Åpen for alle - alltid

Undersøkelse: Fire av ti føler kjøpepress i julen

38 prosent av de spurte i en undersøkelse føler kjøpepress i julen.
38 prosent av de spurte i en undersøkelse føler kjøpepress i julen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

38 prosent av de spurte i en undersøkelse føler kjøpepress i julen, og én av fire frykter de får dårligere råd i januar som følge av høyt forbruk i desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen er gjort av Nordstat for Bank2.

Det er fremfor alt de mellom 25 og 39 år som føler økt kjøpepress i julen. I denne gruppen svarer halvparten av de spurte bekreftende på spørsmålet, mens andelen bare er én av fire i aldersgruppen 55–68 år.

Samtidig frykter én av tre blant de yngste at de får mindre å rutte med i januar på grunn av desemberforbruk, mens andelen bare er 13 prosent blant seniorene.

Administrerende direktør Frode Ekeli mener julen er blitt en kjøpefest.

– Vi opplever at mange bruker mer kreditt enn de ønsker i førjulstiden. På nyåret kommer regningene, og da kommer også konsekvensene, sier han.

Et viktig bakteppe for nordmenns økonomi i 2019 er de klare signalene om at rentene skal videre opp.

Fire av fem spurte i Nordstat-undersøkelsen forventer at renten på lån fra bankene vil øke neste år, mens bare 7 prosent svarer nei på samme spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sju av ti frykter ikke sin nedbetalingsevne hvis renten går opp med 3 prosentpoeng eller mer, mens 22 prosent av de spurte frykter for sin nedbetalingsevne i et slikt scenario.

Samtidig er det bare 10 prosent av de spurte som vurderer å binde hele eller deler av boliglånet til fastrente de neste seks månedene. Halvparten av de spurte svarer nei på spørsmål om de vurderer å binde lånet.