Meny

Egypt står overfor store økonomiske utfordringer

Turisme er en svært viktig inntektskilde for Egypt. At turistene uteblir koster egypterne dyrt (foto: Scanpix).

Egypts allerede pressede økonomi er preget av flere uker med demonstrasjoner hvor næringslivet holdt pusten, børsen stengte og turiststrømmen bråstoppet. Egyptere håper nå på fornyet tillit fra utenlandske turister.

Militærrådet i Egypt står overfor enorme utfordringer etter demonstrasjonene som varte i 18 dager og endte med at tidligere president Hosni Mubarak trakk seg. Butikker har så smått begynt å åpne igjen, og stadig flere egyptere vender tilbake på jobb. På Tahrir-plassen sirkulerte biler igjen i rundkjøringen mandag. Men å gjenvinne turistenes tillit vil nok ta betraktelig lengre tid.

Les: Britisk minister vil finne Mubaraks skjulte verdier

Turisttørke i basarene

I Khan el-Khalili, Kairos største markedsområde som de fleste turister tar en tur innom, er Hussein Darwish en av de første som åpner boden sin mandag morgen.

– Kairo er Umm al-Dunya – verdens mor – og millioner av folk fra hele verden har kommet hit. Gatene pleide å være fylt av folk, både egyptere og turister, sier Darwish til NTB mens han gjør klar backgammonbrett og faraofat for dagens salg.

Men et par dager etter at demonstrasjonene mot Mubarak startet, sluttet turistene å komme.

– Alle utlendingene er blitt redde, og jeg tror ikke de kommer tilbake før det blir roligere og fredeligere her. Kanskje om noen måneder, fortsetter 35-åringen og legger til at han nå selger kun en tiendedel av hva han gjorde før uroen skremte vekk turistene.

Avlyste flyreiser og pakketurer

– Det har vært merkbart færre fly som har landet og lettet her den siste tiden, forteller 25 år gamle Leyla i informasjonsskranken på Kairos internasjonale flyplass, vanligvis den travleste flyplassen i Egypt.

Allerede i begynnelsen av februar bestemte flere av de største reiseselskapene i Norge seg for å innstille alle reiser til Egypt fram til påske.

– Men når alt roer seg, håper jeg at mange turister vil kommet tilbake for å se endringene som har skjedd her, fortsetter 25-åringen.

Les: – Egypts ledere advarer mot kaos og uro

På turistinformasjonen i Adly i sentrum av Kairo er de mest opptatt av å understreke at det nå er trygt for turistene å vende tilbake.

– Problemene er over nå. Politiet og hæren sørger for sikkerheten, så alle kan komme tilbake, sier en kvinne bak skranken gjentatte ganger.

Det norske utenriksdepartementet fraråder fortsatt alle reiser til eller opphold i Kairo, Alexandria, Luxor og Suez. For resten av Egypt fraråder departementet nordmenn å gjennomføre reiser som ikke er strengt nødvendige.

Arven fra Mubarak

I tillegg til den økonomiske effekten av demonstrasjonene og uroen de siste ukene, vil de nye makthaverne i Egypt også arve en hardt rammet økonomi fra årene under Mubaraks regime.

Med et innbyggertall på 80 millioner som stiger i hurtig tempo, er mange i Egypt desperate etter å finne en jobb og måter å forbedre levekårene på. Hele 20 prosent av landets befolkning har under én amerikansk dollar å leve på om dagen, ifølge Reuters.

Les: Obama: – Egypt blir aldri mer det samme

Nå som egypterne har trent opp sin proteststemme, høres allerede tydelige krav om høyere lønn til underbetalte statsansatte, bedre arbeidsvilkår og arbeidsplasser til landets mange arbeidsløse.

Statlige ansatte i bankvesenet og andre sektorer streiket og demonstrerte mot sine overordnede søndag, og bankansatte fikk gjennomslag for å gjøre mandagen til en ekstra fridag før tirsdagens helligdag som markerer profeten Muhammeds fødselsdag.

Svekket pund og børs

Enkelte analytikere mener at den politiske uroen kan komme til å halvere veksten i år og svekke det egyptiske pundet, skriver Reuters. Pundet falt dramatisk da noen banker åpnet igjen 6. februar. Da hadde dørene vært stengt i fem dager på grunn av opprøret.

Det er også knyttet stor spenning til gjenåpningen av børsen onsdag denne uken. Kairobørsen har holdt stengt siden 30. januar, etter at hovedindeksen EGX30 hadde falt 17 prosent uken i forveien. (©NTB)

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært