Ny reise-undersøkelse

Søringene reiser dobbelt så mye

Amsterdam - eldorado for storbyturister. Byen får besøk av flere turister fra Sør-Norge enn Nord-Norge. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Amsterdam - eldorado for storbyturister. Byen får besøk av flere turister fra Sør-Norge enn Nord-Norge. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

Hvor ofte vi drar på utlandsferie, avhenger av hvor i landet vi bor. Bor du i Nord-Norge, er sjansen der for at du reiser minst, viser ny undersøkelse.

39 prosent i Oslo og Akershus har vært på tur utenfor Skandinavia tre eller flere ganger, mens bare 16 prosent av nordlendingene dro like ofte.

Det fremkommer i Europeiske Reiseforsikrings Reiseundersøkelse 2012.

Nordligere, dyrere, sjeldnere

– Det ser ut som om reisehyppigheten er lavere jo lenger nord i Norge folk bor. Kostnader og tilbud er nok avgjørende, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

- Noen steder koster det like mye å ta seg til flyplassen og videre med fly til Oslo, som selve turen og oppholdet i utlandet, framholder Vennesland.

Les også: Dette er Europas beste partybyer

Byfolk tar byferier

Det betyr ikke at nordlendingene ikke drar på tur. Halvparten har vært på én tur utenfor Skandinavia det siste året, mens nesten hver tredje har vært på to.

Les også: Vinn reise - finn ABC Nyheter på mobilen

– Vi er et reisende folk, med god økonomi og stor utferdstrang. At reiseaktiviteten er størst i og rundt hovedstaden, henger sammen med både tilbud, tilgjengelighet og at det er enkelt, sier Vennesland.

Urbane nordmenn drar oftere på storbyferie enn folk fra småsteder, som drar litt oftere på sol- og badeferie.

Les også: Vi tar deg med til de beste sigøyner-restaurantene i Budapest

I snitt dro 30 prosent på tre eller flere ferieturer i fjor, mot 25 prosent året før.

Flere med vanlig fly

3,8 millioner helge- og feriereiser gikk med rutefly til og fra Avinors flyplasser i fjor, mens 2,3 millioner var med charterfly. Det er en vekst på henholdsvis 34 og 11 prosent de siste to årene, viser fersk rapport fra Avinor.

Utenlandstrafikken fra Gardermoen øker, men de andre store flyplassene stjeler andeler. De siste årene er det opprettet flere ordinære flyruter til steder hvor det tidligere bare gikk charterfly.

Les også: Her koster ferien noe helt annet enn du tror

220 SAS-reisemål

– Reisende med SAS har for eksempel tilgang på cirka 220 ulike reisemål fra Trondheim. Det går selvsagt ikke direkteruter til hver av destinasjonene. Reisende fra regionene i Norge flyr i flyselskapenes nettverk, som SAS og Star Alliance. Dette skjer i et stadig større omfang, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

I løpet av de siste to årene har Norwegian startet 11 ekstra ukentlige direkteavganger til varme feriemål fra norske flyplasser andre steder enn Østlandet. I tillegg har ålesunderne fått direktefly til Alicante og bodøværinger vinterrute til Las Palmas

Les også: Nå kan du gjøre boligkupp på Kanariøyene

– Står støtt

Når tilbudet blir bedre, reiser de som bor der også mer.

– Det er flest tilbud fra Gardermoen, men rundt halvparten av våre reiser er fra 14 andre flyplasser. Mange vil helst reise «hjemmefra» når de skal på ferie, så direkteflyene fra steder som Tromsø, Trondheim og Kristiansand står fjellstøtt, sier Lena Peterson, kommunikasjons- og markedsdirektør i Star Tour.

Les også: Ta en pakketur til landet med silkeormkokong-festival

– Tilbudet av reiser kan dessverre ikke være like stort der som i og rundt folkerike Oslo. Samtidig bedrer det seg fra år til år. Og tromsøværinger og andre reiser mer når tilbudet er større, sier hun.

Modne mennesker reiser mest

Folk over 60 år reiser hyppigst, viser undersøkelsen til Europeiske. Hele 40 prosent har vært på tur utenfor Skandinavia i løpet det siste året, en mye høyere andel enn i yngre årsklasser.

Les også: Du blir aldri for gammel til å besøke Golden Gate

Her ser du lista over hvor mange som reiste utenfor Skandinavia tre ganger eller mer siste år:

 • Oslo/Akershus: 39 prosent
 • Indre Østlandet: 30 prosent
 • Sørlandet: 30 prosent
 • Vestlandet: 29 prosent
 • Midt-Norge: 25 prosent
 • Nord-Norge: 16 prosent

Så mange feriereiser har de spurte hatt utenfor Skandinavia siste året:

 • 1 reise: 40 prosent
 • 2 reiser: 30 prosent
 • 3 reiser: 15 prosent
 • 4 reiser: 7 prosent
 • 5 reiser eller mer: 8 prosent

(Kilde: Reiseundersøkelsen 2012)

Les flere reisesaker

Les flere nyheter

Personvernpolicy