Fuktig feriefavoritt

TALENTSPEIDING: Lara Sills (til venstre) og Heather Smith titter på mannebein i Islington.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes triveligere vannveier gjennom London enn Themsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Reisefakta

• Stor konkurranse gir gunstige priser til og fra London. Norwegian starter på snaut 700 kroner (tur/retur) for sine Gatwick-flyvninger fra Oslo/Stavanger/Trondheim. Ryanair (Stansted) er gjerne enda rimeligere fra Karmøy/Rygge/Torp.

• Overnatting er relativt sett dyrere, tross kurant pundkurs. Imperial-hotellene er et alternativ i Bloomsbury/Holborn-området, som er vel så praktisk som Bayswater/Paddington.

• Nettguider: visitlondon.com (offisiell), londononline.co.uk (kommersiell), londonguiden.no (norsk).

Om kanallivet

• Regent’s Canal ble åpnet i sin helhet i 1820

• Byggingen kostet 7 millioner kroner, to ganger budsjett

• Mer historikk på canalmuseum.org.uk

• Flere operatører tilbyr dagsturer og ukescruise

• Se for eksempel angelboat.org for ruter og priser

• Andre nettsteder: londoncanals.co.uk , britishwaterways.co.uk , waterscape.com

• Kanalpubtipset: The Narrow Boat i 119 St Peter’s Street, Islington

Ettermiddag begynner å ligne kveld langs Regent’s Canal, den av Themsens småbrødre som slynger seg fra Little Venice i vest til Limehouse i øst. Ved City Road-bassenget i Islington er aktivitetsnivået høyt for å få neste båt gjennom slusene. Bortover betongbredden er det desto mer laidback.

– Dette er et av mine favoritthjørner av metropolen, forteller Heather Smith, som har posisjonert seg med en sval sommerdrink og venninnen Lara Sills.

– Det er et av stedene hvor det er mulig å se vann. Og så er det et av stedene hvor det er mulig å få et glimt av stramme karer i bar overkropp.

Kjært og nært

Sikkert er det at Londons kanalsystem frister både turister og lokalinnbyggere med et sympatisk avbrekk fra sirener og andre asfaltjungelskrik. Svenske Leo Wentzel har lokket med seg madammen Annica og et par tilreisende kompiser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her har vi det skjønt. Det er utrolig stille, men likevel nært. Jeg er imponert over at det i det hele tatt finnes noe sånt, melder han etter å ha bodd et år i det populære De Beauvoir-kvarteret.

Jesper Wilfing, besøkende fra Göteborg, nikker ivrig bak solbrillene.

– Selv om jeg visste at det fantes, hadde jeg ikke opplevd det på nært hold før, sier han, og røper at i morgen ligger det an til mer ortodokse storbyinnslag som shopping og clubbing.

Tid for cruise

Hvem som helst kan leie seg en tur på bøljan gråblå, for eksempel gjennom stiftelsen The Angel Boat. Typiske stoppesteder er Camden-markedet, dyrehagen og Victoria-parken i Hackney, hvilket borger for en kilometers tunnelferd med røtter tilbake til 1820. En sprekere variant er ukescruise opp River Lee, til Broxbourne eller Denham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skipper John Checkley er en stødig fyr ved roret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har holdt på siden 70-tallet, vinteren igjennom. For å finansiere den ideelle delen av virksomheten tar vi om bord bursdagsselskap, utdrikningslag og bryllupsfester. Vi har passasjerer fra overalt, og fra hele spekteret. Noen vil feire, andre vil bare ha med seg en bit historie.

Sandwich-skuta

En annen med brukbar kjennskap til urbanmaritime strøk er Lorraine Fox. Hun betjener fem faste utsalgspunkter med kaféskuta The Sandwich Barge.

– Kanalmenneskene er så mye mer sosiale, avslappede og kule enn vanlig, hevder hun mellom serveringene av økologiskinspirerte lekkerbiskner.

– Jeg tror rett og slett det må være noe med vannet.