Vi prøvde å selge sølvtøyet vårt. Her er prisene vi fikk

Dette mønsteret heter opphøiet rose, og er svært populært. Foto: Camilla Hjelmeseth
Dette mønsteret heter opphøiet rose, og er svært populært. Foto: Camilla Hjelmeseth

Sølvtøy blir ofte liggende ubrukt i et skap. Skal det selges, kan det lønne seg å velge kjøper med omhu.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Vi.no): Har en fått sølvtøy i gave eller arv, er det fort gjort at det havner i et skap. Der blir det gjerne liggende ubrukt eller svært lite brukt. For å både tjene penger og å rydde plass kan du selge sølvtøyet.

I motsetning til det mange nok vil tro, er ikke gullsmeden plassen du burde oppsøke først.

Ingebjørg Alfsen er administrerende direktør i Norsk Gullsmedforbund. Foto: Norsk Gullsmedforbund
Ingebjørg Alfsen er administrerende direktør i Norsk Gullsmedforbund. Foto: Norsk Gullsmedforbund

– Det er ikke så mange gullsmeder som kjøper brukt sølvtøy, forteller Ingebjørg Alfsen, administrerende direktør i Norsk Gullsmedforbund.

Et søk på nettet fører oss til flere nettsteder som driver med kjøp og salg av sølvtøy.

Her kan det være lurt å sjekke ut de forskjellige mulighetene før man bestemmer seg for én. Her kan man nemlig gå glipp av mye penger. For vårt eksempel-sølv var det 1300 kroner i forskjell på hva vi ble tilbudt.

Villkårene

Sølvprisen er hva sølvet er verdt på børsen på den aktuelle dagen. I skrivende stund er sølvprisen fire kroner og tolv øre per gram sølv.

Man får mindre for sølvet som er merket med 830 enn 925 og 999.

– 830 sølv betyr at 830 av 1000 deler er sølv, og tilsvarende med 925 og 999, forklarer Alfsen.

Som eksempel har vi brukt et sett sølvtøy som består av seks kniver, seks gafler, seks teskjeer og to serveringsskjeer som alle har det populære mønsteret «opphøiet rose». I tillegg har vi to teskjeer som har ukjente mønstre. Til sammen veier alt 877 gram, og alt er merket med 830.

Vi har sett på tre ulike måter å selge det på, og hvilke priser vi fikk hos de forskjellige forhandlerne.

Les også:

Brukthandler: 2900 kroner

– For opphøiet rose vil jeg gi 3250 kroner per kilo, fordi jeg ikke har så mye av det selv, sier Lasse Kristengård som har kjøpt og solgt brukt sølvtøy i 20 år.

862 av de 877 grammene sølv vi har, er prydet med dette mønsteret. Det vil si at vi hadde fått omtrent 2800 kroner for vårt eksempel-sett. Pluss noen kroner for de to skjeene i ukjent mønster.

Lasse Kristengård har drevet med kjøp og salg av sølvtøy i 20 år. Foto: Privat
Lasse Kristengård har drevet med kjøp og salg av sølvtøy i 20 år. Foto: Privat

For for eksempel tele-sølv vil Kristengård gi 2900 kroner per kilo, fordi han har mye av det selv.

– For meg er standen sølvet er i, og mønstere, avgjørende for pris. Hvis sølvet er gravert eller skadet slik at jeg må smelte det om, betaler jeg mindre, forklarer Kristengård.

Han satser på gjenbruk, og smelter ikke om sølvet med mindre det er helt nødvendig. Derfor bruker han en annen pris enn børsens sølvpris.

Mens de fleste andre får kunder til å sende sølvet i posten, tilbyr Kristengård å møtes.

– Det er tryggere for kunden å være med på regne ut prisen. Vi ser på sølvet sammen og vurderer kvalitet. I tillegg veier vi det sammen, forklarer han.

Les også:

Oppkjøper: 1491 kroner

Det finnes mange nettsider som kjøper gull og sølv. Én av dem er gullbagen.no. De sender en såkalt «gullbag», som egentlig er en boble-konvolutt, som man skal sende sølvet i.

– Vi bruker denne løsningen for at folk fra hele landet skal kunne sende til oss, forklarer daglig leder i gullbagen.no, Andreas Norem.

Eksempel-settet vårt inneholder fire teskjeer med opphøiet rose-mønsteret. Foto: Camilla Hjelmeseth
Eksempel-settet vårt inneholder fire teskjeer med opphøiet rose-mønsteret. Foto: Camilla Hjelmeseth

Etter å ha mottatt sølvet, sender de det videre til en fabrikk som smelter det om til nytt sølvtøy.

– Det finnes mye veldig fint sølv der ute, og av og til er det hjerteskjærende å sende fra seg så lekkert sølvtøy. Jeg sier til de med det fineste sølvet at de skal forsøke å selge på finn.no, men de fleste har allerede prøvd det, forteller han, og fortsetter:

– Det kommer enorme mengder sølv og gull inn. Noen sender esker med fat, kanner og større ting.

På deres nettsider finnes en «sølvpris-kalkulator» hvor man kan fylle inn hvor mange gram sølv man har, og om det er merket med 830, 925 eller 999.

– Vi tar utgangspunkt i den internasjonale sølvprisen, og prisen vi får av fabrikken vi sender til, sier Norem.

For å ha fortjeneste betaler de litt mindre enn sølvprisen.

For vårt eksempel-sett som veier 877 gram, får vi opp prisen 1491 kroner i kalkulatoren deres.

(Saken fortsetter under)

Større forhandler: 1925 kroner

K.A. Rasmussen, med hovedkontor på Hamar, er en av de større forhandlerne i bransjen. Hos dem har ikke mønster og stand noe å si. Her kan man altså selge sølvtøyet uansett hvor ripete eller gravert det måtte være.

– Vi raffinerer alt vi mottar slik at finmetallet blir skilt ut. Metallene, i dette tilfellet fintsølv, blir enten brukt i egen produksjon, eller solgt videre, forklarer Reidun Sørli Haugseth ved K.A. Rasmussen.

Oppgjørsdagens sølvpris er utgangspunkt for hva de de betaler for sølvet, også trekker de fra litt for å dekke kostnader ved raffinering. For våre 877 gram sølv ville vi fått 1925 kroner.

– Om sølvet er merket med 830, 925 eller 999 vil også ha noe å si for prisen kunden får, sier Haugseth.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Det finnes svært mange mønster på sølvbestikk, og noen er mer verdifulle enn andre. Dette kan være smart å sjekke før man selger. Foto: Camilla Hjelmeseth
Det finnes svært mange mønster på sølvbestikk, og noen er mer verdifulle enn andre. Dette kan være smart å sjekke før man selger. Foto: Camilla Hjelmeseth

Forskjell i pris

Oppbevaring og vedlikehold av sølvtøy
  • Skyll sølvtøyet etter bruk, og legg det i lett såpevann hvis du ikke har tid til å vaske det med en gang. Da unngår du mørke flekker.
  • Sølv kan vaskes i oppvaskmaskin, men bør ikke være i kontakt med stål.
  • Tørk sølvet godt og raskt etter vask. Slik unngår du matte flekker.
  • Oppbevar sølvet tørt og lufttett.
  • Syrefrie plastposer og preparerte bestikkposer forsinker anløp vesentlig. Disse får man tak i hos gullsmeden.

Kilde: Ingebjørg Alfsen, Norsk Gullsmedforbund.

Det er tydelig at forskjellige forhandlere vektlegger forskjellige faktorer. Vi får 1300 kroner mer om vi selger sølvtøyet vårt til en brukthandler, enn om vi skulle solgt det til en oppkjøper.

Er sølvet ditt fullt av graveringer og store riper, kan det lønne seg å selge til noen som kun bruker vekten av sølvet for å bestemme prisen, og ikke bryr seg om hvordan det ser ut. Er sølvtøyet pent brukt og uten riper eller graveringer, kan det lønne seg å sjekke ut forskjellige brukthandlere.

En annen mulighet er å selge sølvet på kjøp og salg-nettsteder som for eksempel finn.no.

– Hvis man skal selge det på finn må man ha litt mer tålmodighet, skyter Kristengård inn.

Les også:

Se opp for disse tingene

Det finnes mange forhandlere som kjøper og selger sølv over nettet. Det kan være lurt å lese seg opp på hver nettside, og ikke nødvendigvis gå for den første som dukker opp.

Slik ser knivene med opphøiet-rose mønster ut. Disse har blad av stål. Foto: Camilla Hjelmeseth
Slik ser knivene med opphøiet-rose mønster ut. Disse har blad av stål. Foto: Camilla Hjelmeseth

– Man skal for eksempel ha brukthandelbevilling fra politiet for å drive med dette, forklarer Kristengård.

Han nevner også gebyrer som noe man bør tenke ekstra mye over.

– Hvis det er mange eller høye gebyrer, vil prisen man får per gram i realiteten synke. Man må trekke fra gebyrene på prisen man i utgangspunktet skulle fått, sier han.

Videre anbefaler han å sende sølvtøyet i en Norgespakke i posten. Da er pakken forsikret under oversendelsen.

Dessuten er det smart vite hva du sender fra deg.

– Det er lurt å veie sølvet på forhånd, da vet man sånn omtrent hva man kommer til å få for det, og har bedre kontroll selv, sier han.

Han har opplevd mange ganger at folk ikke aner hva de sender fra seg.

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Vi.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40 Politiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15 Brødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55 Poengdeling for Vålerenga og Røa16:50 Braktap for Amazon Grimstad16:47 Sandviken seiret hjemme mot Fart16:43 Demonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33 17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59 Kvik Halden fortsatte seiersrekken15:55 Moe Wold ble matchvinner for LSK15:54 LSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51 Klepp ydmyket Stabæk15:25 Tyfon rammer Japan – 7 millioner bedt om å evakuere15:04 Fløya ydmyket Kaupanger14:54 Knusende seier for Trondheims-Ørn14:50 Columbus blir feiret som en helt: Soldatene slaktet barn og gravide kvinner14:42 Fire drept i skyteepisode i New York14:23 Skøytestjerne påkjørt av bil14:21 Strandheim ble helten for Hønefoss BK14:11 Jeger fløyet til sykehus etter fallulykke i Hordaland14:09 Feil på utstyr til norske F-3513:50 Tidligere United-stjerne sier Solskjær-sparking vil være naivt13:45 Mann til sykehus etter vold i Ålen – en mann er pågrepet13:40 Tyrkia trapper opp offensiven i Syria13:18 Fremskrittspartiet åpner for mer hvalfangst12:54 Ingebrigtsen-brødrene om maratoneventyret: – Helt vilt å ha vært med på12:32 Solberg om da sønnen tok førerkort: – Jeg lå på gulvet i verkstedet11:57 Sara Danius er død11:29 Mann siktet for brannstiftelse i Brønnøysund11:20 Ronaldo nærmer seg nye milepæler11:00 Hareides luksusproblem10:48 Mann med pistol pågrepet i Oslo10:04 Southgate tar ansvar for engelsk smell09:58 Sjefen for USAs sikkerhetsdepartement går av09:43 Funksjonshemmede tilbys deltakerstøtte09:37 Hvert år blir tusenvis av mindreårige jenter gift09:27 Tilskuddsordning skal få flere internasjonale mesterskap til Norge09:23 Tøft seierspress for Norge på Ullevaal09:06 Frykter EU-lov: – Lovfestet minstelønn er helt uaktuelt i Norge09:02 Jansrud positiv til ny endring: – Tidligere har det vært en farse08:35 Kuttforslag i lakseproduksjon ut på høring08:34 «Ikke en sånn mann». Utallige menn forsvares via denne myten08:19 Eksplosjon i boligbygg i Stockholm08:19 Regnskapet er klart: Krekar har kostet Norge millioner08:12 Utviklingsministeren lanserte strategi mot skadelige skikker08:00 Norsk tobarnsmor i Syria terrorsiktet allerede i august06:59 Boeing bytter styreleder etter ulykker06:09 Dyr migrenemedisin dekkes ikke av staten05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:58 Lærer tiltalt for nettovergrep i Finnmark04:55 Jane Fonda anholdt under klimademonstrasjon04:29 NYT: Trumps advokat etterforskes for Ukraina-kontakt04:23 Sikkerhetsminister Tybring-Gjedde reagerer på passord-avsløringen03:29 SV anklager Ropstad for moralisme i familiepolitikken02:54 Tyrkia feilbombet ved amerikansk base i Syria02:44 Equinor-topp: Urealistisk at havvindparken Hywind Tampen vil bli lønnsom01:59 Pensjonsforsker mener pensjonsalderen bør heves jevnlig01:18 – Våpenhvile i handelskrigen mellom USA og Kina00:57 NRK får kritikk for hyppig omtale av egne programmer00:35 Ecuadors president ber om direkte samtaler med demonstranter00:08 18-åring spiste sin egen hest – fikk drapstrusler22:41 Frikjent Yara-topp saksøker staten for 17 millioner22:22 Newsweek: Tyrkia feilbombet amerikansk base i Syria22:10 Anne-Elisabeth Hagens familie vurderer dusør21:32 Over 100 pytonslanger beslaglagt av politiet20:58 Russer tiltalt for to drapsforsøk i dagligvarebutikk i Oslo20:16 Kvinne dømt for hatefulle ytringer20:13 USA forbereder sanksjoner mot Tyrkia19:55 100.000 evakueres fra brann i Los Angeles19:37 Victor Norman skal lede demografiutvalg19:27 Forsvarets nye multirolle-helikoptre satt på bakken19:25 USAs eksambassadør til Ukraina sier Trump krevde å få henne avsatt18:57 Sjømat kan få tollkutt uten EØS18:44 Utestenges på livstid etter dette bildet18:19 SDF: IS-fanger på rømmen etter tyrkisk luftangrep18:07 21-åring dømt til et halvt års fengsel etter snøscooterulykke i Finnmark18:03 Tyrkias dystre krigshistorie slår beina under Trumps kurder-utfall17:33 Opposisjonen kvesser knivene: – Varsellampe blinker for Berg17:10 Søreide forventer at EUs flyktningavtale med Tyrkia står16:58 Liverpool-talent straffes for video i sosiale medier16:42 USAs luftfartstilsyn får kraftig kritikk for sin gjennomgang av 737 MAX16:34 Norwegian tapte stor kundekontrakt til SAS16:15 P4-gruppen skal kutte stillinger16:01 Publiserte Dureks intime sex-detaljer om kjæresten – nå får avisene kjeft15:57 Savnet turgåer funnet død etter elleve år15:37 Andersson etter Zlatan-kritikken: – Jeg ble lei meg og skuffet15:26 Frps Ole Hovengen suspendert15:08 Ødegaard klar til å gjenta rollen fra Sverige-kampen14:55 Den første som gikk i verdensrommet, er død14:54 Aktor ber om 22 måneders fengsel for «Jannik»14:40 Lege knivstukket av pasient i Stavanger14:22 Knausgårds Munch-utstilling til Tyskland14:11 Nike trapper prosjekt etter dopingutestengelse14:01 Ødegaard: – Det blir en spesiell kamp13:45 Tyrkia smalt tilbake mot Stoltenberg: – Det er hykleriet deres13:40 Tingretten avviser Nei til EUs søksmål om ulovlig ACER-vedtak i Stortinget13:40 Journalister såret i angrep mot pressehotell i Tyrkia
Siste nytt
19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40NorgePolitiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15NorgeBrødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55SportPoengdeling for Vålerenga og Røa16:50SportBraktap for Amazon Grimstad16:47SportSandviken seiret hjemme mot Fart16:43NorgeDemonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33Norge17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59SportKvik Halden fortsatte seiersrekken15:55SportMoe Wold ble matchvinner for LSK15:54SportLSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51SportKlepp ydmyket Stabæk15:25VerdenTyfon rammer Japan – 7 millioner bedt om å evakuere15:04SportFløya ydmyket Kaupanger14:54SportKnusende seier for Trondheims-Ørn14:50Helse og livsstilColumbus blir feiret som en helt: Soldatene slaktet barn og gravide kvinner14:42VerdenFire drept i skyteepisode i New York14:23SportSkøytestjerne påkjørt av bil14:21SportStrandheim ble helten for Hønefoss BK14:11NorgeJeger fløyet til sykehus etter fallulykke i Hordaland14:09NorgeFeil på utstyr til norske F-3513:50SportTidligere United-stjerne sier Solskjær-sparking vil være naivt13:45NorgeMann til sykehus etter vold i Ålen – en mann er pågrepet13:40VerdenTyrkia trapper opp offensiven i Syria13:18PolitikkFremskrittspartiet åpner for mer hvalfangst12:54SportIngebrigtsen-brødrene om maratoneventyret: – Helt vilt å ha vært med på12:32SportSolberg om da sønnen tok førerkort: – Jeg lå på gulvet i verkstedet11:57VerdenSara Danius er død11:29NorgeMann siktet for brannstiftelse i Brønnøysund11:20SportRonaldo nærmer seg nye milepæler11:00SportHareides luksusproblem10:48NorgeMann med pistol pågrepet i Oslo10:04SportSouthgate tar ansvar for engelsk smell09:58VerdenSjefen for USAs sikkerhetsdepartement går av09:43NorgeFunksjonshemmede tilbys deltakerstøtte09:37VerdenHvert år blir tusenvis av mindreårige jenter gift09:27NorgeTilskuddsordning skal få flere internasjonale mesterskap til Norge09:23SportTøft seierspress for Norge på Ullevaal09:06PolitikkFrykter EU-lov: – Lovfestet minstelønn er helt uaktuelt i Norge09:02SportJansrud positiv til ny endring: – Tidligere har det vært en farse08:35NorgeKuttforslag i lakseproduksjon ut på høring08:34Norge«Ikke en sånn mann». Utallige menn forsvares via denne myten08:19VerdenEksplosjon i boligbygg i Stockholm08:19NorgeRegnskapet er klart: Krekar har kostet Norge millioner08:12NorgeUtviklingsministeren lanserte strategi mot skadelige skikker08:00NorgeNorsk tobarnsmor i Syria terrorsiktet allerede i august06:59NæringslivBoeing bytter styreleder etter ulykker06:09NorgeDyr migrenemedisin dekkes ikke av staten05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:58NorgeLærer tiltalt for nettovergrep i Finnmark04:55VerdenJane Fonda anholdt under klimademonstrasjon04:29VerdenNYT: Trumps advokat etterforskes for Ukraina-kontakt04:23NorgeSikkerhetsminister Tybring-Gjedde reagerer på passord-avsløringen03:29NorgeSV anklager Ropstad for moralisme i familiepolitikken02:54VerdenTyrkia feilbombet ved amerikansk base i Syria02:44NorgeEquinor-topp: Urealistisk at havvindparken Hywind Tampen vil bli lønnsom01:59PengerPensjonsforsker mener pensjonsalderen bør heves jevnlig01:18Verden– Våpenhvile i handelskrigen mellom USA og Kina00:57NorgeNRK får kritikk for hyppig omtale av egne programmer00:35VerdenEcuadors president ber om direkte samtaler med demonstranter00:08Norge18-åring spiste sin egen hest – fikk drapstrusler22:41PengerFrikjent Yara-topp saksøker staten for 17 millioner22:22VerdenNewsweek: Tyrkia feilbombet amerikansk base i Syria22:10NorgeAnne-Elisabeth Hagens familie vurderer dusør21:32VerdenOver 100 pytonslanger beslaglagt av politiet20:58NorgeRusser tiltalt for to drapsforsøk i dagligvarebutikk i Oslo20:16NorgeKvinne dømt for hatefulle ytringer20:13VerdenUSA forbereder sanksjoner mot Tyrkia19:55Verden100.000 evakueres fra brann i Los Angeles19:37NorgeVictor Norman skal lede demografiutvalg19:27NorgeForsvarets nye multirolle-helikoptre satt på bakken19:25VerdenUSAs eksambassadør til Ukraina sier Trump krevde å få henne avsatt18:57PengerSjømat kan få tollkutt uten EØS18:44SportUtestenges på livstid etter dette bildet18:19VerdenSDF: IS-fanger på rømmen etter tyrkisk luftangrep18:07Norge21-åring dømt til et halvt års fengsel etter snøscooterulykke i Finnmark18:03PolitikkTyrkias dystre krigshistorie slår beina under Trumps kurder-utfall17:33PolitikkOpposisjonen kvesser knivene: – Varsellampe blinker for Berg17:10PolitikkSøreide forventer at EUs flyktningavtale med Tyrkia står16:58SportLiverpool-talent straffes for video i sosiale medier16:42PengerUSAs luftfartstilsyn får kraftig kritikk for sin gjennomgang av 737 MAX16:34ReiseNorwegian tapte stor kundekontrakt til SAS16:15PengerP4-gruppen skal kutte stillinger16:01NorgePubliserte Dureks intime sex-detaljer om kjæresten – nå får avisene kjeft15:57NorgeSavnet turgåer funnet død etter elleve år15:37SportAndersson etter Zlatan-kritikken: – Jeg ble lei meg og skuffet15:26PolitikkFrps Ole Hovengen suspendert15:08SportØdegaard klar til å gjenta rollen fra Sverige-kampen14:55VerdenDen første som gikk i verdensrommet, er død14:54PengerAktor ber om 22 måneders fengsel for «Jannik»14:40NorgeLege knivstukket av pasient i Stavanger14:22KulturKnausgårds Munch-utstilling til Tyskland14:11SportNike trapper prosjekt etter dopingutestengelse14:01SportØdegaard: – Det blir en spesiell kamp13:45PolitikkTyrkia smalt tilbake mot Stoltenberg: – Det er hykleriet deres13:40PolitikkTingretten avviser Nei til EUs søksmål om ulovlig ACER-vedtak i Stortinget13:40VerdenJournalister såret i angrep mot pressehotell i Tyrkia
Populært