TI GRUNNER TIL Å REISE TIL GEORGIA

Eventyrlige Georgia

Tbilisi er som en eventyrby. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Knut Hamsun kalte det et Æventyrland. Fortsatt makter Georgia å bergta de besøkende. Her er ti gode grunner til hvorfor du også bør reise dit.

Nyttig info

Fem ting du må gjøre i Tbilisi:

Spis et måltid på restaurant Purpur
Se dukketeaterforestillingen Battle of Stalingrad
Besøk gamle Hotel London hvor Knut Hamsun bodde da han besøkte byen
Få med deg georgisk dans - langt mer imponerende og storslagent enn den fjerne slektningen Riverdance.

Valutaen er Georgisk lari, 10 lari = 36 norske kroner.

Ja – Kho
Nei – Ara

Hallo Gamarjoba
Takk - Madloba
Hvorfor er dere så glad i kh-lyden? - Ratom giyvars khma "kh" ase zalian?
Jeg har visst gått meg bort jeg - Davikarge

Det finnes mange reiseselskaper i Georgia som kan tilby spennende turer rundt om i landet. Blant disse er for eksempel Cultural Travel og Explore Georgia. Førstnevnte er drevet av nordmannen Svend Waage og hans georgiske hustru.

GEORGIA (ABC NYHETER): 100 år har gått siden den norske forfatteren Knut Hamsun reiste rundt i Georgia og lot seg bergta. Opplevelsene hans endte opp i boka med den beskrivende tittelen «I Æventyrland».

Så begeistret var den norske forfatteren, at han følte seg sikker på at selveste Gud måtte bo et sted i de georgiske fjellene.

Det er egentlig et mysterium at ikke flere gjør som Hamsun og finner veien til det vesle landet kilt mellom Svartehavet og den mektige Kaukasus-kjeden.

Skjønt, de siste års avisoverskrifter har ikke bare vært nådige mot Georgia. Beretningene har handlet om kriminalitet, politisk uro og en pågående territorialkonflikt med Russland som så sent som i 2008 førte til en væpnet offensiv med den store bjørnen i nord.

Les også: Badeferie på siciliansk

I dag fremstår imidlertid krigen som et fjernt minne, og kriminaliteten har blitt ryddet opp i, slik at hovedstaden Tbilisi i dag går for å være en av Europas tryggeste storbyer - som lett kan måle seg med sine populære brødre i vest, Praha, Budapest og Tallinn, hva skjønnhet angår.

Det bekreftes av nordmannen Svend Waage, som har bodd i Georgia i de siste årene og driver turistselskapet CulturalTravel - Georgia sammen med sin hustru, den georgiske kunstneren Tamar Lomidze.

– Alt for få nordmenn vet hvor trygt det faktisk er å reise rundt her og hvilke enestående opplevelser som venter den som tar turen. Jeg vil si at Georgia for nordmenn flest fortsatt er et ukjent reisemål - en uoppdaget skatt, forteller Waage til ABC Nyheter.

ABC Nyheter dro dit - og kom hjem med ti gode grunner til hvorfor du også bør ta turen til eventyrlandet noen hundrelapper og få timers flyreise unna Norge.

Tbilisi - detaljenes mekka

Georgias hovedstad Tbilisi er himmelen for alle som elsker detaljer og vil gi øynene en større utfordring enn å titte på en flat skjerm. Å vandre omkring i den gamle delen av byen med rundt 1,5 millioner innbyggere er som å vandre rundt i en vakker østeuropeisk animasjonsfilm. Her smiler flere tusen husfasader skjevt mot deg med vinduer som øyne og terasser som munn. De har overlevd kriger, jordskjelv og invasjoner, men biter seg fortsatt standhaftig fast og minner om en fordums prakt.

Georgisk arkitektur - her i lettere karikert utgave i Tbilisi. Foto: Sverre Bjørstad Graff.Georgisk arkitektur - her i lettere karikert utgave i Tbilisi. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Ta også turen opp til åskammen rett bak gamlebyen for å oppleve den fantastiske utsikten. Like ved ligger botanisk hage, med et imponerende fossefall, bare få minutters gange fra sentrum.

Les også: Syden har blitt større

Gjestfriheten

Gjestfrihet kan være fremtredende i mange kulturer, men mange reisevante mener at den georgiske gjestfriheten er helt spesiell og nærmest uten grenser. I Georgia er en gjest betraktet som en gave sendt fra Gud, og blir behandlet deretter - helt uten baktanker. Så viktig er en gjest, at om en familie ikke har råd til å kjøpe inn nok mat til gjesten, så går de til slakteren og forteller at de venter besøk. Så får de kjøttet gratis og kan betale senere.

Mat og drikke

Georgiere er livsnytere. Problemet i Georgia er ikke å finne et sted å spise, men å velge hvilket sted du skal spise på. Kvaliteten på både mat og drikke er jevnt over svært god og prisene særdeles behagelig for norske lommebøker. Kresne ganer kan glede seg over en mengde kjøttretter, fiskeretter, supper og vegetarretter. Og du har ikke vært i Georgia før du har smakt tradisjonell khachapuri (ostebrød) eller khinkali (dumplings).

Engelskspråklig kart over Georgia. Utbryterrepublikkene Abkhazia og Sør-Ossetia er markert med farger.Engelskspråklig kart over Georgia. Utbryterrepublikkene Abkhazia og Sør-Ossetia er markert med farger.

Er du så heldig å bli invitert med på et tradisjonelt måltid, en supra, kan du forvente deg flere timer med god mat, drikke og improvisert talekunst, ledet av en såkalt tamada, en toastmaster. Mat er så viktig i Georgia at ordet for en god venn er en "megobari" - en person du deler tallerken (gobi) med. I tillegg er Georgia en av vinens vugger med en særegen vintradisjon som går 8000 år tilbake i tid.

Kontraster

Georgia er et land fullt av kontraster, et land som har funnet seg selv midt i skjæringspunktet mellom tradisjon og det moderne. Her kan du i ett og samme gatebilde se en svartkledd munk med langt skjegg, en ung vakker jente med designerveske og iphone, og middelaldrende kunstnere som viser fram sine siste verk.

Dette er landet hvor Stalin ble født og vokste opp, men hvor motorveien inn til hovedstaden heter George Bush Avenue. I et land like stort som Danmark finner du både isbreer og tropisk regnskog. Symbolsk nok står moskeer, kirker og synagoger nærmest vegg i vegg - tilsynelatende i fred og fordragelighet.

Og selv om hovedstaden Tbilisi fremstår som en eventyrby, perforeres den likevel av gratis wifi og det som må være verdens største konsentrasjon av minibanker.

Dans, sang og teater

Georgisk dans er den kulere og maskuline fetteren til irenes Riverdance. Det er lidenskap, smidighet og en maskulin råskap som må oppleves for å forstås. Flere statlige georgiske dansetrupper turnerer verden rundt med sine imponerende show. En av disse er Sukhishvili - som av New York Times har blitt beskrevet som den største eksportartikkelen til det tidligere Sovjetunionen.

Knut Hamsun bodde i Hotel London under sitt besøk i Tbilisi. Hotellet eksisterer ikke lenger, men bygningen står fortsatt med en innside som virker uforandret siden Hamsuns tid. Foto: Sverre Bjørstad Graff.Knut Hamsun bodde i Hotel London under sitt besøk i Tbilisi. Hotellet eksisterer ikke lenger, men bygningen står fortsatt med en innside som virker uforandret siden Hamsuns tid. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Musikk og sang står også sterkt i Georgia (de har nemlig mer enn bare Katie Melua). Folkesangen i Georgia er også verdt å få med seg. Sangtradisjonen handler om polyfoni, flerstemthet, og går tilbake til førkristen tid. Og er du i Tbilisi bør du absolutt skaffe deg billetter til den gripende dukketeaterforestillingen om Slaget om Stalingrad.

Les også: De 25 mest populære reisemålene i verden

Svaneti og Kazbegi

Er fjell din greie har du kommet til rett land. Til og med Knut Hamsun var så begeistret for den georgiske fjellheimen at han følte seg sikker på at selveste Gud måtte bo på en fjelltopp i Georgia. Ham-sun om det. Sikkert er det i hvert fall at de to fjellbyene Svaneti og Kazbegi kan ta pusten fra deg med spektakulær utsikt og storslotte fjell. Av de to byene er den eldgamle tårnbyen Svaneti som er mest imponerende. Men Kazbegi ligger nærmere, bare tre timer fra Tbilisi og er perfekt for fjellturer i Kaukasusfjellene.

Batumi

Svartehavsbyen Batumi er sommerhovedstaden i Georgia. Det er også en svært vakker by med palmer, rikt kulturliv, lange strender og en lang promenade langs stranden. De gamle bygningene er pusset opp til sin fordums prakt og er en attraksjon i seg selv. Her kan du også få med et besøk på Stalin-museet eller ta turen innom huset til Alfred Nobels bror Ludwig Nobel.

Annerledeslandet

Bare innrøm det, en reise til Georgia høres mer eksotisk ut enn en reise til Tsjekkia eller Kroatia. Foreløpig er landet fortsatt relativt uberørt av turisme. Dermed har turistene en unik mulighet til å utforske noe helt nytt, komme tett på folk og oppleve en kultur og tradisjon ulikt det meste annet de har opplevd.

Det er imidlertid trolig bare et tidsspørsmål før resten av verden får øynene opp for Georgia og kaster seg på første og beste fly.

Kulturen

Georgia er det perfekte reisemål for alle interessert i kulturell turisme. Med sin beliggenhet midt på den historiske silkeveien mellom øst og vest har Georgia blitt en kulturell smeltedigel. Det gjør at turister i dag oppleve et fascinerende kulturelt mangfold som peker tilbake på de ulike historiske imperier som har dominert gjennom historien. Mye av den eldgamle tradisjonen er levende også i dag og utgjør fortsatt en viktig del av de fleste georgieres hverdag og identitet, for eksempel vinkulturen, folkesangen, språk- og bordkultur.

Som det nest eldste kristne landet i verden (Armenia var først), er det ikke til å komme forbi at kristendommen står sterkt i det vesle fjellandet. Faktisk har en hver fjelltopp med respekt for seg selv enten en kirke eller et kloster på toppen. Blir det for mange kirker på en dag, kan du hilse guiden og si "Eklesiebis garda skhva sanakhaobebi tu gaqvt?" (Har dere ikke andre attraksjoner enn kirker?).

I parentes bemerket kan det nevnes at Georgia også har fortellingene om Askeladden. Georgiere ser på det vi tror er en erketypisk nordmann som en typisk georgier.

Naturen

Georgia er et eldorado for dem som søker spektakulære naturopplevelser. Kontraster er nok en gang stikkordet, med store variasjoner og forskjelligartede opplevelser tilgjengelige over små avstander. Her kan man bestige fjell på over 5000 meter, oppleve subtropisk Svartehavsklima, ørkenlandskap, frodige daler, fruktbare jordbruksområder og åpne steppelandskap - alt innenfor et geografisk område som kun er litt større enn Danmark.

For nordmenn som ønsker å legge ferien til Georgia er det enkleste å reise med Air Baltic eller Estonian Air. Begge flyselskapene flyr flere ganger ukentlig til Tbilisi fra Oslo via Riga og Tallinn og har av og til billetter så billige som 70 euro per vei. Folk fra Norge trenger heller ikke visum for å komme inn i Georgia. Dermed blir eventyrlandet enda mer tilgjengelig.

God tur!

Les også:

Verdens mest romantiske hotell

Her er verdens beste hoteller

Norsk by blant verdens vakreste

Les mer om reise i ABC Nyheter

Personvernpolicy