Meny

Slik vil Haiti lokke turister

Haiti har et omdømmeproblem etter år med vanstyre og katastrofer. Men det hardt prøvede landet har flere attraksjoner som myndighetene håper kan lokke turister, for eksempel den 200 år gamle verdensarven Citadelle Laferrier. Foto: US Army.

Haiti assosieres ikke med hvite strender, vakker natur og en spennende historie. Det håper det hardt prøvede landet å gjøre noe med.

Fakta om Haiti

En gang var Haiti et relativt populært turistland. De siste tiårenes ustabile politiske situasjon og flere katastrofer har imidlertid sparket bena under turistnæringen i landet. Nå håper Haiti at den karibiske nasjonen igjen skal etablere seg som feriemål. Men veien dit er lang.

Antall innbyggere i Haiti: Omlag 10 millioner.
Hovedstad: Port au Prince.
Areal: 27.750 kvadratkilometer.

Haiti ligger på øya Hispaniola i Det karibiske hav. 12. januar 2010 ble landet hardt rammet av et jordskjelv som målte 7,3 på Richters skala.

HAITI (ABC Nyheter): Tenk på Haiti, og sjansen er stor for at du ser for deg jordskjelvruiner, kaos og koleraofre.

Det karibiske landet har nemlig et omdømmeproblem etter år med vanstyre og katastrofer, og er nok ikke destinasjonen som dukker først opp i bevisstheten til nordmenn når sydenreisen skal planlegges.

(Saken fortsetter under)

Haiti har mye å friste med, slik som vakre kystlinjer i byen Jacmel, syd i landet. Foto: Wikimedia

Om noen år kan det være omvendt. Haiti har nemlig også en annen side. En side som er mer solfylt og full av vakre strender, eksotisk palmesus, dyreliv og en unik kultur som kan gi det problemfylte landet sårt tiltrengte penger.

– Vi er optimistiske med tanke på turisme som en viktig inntekt, men mye må gjøres før vi er klare til å ta i mot store horder, forteller tidligere kulturminister i Haiti, Eddy Lubin, til ABC Nyheter.

I 2010 viste han miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) rundt i Citadelle Laferrier, et 200 år gammelt festningsverk på en fjelltopp rundt 30 kilometer sør for byen Cap-Haïtien nord i Haiti.

Størst på den vestlige halvkule

Citadellet ligger på 900 meters høyde og er som den største festningen på den vestlige halvkule, en av attraksjonene som på sikt kan være med på å lokke turister til Haiti.

200 år gamle Citadelle Laferrière nord i Haiti tilbyr fantastisk utsikt i alle retninger og kan sammenlignes med Perus berømte Machu Picchu.

Se hvordan med Google street view:

(Saken fortsetter under)

Festningen ble registrert som verdensarv av UNESCO i 1992 på grunn av sin historiske betydning. Og fra toppen kan de besøkende nyte utsikt i alle retninger. På gode dager hevdes det at også Cuba kan skimtes i det fjerne.

Antallet turister som finner veien til den historiske bygningen er foreløpig svært begrenset. Det håper lokale initiativtagere å rette på ved å tilby organiserte turer opp til toppen, til fots, hest eller små firehjulstrekkere.

Bygget av slaver

Det var tidligere haitiske slaver som konstruerte det imponerende festningsverket like etter selvstendigheten på begynnelsen av 1800-tallet, fordi den unge nasjonen fryktet et angrep fra de gamle koloniherrene i Frankrike.

Men angrepet kom ikke. Og borgen, som gir litt av de samme assosiasjonene som den berømte inkabyen Machu Picchu i Peru, ble aldri brukt i strid. Knapt en kule ble avfyrt, og fortsatt ligger både ammunisjon og kanonkuler i store hauger spredt utover borggården.
- I tillegg har Citadellet en enorm samling av kanoner. Det er faktisk den største samlingen kanoner fra forskjellige land og epoker, forteller en tydelig begeistret Eddy Lubin i sitt forsøk på å selge inn området som et mulig reisemål.

Les også: Dette er verdens landemerke nummer én

Flere attraksjoner

Ikke langt unna festningen ligger en annen bygning registrert som verdensarv: Det kongelige Sans Souci-palasset, bygget som residens for kong Henri Christophe av Haiti og fullført i 1813.

(Saken fortsetter under)

Palasset Sans Souci ligger i byen Milot nord i Haiti og er registrert av UNESCO som verdensarv. Foto: Wikimedia

Dessverre fikk slottet omfattende skader i et kraftig jordskjelv i 1842, for aldri å bli bygget opp igjen. Men fortsatt makter byggverket å imponere med sin størrelse og arkitektur.

Det er i nord- og sør-Haiti at potensialet for turisme er størst. Her er strendene vakre, naturen frodig og det finnes allerede en viss form for infrastruktur lagt til rette for å ta i mot et begrenset antall.

Det sentrale Haiti er i større grad preget av uroligheter og golde fjellmassiver hugget nakne etter årtider med nådeløs omgang av trær.

Nedadgående spiral

På 1970- og 80-tallet var turisme en betydelig inntektskilde for Haiti. På den tiden besøkte rundt 150.000 turister det karibiske landet årlig. Etter kuppet i 1991, har imidlertid turismen gradvis gått nedover.

At Haiti også har vært herjet av andre problemer har i høy grad tatt kvelertak på hele industrien.

– Det er klart at et land som først og fremst er kjent for jordskjelv og kolera ikke lokker så mange turister. Men som alt mulig annet må turismeindustrien bygges gradvis, kommenterte Erik Solheim under besøket i 2010.

Han peker på at potensialet til Haiti er å bruke naturen og kulturen.

Dette synet deles også av FNs utviklingsprogram som hevder at dykking, fuglekikking og den historiske og kulturelle turismen har et stort potensiale i Haiti.

Ønsker opplevelser

Ifølge Verdens Turismeorganisasjon utgjør sistnevnte turisme omlag 20 prosent av turistmarkedet, på grunn av en velutdannet og pengesterk «baby boom»-generasjon som søker en annen type opplevelse enn det man får ved å tilbringe all tid på et såkalt «all-inclusive-hotell».

Nabolandet Den dominikanske republikk er allerede godt etablert som turistdestinasjon og et populært reisemål også for norske charterturister. Over fire millioner reisende gjester landet hvert år, noe som gjør landet til det mest populære turistmålet i Karibia.

Dette har vært med på å gjøre Den dominikanske republikk seks ganger rikere per innbygger enn Haiti.

Det er ikke mange tiårene siden Haiti var det rikeste landet av de to.

– Turistindustrien er en av verdens hurtigst voksende. Mange utviklingsland har hatt stor suksess med å satse på turisme. Potensialet her i Haiti er stort. Landskapet og menneskene har gjort inntrykk på meg. Det er mange attraksjoner og mye å bygge på, sier Solheim.

Les også: Stor kåring: Grace Bay er nok en gang verdens beste strand

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært