Nye attraksjoner i Bjørneparken:

Trillingbjørner klare for vårsolen

TRILLINGBJØRNER: Nora viser stolt frem ungene sine.
TRILLINGBJØRNER: Nora viser stolt frem ungene sine.

Her er de nyfødte trillingbjørnene i Bjørneparken i Flå i Buskerud. Til helgen ser de lyset og publikum for første gang. Da åpnes hiet for våren.

Fakta om brunbjørnen

• Brunbjørnen er det største landrovdyret i Europa. Hannbjørnen kan bli 2,3 meter lang, og veier over 350 kilo.

• Bjørnen er altetende, og spiser både frø, blad, urter, frukt, bær, smågnagere, fisk, elg og rein.

• Bjørner ligger i hi fra november til mars. I den perioden kan de miste opptil 40 prosent av kroppsvekten.

• Parringen skjer helst i mai/juni. Det befruktede egget ligger i ro noen måneder, før fosterutviklingen starter cirka to måneder før fødselen.

• Bjørnunger fødes i januar-februar. Ved fødsel veier de 3–500 gram, mens vekten i november kan være 80-100 kilo.

FLÅ, BUSKERUD: Trillingfødselen skjedde i hiet i Bjørneparken 9. januar, men det er først nå ungene har blitt så store at de har åpnet øynene og kan komme ut av hiet.

Den stolte mor er bjørnebinna Nora, mens bamsefar er Rugg.

Les også: Madeira med barneblikk

Vokser seg sterke

Bjørnunger er på størrelse med ekorn når de fødes, og trenger tid til å vokse seg sterke før de kan komme ut av hiet. Styreleder Trond Solvang gleder seg til vårsleppet førstkommende lørdag.

– Vi har tradisjon for å avholde «bjørneslepp» ved sesongåpning, som i år faller på lørdag 24. mars. Da gleder vi oss til å vise frem de tre bjørnungene, som kommer tumlende ut for å oppdage en helt ny verden, sier Trond Solvang i en pressemelding fra Bjørneparken.

Bjørnungene er velskapte, lekne og søte. Solvang er sikker på at Nora gleder seg til å vise dem frem etter en lang vinter i hi.

Les også: Se Lanzarote fra ubåt

Naturlig trivsel

Bjørner har forsinket fosterutvikling, og kvitter seg med befruktede egg hvis de ikke har kapasitet til å bære frem ungene gjennom mange måneder i hi. Riktig kosthold i rett mengde er avgjørende for om bjørner beholder ungene sine.

– Vi er opptatt av at små og store dyr skal trives i naturlige omgivelser. Trivsel og riktig kosthold er viktig for bjørnene, sier Solvang.

Les flere reisesaker her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy