Ringes ned av lystne nordmenn

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pInteressen for feriebolig i utlandet har tatt seg kraftig opp. </p

Artikkelen fortsetter under annonsen
Feriebolig i utlandet

Prognosesenteret anslår at omkring 80 000 nordmenn eier feriebolig i utlandet.

- I 2009 vil anslagsvis 5000 nordmenn kjøpe feriebolig i utlandet.
- I 2008 kjøpte rundt 6000 nordmenn feriebolig i utlandet
- I 2007 kjøpte 7500 nordmenn feriebolig i utlandet
- I 2006 kjøpte rundt 9000 nordmenn feriebolig i utlandet
- I 2001 kjøpte i underkant av 4000 nordmenn feriebolig i utlandet.

Om lag halvparten av de ender opp med å investere, kjøper feriebolig i Middelhav-området og Spania. 30 prosent kjøper i Sverige.

Prognosesenteret baserer tallene sine på spørreundersøkelser blant norske husholdninger. Undersøkelsen kjøres hvert halvår, og senteret ser på endringen i hvor mange som eier i utlandet hvert år.

(Kilde: Prognosesenteret)

Krisen i den internasjonale økonomien og krakket i boligmarkedet tvang nordmenn til å legge drømmen om feriebolig i varmere strøk på hylla. Og på tampen av fjoråret var interessen for ferieboliger i utlandet på et lavmål. Meglerne meldte om null interesse og bom stopp i salget.

Men nå er situasjonen en helt annen, ifølge flere meglere DN.no har vært i kontakt med.

- Det var som noen slo på lyset igjen, sier daglig og faglig leder Agnar D. Carlsen i Norsk Megling.

Han har formidlet ferieboliger i utlandet i over 30 år, og selskapet hans er en av de største aktørene innen formidling av ferieboliger i utlandet.

Ringes ned
Carlsen og hans meglere nærmest ringes ned av kjøpelystne nordmenn.

- Jeg får omtrent ti telefoner om dagen, og alle spør om det er lurt å investere nå, sier Carlsen som med sine 19 ansatte har spesialisert seg på ferieboliger i Sør-Europa og USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:
Her er de hotteste ferieboligstedene
Boligsalget falt
Foreldre kupper bolig for barna

For 2009 har så langt ikke blitt en eneste lang nedtur, som mange trodde det skulle bli. Renteeffekten har ikke latt vente på seg, etter at lånerentene er halvert. En sterkere krone har også bidratt til at feriebolig i utlandet har blitt mer attraktivt.

Samtidig gjenspeiles optimismen også i den norske boligprisutviklingen, med stigende priser jevnt og trutt gjennom året.

Fortsatt lenge til toppen
Prognosesenteret utarbeider undersøkelser for å kartlegge hvor mange nordmenn som kjøper feriebolig i utlandet. Tallene viser at 9000 nordmenn kjøpte eiendom i utlandet i 2006. Etter det har trenden vært nedadgående.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I 2009 anslår vi at rundt 5000 nordmenn vil kjøpe feriebolig i utlandet, så det er lenge til vi er tilbake til toppen i 2006, sier partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men vi kjørte en spørreundersøkelse i mai blant norske husholdninger. Den viste at det er flere husholdninger som går med konkrete planer om å kjøpe eiendom i utlandet, så det er nok mulig meglerne har rett i at interessen er på vei tilbake, sier Øye.

- Prutningsmonn
Eiendomsmegler1 har hatt kontor på Gran Canaria i over syv år. Etter at finanskrisen slo inn var det full stans i salget. Men i løpet av sommerferien er alt snudd på hodet.

- Interessen er stor, og i vår og sommer solgte vi like mange enheter som året før. Den store forskjellen er at snittprisen har gått litt ned, sier markedssjef Hans Bakker i EiendomsMegler1 på Gran Canaria.

Han legger til:

- For ett år tilbake var det ikke noe prutningsmonn. Det er det nå.

Tror prisene nærmer seg bunnen
- Markedet for fritidsbolig i utlandet er i våre øyne helt klart på vei opp, sier daglig leder Terje Tvete Jacobsen i Ring Eiendomsmegling Utland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet formidler ferieboliger i Frankrike, Spania, Tyrkia, Hellas og USA - og opplever at mange av de som satt på gjerdet nå er tilbake i markedet igjen.

- I forhold til samme periode i fjor, har vi hatt en økning på rundt 50 prosent både når det gjelder henvendelser og visninger, sier Tvete Jacobsen, som mener det er muligheter for å gjøre et godt kjøp nå.

- Vi tror at prisene i våre land og områder har nådd bunnen, og at vi i løpet av neste år vil få en prisstigning igjen. I tillegg er euro- og dollarkursene mer gunstige nå enn for kort tid siden, sier han.