantene!

- Vekk, vekk! Men det er enklere sagt enn gjort å få en Segway over fortauskanter! (Foto: Kristin Sørdal)

- Vekk, vekk! Men det er enklere sagt enn gjort å få en Segway over fortauskanter!

(Foto: Kristin Sørdal)

For ikke å snakke om, hvordan det går dersom man kjører i fontenen i ren beflippelse! Den historien kan du lese lenger nede i artikkelen. Vi har vært i København og testet Segway, og det kan vi beskrive med to ord: Rimelig fantastisk!

Det eneste vi er lei oss for, er at det ikke er lov til å kjøre Segway her til lands.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kun med guide

I Danmark, og i flere andre land, er det derimot fullt lovlig å kjøre Segway. Vi har vært med på en sightseeing-runde med selskapet go-segway.dk, der en times minitur koster 350 danske kroner, og den lengre turen koster 495 danske. (Med dagens kurs blir beløpene nesten de samme i norske kroner.)

Før du begynner å dømme om å leie din egen Segway og farte rundt på egen hånd, vil vi først som sist opplyse om at det ikke er mulig å prøve uten guide. Ifølge Uffe Folkmann, som er vår guide denne dagen, er det fordi Segwayene er dyre kjøretøy (de koster 70.000 kroner per stykk i Danmark), og de erfarte at mange Segwayer kom tilbake skadd da de forsøkte med å leie ut for kjøring på egenhånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opp og avgårde

Ved første øyekast ser det noe vrient ut å skulle betjene denne selvbalanserende doningen på to hjul - kanskje mest fordi vi aldri har vært borti noe liknende tidligere. Vi har fått utdelt hjelm og hansker, og har Uffes stemme via radiosender rett på øret inni hjelmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ganske enkelt, vi trener litt her i gaten først, og i løpet av et par minutter har dere det inne, lover Uffe.

Han demonstrerer hvordan man skal gå på, hvordan Segwayen kjører fremover når han beveger seg fremover, og hvordan man bremser og svinger.

– Vær ekstra forsiktige når dere går av, sier Uffe, og demonstrerer hva som skjer når man går av og samtidig bøyer litt på styrestangen. Ikke veldig heldig - Segwayen begynner å gå rundt føreren i en evigvarende ring.

Noe skeptisk stiger vi opp på Segwayen. Og etter et par minutter har vi det inne. Og er frelst!

Følg med!

I Danmark er Segway PT midlertidig godkjent som sykkel. Du må imidlertid ha fylt 16 år og bruke hjelm. Produsenten har satt en maks vektgrense på 115 kilo og en minstevekt på 45 kilo, dette av sikkerhetsmessige grunner.

Etter å ha forsert store deler av København sentrum, er vi i alle fall overbevist om at dette nok er fornuftige vilkår. Du beveger deg tross alt i trafikken, og det er både biler, syklister og fotgjengere å ta hensyn til, så det er rett og slett mye å være oppmerksom på. Ikke for barn med andre ord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ettersom Segway er godkjent som sykkel i Danmark, kan du bevege deg på fotgjengerarealene - men i likhet med reglene for syklister, er det du som "syklist" som må ta hensyn til fotgjengere. Det er viktig å være bevisst på at Segwayen er nesten lydløs - noe som er en utfordring den deler med elbiler.

Det vil si at forgjengerne ofte ikke hører deg. Med andre ord: Kjør defensivt!

Klikk for å se stort bilde

KLIKK HER FOR Å SE ALLE 10 BILDENE

Rett til vanns!

Vår guide viser oss rundt til kjente steder i København, som slottet, operaen, biblioteket mm. Det er selvsagt interessant å se seg rundt i byen, og med Segwayen kommer man seg rundt til ganske store områder på ganske kort tid - du får muligheten til å se steder du kanskje ikke hadde kommet deg til dersom du skulle gått. Eller du hadde valgt annerledes om du hadde tatt bussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men vi skal være ærlige: Det å kjøre Segway er det absolutt morsomste med hele turen - ikke til forkleinelse for sightseeingen, men heller fordi det er så innmari morsomt å kjøre Segway!

Når det er sagt, er det ikke til å komme forbi at du får høre endel artige historier om du tar en guidet tur, for guidene har ofte opplevd et og annet og kan mye om mangt. Som eksempelvis historien om de japanske turistene på Segway-sightseeing:

De ble så forskrekket da de kjørte rett inn i fengslingsmøtet for en gjeng skumle Hells Angels-syklister, geleidet av fullt bevæpnet politi, så to av japanerne kjørte baklengs inn i en fontene og fikk seg en real dukkert!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det lønner seg å følge ekstra med; Segwayen står sjelden i ro, den er egentlig i konstant bevegelse, selv når den står (noenlunde) stille.

Her, ikke langt fra folkerettsbygningen, datt de japanske turistene i vannet, i skrekk etter møtet med Hells Angels og bevæpnet politi. (Foto: Kristin Sørdal)

Her, ikke langt fra folkerettsbygningen, datt de japanske turistene i vannet, i skrekk etter møtet med Hells Angels og bevæpnet politi. (Foto: Kristin Sørdal)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kastes jeg av??

– Nå kommer vi snart til en liten bakke. Da vil dere merke at Segwayen når toppfarten, og da vil dere oppleve at styret kommer inn mot magen. Dette er ikke farlig, dere ramler ikke av, det er bare Segwayen som bremser, sier Uffe på vei langs Københavns gater.

Segway PT har en toppfart på 22 kilometer i timen. Dersom du er oppe i toppfart, vil den bremse. Da kommer styret bakover mot magen din. Det kan også skje at Segwayen begynner å bremse selv, dersom du kjører over lengre strekninger med brostein.

– Dersom dette skjer, skal dere bare lene dere bakover, som når dere bremser. Dere skal ikke lene dere fremover, sier Uffe.

Vi skal innrømme at vi syntes dette var ganske ubehagelig de første gangene vi opplevde dette, ettersom det føltes som om vi var i ferd med å bli kastet av Segwayen. Det føltes litt bedre etter at vi fikk forklart hva som skjer og at vi skulle lene oss bakover i stedet for fremover, men det kjentes like fullt litt ubehagelig enda. Men kastet av ble vi altså ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konklusjon

Etter to timer på Segway er vi frelst - og ørlite grann kald. Du kan kjøre Segway i København hele året - men husk at det er lurt å bestille guiding god til i forveien. Uffe Folkmann og hans kompanjonger har 36 Segwayer til utleie, men altså kun i forbindelse med guiding. Det finnes noen flere som driver med Segway-guiding i København, og ellers kan du kjøre Segway i mange andre byer - du kan lese om tilbudet i noen flere byer i denne artikkelen på DinSide.

Det er lurt å huske å kle seg godt dersom du skal kjøre Segway utenom de varmeste sommermånedene. Du står i ro, gjerne et par timer i gangen, og det kan bli kaldt. Husk hansker, gjerne lue, varmt skotøy, og ellers det du trenger for å holde deg varm. Og husk å unngå fortauskantene: I likhet med med på sparkesykkel, er fortauskanter en dårlig deal - også med denne tohjulingen!

Kort oppsummert:

Segway er enkelt og intuitivt, det tar kort tid å lære seg det, du kommer deg effektivt rundt - og det er fantastisk morsomt! Prøv det!