Slutt på egen kø for menn på Sola

Her vil det ikke lenger være egne køer for menn. Foto: NTB scanpix
Her vil det ikke lenger være egne køer for menn. Foto: NTB scanpix

Avinor vil likevel ikke la menn gå gjennom en egen sluse i sikkerhetskontrollen på Stavanger lufthavn Sola.

Likestillings- og diskrimineringsombudet fikk fredag mange henvendelser fra folk som reagerte på separate køer for menn. Det tok ikke lang tid før Avinor besluttet at ordningen skulle avvikles, ifølge Stavanger Aftenblad.

Begrunnelsen fra flyplassen var først at menn bruker kortere tid i sikkerhetskontrollen, og at tiltaket ville få køene raskere unna.

– Damer har gjerne litt mer med seg, og ting som BH-spiler og hårklemmer og sko med metall gjør at det kan ta noe mer tid i sikkerhetskontrollen. I påvente av at vi skal ferdigstille den nye sikkerhetskontrollen vår har vi laget til en ekstra sluse der vi ikke har kapasitet til å kunne kontrollere damer på et eget rom i den grad det er ønskelig for damen, sa fungerende lufthavnsjef Stig Jone Nevland.

Les også: Forsøkte å bløffe seg inn på flyplass

– Neppe i tråd med likestillingsloven

Likestillings- og diskrimineringsombudet tok kontakt med flyplassen etter at saken ble kjent.

– Egne køer og sluser for menn er neppe i tråd med likestillingslovens intensjon og er en ny problemstilling for oss. Vi har aldri hørt at kvinner bruker lengre tid i sikkerhetskontrollen enn menn, sier nestleder Elisabeth Lier Haugseth.

Noen timer etterpå kom ny beskjed fra flyplassen. Problemet var ikke at damene var tregere å få gjennom sikkerhetsslusen, det var snarere mangel på kvinnelige kontrollører.

– Nei, det har ingenting med at menn bruker kortere tid enn kvinner i køen. Jeg vet heller ikke om de faktisk gjør det. At vi hadde en egen sluse for menn, skyldtes kun miksen av mannlige og kvinnelige sikkerhetskontrollører, og at vi ikke hadde nok kvinnelige kontrollører til å bemanne seks sluser, sier Morten Wathne, sjef for sikkerhet og kundeservice.

Les også: Kvinnene gjør fremdeles mest husarbeid

Skiltet fjernet

Dermed ble skiltet med «Kun for menn. Men only» fjernet. I stedet vil det bli satt opp et nytt skilt som gjør oppmerksom på at den ene av de seks slusene bare har mannlige kontrollører.

– Slusen blir nå avviklet fra å være en sluse bare for menn, til at begge kjønn kan benytte den, hvis kvinner synes det er greit å la seg kontrollere av en mann, sier Wathne.

Les flere nyheter

Personvernpolicy