Billig euro før ferien

Billig euro før ferien
Billig euro før ferien
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og planlegger du USA-tur bør du reise nå, mener valutaanalytiker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske kronen har styrket seg markert over de siste ukene, spesielt i mot euro. Foruten en kort periode i begynnelsen av mars i år, måtte vi på fredag tilbake til vinteren 2003 for å finne forrige gang euroen var like billig.

Fredag morgen koster en euro 7,48 kroner, noe som fremdeles må kunne betegnes som gode nyheter for deg som planlegger å feriere i land i eurosonen.

Skal en tro prognosene til valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets, vil det imidlertid være slik i lang tid fremover.

- Vi tror det vil holde seg på dette nivået de neste årene, sier Eek-Nielsen til DN.no.

Til sammenligning kostet en euro rundt 7,82 kroner på denne tiden ifjor.

Kostnadsnivå

Eek-Nielsen minner samtidig om at det er langt mer enn historisk valutakurs som bør tas i betraktning dersom man er ute etter å få full valuta for pengene. Vel så avgjørende er feriestedets kostnadsnivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kun med "valutaøyne" har Europa blitt billigere enn i fjor. Men du kan reise til Tyskland og oppleve det som dyrere enn et land med sterk valuta. Paris kan oppleves som dyrere enn New York uavhengig av valutaen, minner han om.

Big Mac-indeksen

Valuta-analytikeren mener derfor den såkalte Big Mac-indeksen, som sammenligner burgerprisene jorden rundt, er en vel så god indikator. Prisene angis i dollar og hensikten er å måle ulike valutakurser opp mot hverandre og sammenlikne forskjellige lands prisnivå

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

The Economists Big Mac-indeks fra januar 2012 viser at en burger på dette tidspunktet var aller dyrest i Sveits, etterfulgt av i Norge og Sverige. For eurosonen opereres det med et gjennomsnitt for alle medlemslandene, og dette lå ved forrige måling noe over prisen i USA.

– Dollaren styrker seg Dollaren koster nå i underkant av seks kroner, noe som betyr at USA-ferien har blitt en del dyrere i det siste. På det laveste, som var på sommeren 2008, var dollar nede i 4,95 mot kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Idag koster en dollar 5,97 kroner, og Nordeas analytikere tror det kan være lurt å benytte seg av dette i sommer. Fremover blir dollaren nemlig dyrere.

- Vi ser for oss at dollaren fortsette å styrke seg. I våre prognoser er kursen 6,70 om et år, sier Eek-Nielsen.

Det samme gjelder dersom England frister. Mens britiske pund koster 9,30 kroner i dag, tror Nordeas analytikere det vil koste 9,90 kroner om et år.

Les mer: Her koster ferien noe helt annet enn du tror

- Hellas kan bli et veldig billig ferieland

Ferien din kan bli avlyst

Les flere økonominyheter