– Det kommer ytterligere to rentehevinger i år

<p>Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix</p>
Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Økonomene i Nordea Markets er blitt enda sterkere i troen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært små endringer på verdens børser siden i går morges, mens rentene trakk et par basispunkter lavere etter mer duete signaler fra både FED og ECB.

Lave bensinlagre i USA sendte oljeprisen opp en drøy dollar og Brent handler i skrivende stund 71,51 dollar per fat.

«Høyere norsk inflasjon ga en markert styrking av kronen og høyere renter i kortenden av kurven», heter det fra Lars Mouland og Nick Pausgaard Fisker i Nordea Markets i morgenrapoorten.

En Euro koster nå 9,58, seks øre mindre enn i går morges, og markedet priser nå inn ifølge økonomene over 50 prosent sannsynlighet for en renteheving i juni.

To hevinger til

Den underliggende inflasjonen for mars endte på 2,7 prosent over året. Dette var 0,2 prosent høyere enn økonomenes forventning og 0,1 prosent over Norges Banks anslag.

«Markedet reagerte umiddelbart med å sende kronen sterkere og korte renter høyere. Inflasjonstallene for mars og april er alltid forbundet med usikkerhet pga. påskeeffekter, særlig på matvarer. Denne gangen så det imidlertid ut til at det ikke var matprisene som trakk prisveksten opp», skriver Mouland og Pausgaard Fisker.

Selv om tallet overrasket relativt lite, øker dette ifølge Nordea Markets-økonomene sannsynligheten ytterligere for at Norges Bank hever rentene i juni og markedet priser nå for første gang inn over 50 prosent sannsynlighet for en renteheving tidlig på sommeren.

«Vi er også blitt enda sterkere i troen på at det kommer ytterligere to rentehevinger i år», skriver Mouland og Pausgaard Fisker.

Les også: Okea hyrer inn meglerhær - åpner for kapitalutvidelse

Brexit utsatt

EU tilbyr Storbritannia å utsette Brexit-datoen til 31. oktober.

«Theresa May må nå få med seg et motvillig britisk parlament på dette. May har tidligere sagt at hun bare ønsket et utsettelse til juni, og det er sterke krefter i det konservative partiet som ikke vil ha en lang forlengelse av fristen», skriver økonomene.

De fleste venter at parlamentet godkjenner EUs forslag, hvis ikke er britene ute av EU på lørdag.

«Som vanlig er veien videre høyst usikker og det er ikke sikkert at det er siste gang Brexit-datoen blir utsatt», heter det.

Les også: Dette kan bare være starten på børsrallyet i Kina

Lite makrotall

Det er lite makrotall på kalenderen i dag, men vi får svensk inflasjon, som Nordea Markets venter vil falle fra 1.9 prosent over året i februar til 1,7 prosent i mars.

Riksbanken har et anslag på 2.3 prosent. Det er stor usikkerhet rundt utenlandsreiser.

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden