– Tror flere må sette ned prisen på boligene

OPPLEVER SKIFTE: Kent Victor Syverstad, adm. direktør i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus, sier det kan være lurt å godta en lavere pris nå, enn å vente.
OPPLEVER SKIFTE: Kent Victor Syverstad, adm. direktør i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus, sier det kan være lurt å godta en lavere pris nå, enn å vente. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere prøver seg på skambud, mange må prise boligene sine på nytt og flere boligselgere må forhandle med kun én budgiver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.

BOLIG: – Vi ser nå mer reprising enn før og det kan være alt fra 5 til 10 prosent ned i pris, sier Kent Victor Syverstad, adm. direktør i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus.

Aldri før i boligprisstatistikkens historie har boligprisene steget så mye i årets tre første måneder som nå. Pr. 31. mars hadde boligprisene i Norge steget med 7,6 prosent og flere steder har bikket tosifret vekst, dette etter to sterke pandemiår.

Korreksjon

I likhet med i fjor startet Oslo med boligprisfall i mars etter en veldig sterk start på året. Prisene falt nominelt med 0,4 prosent forrige måned. I 2021 falt boligprisene i Oslo med i underkant av 4 prosent fra februar, og endte til slutt på en årsvekst på 2,2 prosent pr. 31. desember 2021.

– Vi kan se noe av det samme fallet nå og vil kanskje ende på 3 til 4 prosent, sier Syverstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frem til utgangen av mars har boligprisene i Oslo steget med 6,9 prosent.

Syverstad sier han nå ser flere eksempler på boligselgere som blir tvunget til å selge boligen rimeligere enn de ønsker.

– Euforien og de Texas-tilstandene vi har sett er blitt til en annen vals. Det er langt færre på visningene og flere må prise ned boligene sine.

Etter et svakt 2021 med kun 2,2 prosents boligprisvekst i Oslo, trodde mange trenden ville fortsette med blant annet ny avhendingslov som krever flere opplysninger om feil og mangler og ikke minst renteøkninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men etter bare to måneder var boligprisene i hovedstaden opp 7,3 prosent, blant annet på grunn av lavere boligtilbud nettopp på grunn av den nye avhendingsloven som gjorde at boligsalgene tok lengre tid enn før.

Tror på videre fall

Syverstad ser også flere forsøk på skambud etter at mange har varslet at det er mer kjøpers marked i boligmarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen prøver seg på skambud, men det aksepteres ikke om det er for lavt. Det er betydelig færre på visningene og det er flere forhandlinger med én person. Det har vi sett føre til flere hundre tusen kroner ned i pris.

Prisfallet tror han ikke blir like stort i prisstatistikken, da mange meglere nå priser for høyt, eller har lagt på en forventning om videre vekst.

– Et boligmarked med så kraftig vekst har vært vanskelig å følge for mange meglere, og flere har lagt litt ekstra på prisantydningene sine når det har vært vanlig at budrunder har gått 10 til 15 prosent over. Når nedgangen kommer får du et gap mellom selgers forventninger og det markedet vil gi, sier Syverstad.

I april tror meglertoppen på en noe sterkere boligprisnedgang enn i mars i Oslo.

– Jeg tror det kommer til å fortsette nedover. De fleste krefter i markedet trekker i den retningen. Det blir ikke noe bratt fall, men jeg tror på prisfall de neste månedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
PILENE PEKER NED: Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret Foto: Håkon Løtveit / Finansavisen
PILENE PEKER NED: Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret Foto: Håkon Løtveit / Finansavisen

– Økende fallhøyde

Prognosesenteret ser også mer prisfall i sin spåkule, og det i hele Norge.

– Vi tror ikke det blir noe stort prisfall, men at det blir flere måneder hvor prisene faller litt utover året. Det har bygget seg opp en fallhøyde etter et knallsterkt første kvartal der tilbudet var lavere. Nå øker tilbudet samtidig som renter og andre kostnader øker, sier sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun tror også at flere må jekke ned prisforventningene fremover og viser til egne undersøkelser som viser at folk ikke får med seg at markedet snur.

– Vi har spurt folk siden 1998 hva de tror om boligprisutviklingen de neste 12 månedene, og det er fortsatt forventninger om prisvekst. Når man hører hva naboen har fått for boligen sin i januar eller februar, så danner det høye prisforventninger og folk klarer ikke ta inn over seg at markedet snur eller kan snu. Først etter at statistikken viser et fall for måneden som har gått, ser vi endringer i de målte boligprisforventningene. Nå ser vi at det er mange flere boliger til salgs, samtidig som andre etterspørselsdrivere snur i negativ retning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva skjer da med dem som står på at de skal ha akkurat den prisen for boligen etter et kjempesterkt første kvartal?

– Boligen blir liggende lenger ute om ikke boligselgere møter kjøperne og nedjusterer prisene. De som har kjøpt bolig på starten av året og skal selge nå, er i en litt vanskeligere situasjon hvis markedet kjølner fremover. De må nok oftere gå med på å sette ned prisen. Dersom det fremover blir flere som vil selge før de kjøper, vil det styrke tilbudet og igjen gi et sterkere prisfall enn det ellers ville vært, sier Macic.

– FORTSATT LAVT TILBUD: Terje Buraas, adm. direktør i DNB Eiendom. Foto: DNB Eiendom
– FORTSATT LAVT TILBUD: Terje Buraas, adm. direktør i DNB Eiendom. Foto: DNB Eiendom

Lavt boligtilbud i Oslo

Ifølge DNB Eiendom går boligene i Oslo fortsatt 5 prosent over prisantydning i snitt. Det er ett prosentpoeng lavere enn forrige måned.

– Boligtilbudet i Oslo er fortsatt lavt. Det har riktignok beveget se oppover fra i underkant av 1.000 til 1.300 boliger nå, men normalen ligger på 1.600 til 1.700 boliger. Jeg opplever ikke at folk overvurderer i prissettingen, men det skjer at megler får selgere med på å sette en lavere pris fordi markedet har endret seg, sier adm. direktør i DNB Eiendom, Terje Buraas.