Meny

Vi prøvde å selge sølvtøyet vårt. Her er prisene vi fikk

Dette mønsteret heter opphøiet rose, og er svært populært. Foto: Camilla Hjelmeseth

Sølvtøy blir ofte liggende ubrukt i et skap. Skal det selges, kan det lønne seg å velge kjøper med omhu.

(Vi.no): Har en fått sølvtøy i gave eller arv, er det fort gjort at det havner i et skap. Der blir det gjerne liggende ubrukt eller svært lite brukt. For å både tjene penger og å rydde plass kan du selge sølvtøyet.

I motsetning til det mange nok vil tro, er ikke gullsmeden plassen du burde oppsøke først.

Ingebjørg Alfsen er administrerende direktør i Norsk Gullsmedforbund. Foto: Norsk Gullsmedforbund

– Det er ikke så mange gullsmeder som kjøper brukt sølvtøy, forteller Ingebjørg Alfsen, administrerende direktør i Norsk Gullsmedforbund.

Et søk på nettet fører oss til flere nettsteder som driver med kjøp og salg av sølvtøy.

Her kan det være lurt å sjekke ut de forskjellige mulighetene før man bestemmer seg for én. Her kan man nemlig gå glipp av mye penger. For vårt eksempel-sølv var det 1300 kroner i forskjell på hva vi ble tilbudt.

Villkårene

Sølvprisen er hva sølvet er verdt på børsen på den aktuelle dagen. I skrivende stund er sølvprisen fire kroner og tolv øre per gram sølv.

Man får mindre for sølvet som er merket med 830 enn 925 og 999.

– 830 sølv betyr at 830 av 1000 deler er sølv, og tilsvarende med 925 og 999, forklarer Alfsen.

Som eksempel har vi brukt et sett sølvtøy som består av seks kniver, seks gafler, seks teskjeer og to serveringsskjeer som alle har det populære mønsteret «opphøiet rose». I tillegg har vi to teskjeer som har ukjente mønstre. Til sammen veier alt 877 gram, og alt er merket med 830.

Vi har sett på tre ulike måter å selge det på, og hvilke priser vi fikk hos de forskjellige forhandlerne.

Les også:

Brukthandler: 2900 kroner

– For opphøiet rose vil jeg gi 3250 kroner per kilo, fordi jeg ikke har så mye av det selv, sier Lasse Kristengård som har kjøpt og solgt brukt sølvtøy i 20 år.

862 av de 877 grammene sølv vi har, er prydet med dette mønsteret. Det vil si at vi hadde fått omtrent 2800 kroner for vårt eksempel-sett. Pluss noen kroner for de to skjeene i ukjent mønster.

Lasse Kristengård har drevet med kjøp og salg av sølvtøy i 20 år. Foto: Privat

For for eksempel tele-sølv vil Kristengård gi 2900 kroner per kilo, fordi han har mye av det selv.

– For meg er standen sølvet er i, og mønstere, avgjørende for pris. Hvis sølvet er gravert eller skadet slik at jeg må smelte det om, betaler jeg mindre, forklarer Kristengård.

Han satser på gjenbruk, og smelter ikke om sølvet med mindre det er helt nødvendig. Derfor bruker han en annen pris enn børsens sølvpris.

Mens de fleste andre får kunder til å sende sølvet i posten, tilbyr Kristengård å møtes.

– Det er tryggere for kunden å være med på regne ut prisen. Vi ser på sølvet sammen og vurderer kvalitet. I tillegg veier vi det sammen, forklarer han.

Les også:

Oppkjøper: 1491 kroner

Det finnes mange nettsider som kjøper gull og sølv. Én av dem er gullbagen.no. De sender en såkalt «gullbag», som egentlig er en boble-konvolutt, som man skal sende sølvet i.

– Vi bruker denne løsningen for at folk fra hele landet skal kunne sende til oss, forklarer daglig leder i gullbagen.no, Andreas Norem.

Eksempel-settet vårt inneholder fire teskjeer med opphøiet rose-mønsteret. Foto: Camilla Hjelmeseth

Etter å ha mottatt sølvet, sender de det videre til en fabrikk som smelter det om til nytt sølvtøy.

– Det finnes mye veldig fint sølv der ute, og av og til er det hjerteskjærende å sende fra seg så lekkert sølvtøy. Jeg sier til de med det fineste sølvet at de skal forsøke å selge på finn.no, men de fleste har allerede prøvd det, forteller han, og fortsetter:

– Det kommer enorme mengder sølv og gull inn. Noen sender esker med fat, kanner og større ting.

På deres nettsider finnes en «sølvpris-kalkulator» hvor man kan fylle inn hvor mange gram sølv man har, og om det er merket med 830, 925 eller 999.

– Vi tar utgangspunkt i den internasjonale sølvprisen, og prisen vi får av fabrikken vi sender til, sier Norem.

For å ha fortjeneste betaler de litt mindre enn sølvprisen.

For vårt eksempel-sett som veier 877 gram, får vi opp prisen 1491 kroner i kalkulatoren deres.

(Saken fortsetter under)

Større forhandler: 1925 kroner

K.A. Rasmussen, med hovedkontor på Hamar, er en av de større forhandlerne i bransjen. Hos dem har ikke mønster og stand noe å si. Her kan man altså selge sølvtøyet uansett hvor ripete eller gravert det måtte være.

– Vi raffinerer alt vi mottar slik at finmetallet blir skilt ut. Metallene, i dette tilfellet fintsølv, blir enten brukt i egen produksjon, eller solgt videre, forklarer Reidun Sørli Haugseth ved K.A. Rasmussen.

Oppgjørsdagens sølvpris er utgangspunkt for hva de de betaler for sølvet, også trekker de fra litt for å dekke kostnader ved raffinering. For våre 877 gram sølv ville vi fått 1925 kroner.

– Om sølvet er merket med 830, 925 eller 999 vil også ha noe å si for prisen kunden får, sier Haugseth.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Det finnes svært mange mønster på sølvbestikk, og noen er mer verdifulle enn andre. Dette kan være smart å sjekke før man selger. Foto: Camilla Hjelmeseth

Forskjell i pris

Oppbevaring og vedlikehold av sølvtøy
  • Skyll sølvtøyet etter bruk, og legg det i lett såpevann hvis du ikke har tid til å vaske det med en gang. Da unngår du mørke flekker.
  • Sølv kan vaskes i oppvaskmaskin, men bør ikke være i kontakt med stål.
  • Tørk sølvet godt og raskt etter vask. Slik unngår du matte flekker.
  • Oppbevar sølvet tørt og lufttett.
  • Syrefrie plastposer og preparerte bestikkposer forsinker anløp vesentlig. Disse får man tak i hos gullsmeden.

Kilde: Ingebjørg Alfsen, Norsk Gullsmedforbund.

Det er tydelig at forskjellige forhandlere vektlegger forskjellige faktorer. Vi får 1300 kroner mer om vi selger sølvtøyet vårt til en brukthandler, enn om vi skulle solgt det til en oppkjøper.

Er sølvet ditt fullt av graveringer og store riper, kan det lønne seg å selge til noen som kun bruker vekten av sølvet for å bestemme prisen, og ikke bryr seg om hvordan det ser ut. Er sølvtøyet pent brukt og uten riper eller graveringer, kan det lønne seg å sjekke ut forskjellige brukthandlere.

En annen mulighet er å selge sølvet på kjøp og salg-nettsteder som for eksempel finn.no.

– Hvis man skal selge det på finn må man ha litt mer tålmodighet, skyter Kristengård inn.

Les også:

Se opp for disse tingene

Det finnes mange forhandlere som kjøper og selger sølv over nettet. Det kan være lurt å lese seg opp på hver nettside, og ikke nødvendigvis gå for den første som dukker opp.

Slik ser knivene med opphøiet-rose mønster ut. Disse har blad av stål. Foto: Camilla Hjelmeseth

– Man skal for eksempel ha brukthandelbevilling fra politiet for å drive med dette, forklarer Kristengård.

Han nevner også gebyrer som noe man bør tenke ekstra mye over.

– Hvis det er mange eller høye gebyrer, vil prisen man får per gram i realiteten synke. Man må trekke fra gebyrene på prisen man i utgangspunktet skulle fått, sier han.

Videre anbefaler han å sende sølvtøyet i en Norgespakke i posten. Da er pakken forsikret under oversendelsen.

Dessuten er det smart vite hva du sender fra deg.

– Det er lurt å veie sølvet på forhånd, da vet man sånn omtrent hva man kommer til å få for det, og har bedre kontroll selv, sier han.

Han har opplevd mange ganger at folk ikke aner hva de sender fra seg.

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Vi.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Barr: Trumps valgkampstab samarbeidet ikke med Russland14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48 Russisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56 Perus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51 Kø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42 Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20 Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55 En av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53 Norsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39 Talsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24 Barnehagelærer valgte å svindle Nav14:23 Notre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45 Regjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28 Politiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24 FBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47 Påskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40 Forskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08 Brækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50 Vålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52 Snøskred i Tromsø09:52 Russ falt ut av russebil i fart08:56 Politiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11 Krisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01 Indonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53 Førerhunder angripes av løse hunder07:36 Eksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12 Oslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47 Solskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00 Frp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55 Mangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56 Veksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45 Lokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29 Terrortrusselnivået senket i New Zealand04:05 «Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37 Nicaragua løslater 636 innsatte03:01 65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49 Minst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35 To tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30 Trump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58 Venstrevind over Oslo01:49 Minst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43 Einar Aas selger strandeiendommer med tap00:17 Hotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45 Ajax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30 Messi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12 Erdogans parti krever omvalg i Istanbul
Siste nytt
16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenBarr: Trumps valgkampstab samarbeidet ikke med Russland14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51PengerSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48VerdenRussisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56VerdenPerus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51NorgeKø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42NorgeTog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20VerdenDød kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55NorgeEn av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53NorgeNorsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39PolitikkTalsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24NorgeBarnehagelærer valgte å svindle Nav14:23VerdenNotre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45NorgeRegjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28MotorPolitiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24VerdenFBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47NorgePåskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40VerdenForskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08SportBrækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50NorgeVålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52NorgeSnøskred i Tromsø09:52NorgeRuss falt ut av russebil i fart08:56NorgePolitiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11VerdenKrisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01VerdenIndonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53NorgeFørerhunder angripes av løse hunder07:36SportEksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12NorgeOslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47SportSolskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00NorgeFrp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55VerdenMangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56VerdenVeksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45NorgeLokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29VerdenTerrortrusselnivået senket i New Zealand04:05Verden«Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37VerdenNicaragua løslater 636 innsatte03:01Verden65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49VerdenMinst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35NorgeTo tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30VerdenTrump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58NorgeVenstrevind over Oslo01:49VerdenMinst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43PengerEinar Aas selger strandeiendommer med tap00:17NorgeHotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45SportAjax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30SportMessi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12VerdenErdogans parti krever omvalg i Istanbul
Populært