Vi prøvde å selge sølvtøyet vårt. Her er prisene vi fikk

Dette mønsteret heter opphøiet rose, og er svært populært. Foto: Camilla Hjelmeseth
Dette mønsteret heter opphøiet rose, og er svært populært. Foto: Camilla Hjelmeseth

Sølvtøy blir ofte liggende ubrukt i et skap. Skal det selges, kan det lønne seg å velge kjøper med omhu.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Vi.no): Har en fått sølvtøy i gave eller arv, er det fort gjort at det havner i et skap. Der blir det gjerne liggende ubrukt eller svært lite brukt. For å både tjene penger og å rydde plass kan du selge sølvtøyet.

I motsetning til det mange nok vil tro, er ikke gullsmeden plassen du burde oppsøke først.

Ingebjørg Alfsen er administrerende direktør i Norsk Gullsmedforbund. Foto: Norsk Gullsmedforbund
Ingebjørg Alfsen er administrerende direktør i Norsk Gullsmedforbund. Foto: Norsk Gullsmedforbund

– Det er ikke så mange gullsmeder som kjøper brukt sølvtøy, forteller Ingebjørg Alfsen, administrerende direktør i Norsk Gullsmedforbund.

Et søk på nettet fører oss til flere nettsteder som driver med kjøp og salg av sølvtøy.

Her kan det være lurt å sjekke ut de forskjellige mulighetene før man bestemmer seg for én. Her kan man nemlig gå glipp av mye penger. For vårt eksempel-sølv var det 1300 kroner i forskjell på hva vi ble tilbudt.

Villkårene

Sølvprisen er hva sølvet er verdt på børsen på den aktuelle dagen. I skrivende stund er sølvprisen fire kroner og tolv øre per gram sølv.

Man får mindre for sølvet som er merket med 830 enn 925 og 999.

– 830 sølv betyr at 830 av 1000 deler er sølv, og tilsvarende med 925 og 999, forklarer Alfsen.

Som eksempel har vi brukt et sett sølvtøy som består av seks kniver, seks gafler, seks teskjeer og to serveringsskjeer som alle har det populære mønsteret «opphøiet rose». I tillegg har vi to teskjeer som har ukjente mønstre. Til sammen veier alt 877 gram, og alt er merket med 830.

Vi har sett på tre ulike måter å selge det på, og hvilke priser vi fikk hos de forskjellige forhandlerne.

Les også:

Brukthandler: 2900 kroner

– For opphøiet rose vil jeg gi 3250 kroner per kilo, fordi jeg ikke har så mye av det selv, sier Lasse Kristengård som har kjøpt og solgt brukt sølvtøy i 20 år.

862 av de 877 grammene sølv vi har, er prydet med dette mønsteret. Det vil si at vi hadde fått omtrent 2800 kroner for vårt eksempel-sett. Pluss noen kroner for de to skjeene i ukjent mønster.

Lasse Kristengård har drevet med kjøp og salg av sølvtøy i 20 år. Foto: Privat
Lasse Kristengård har drevet med kjøp og salg av sølvtøy i 20 år. Foto: Privat

For for eksempel tele-sølv vil Kristengård gi 2900 kroner per kilo, fordi han har mye av det selv.

– For meg er standen sølvet er i, og mønstere, avgjørende for pris. Hvis sølvet er gravert eller skadet slik at jeg må smelte det om, betaler jeg mindre, forklarer Kristengård.

Han satser på gjenbruk, og smelter ikke om sølvet med mindre det er helt nødvendig. Derfor bruker han en annen pris enn børsens sølvpris.

Mens de fleste andre får kunder til å sende sølvet i posten, tilbyr Kristengård å møtes.

– Det er tryggere for kunden å være med på regne ut prisen. Vi ser på sølvet sammen og vurderer kvalitet. I tillegg veier vi det sammen, forklarer han.

Les også:

Oppkjøper: 1491 kroner

Det finnes mange nettsider som kjøper gull og sølv. Én av dem er gullbagen.no. De sender en såkalt «gullbag», som egentlig er en boble-konvolutt, som man skal sende sølvet i.

– Vi bruker denne løsningen for at folk fra hele landet skal kunne sende til oss, forklarer daglig leder i gullbagen.no, Andreas Norem.

Eksempel-settet vårt inneholder fire teskjeer med opphøiet rose-mønsteret. Foto: Camilla Hjelmeseth
Eksempel-settet vårt inneholder fire teskjeer med opphøiet rose-mønsteret. Foto: Camilla Hjelmeseth

Etter å ha mottatt sølvet, sender de det videre til en fabrikk som smelter det om til nytt sølvtøy.

– Det finnes mye veldig fint sølv der ute, og av og til er det hjerteskjærende å sende fra seg så lekkert sølvtøy. Jeg sier til de med det fineste sølvet at de skal forsøke å selge på finn.no, men de fleste har allerede prøvd det, forteller han, og fortsetter:

– Det kommer enorme mengder sølv og gull inn. Noen sender esker med fat, kanner og større ting.

På deres nettsider finnes en «sølvpris-kalkulator» hvor man kan fylle inn hvor mange gram sølv man har, og om det er merket med 830, 925 eller 999.

– Vi tar utgangspunkt i den internasjonale sølvprisen, og prisen vi får av fabrikken vi sender til, sier Norem.

For å ha fortjeneste betaler de litt mindre enn sølvprisen.

For vårt eksempel-sett som veier 877 gram, får vi opp prisen 1491 kroner i kalkulatoren deres.

(Saken fortsetter under)

Større forhandler: 1925 kroner

K.A. Rasmussen, med hovedkontor på Hamar, er en av de større forhandlerne i bransjen. Hos dem har ikke mønster og stand noe å si. Her kan man altså selge sølvtøyet uansett hvor ripete eller gravert det måtte være.

– Vi raffinerer alt vi mottar slik at finmetallet blir skilt ut. Metallene, i dette tilfellet fintsølv, blir enten brukt i egen produksjon, eller solgt videre, forklarer Reidun Sørli Haugseth ved K.A. Rasmussen.

Oppgjørsdagens sølvpris er utgangspunkt for hva de de betaler for sølvet, også trekker de fra litt for å dekke kostnader ved raffinering. For våre 877 gram sølv ville vi fått 1925 kroner.

– Om sølvet er merket med 830, 925 eller 999 vil også ha noe å si for prisen kunden får, sier Haugseth.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Det finnes svært mange mønster på sølvbestikk, og noen er mer verdifulle enn andre. Dette kan være smart å sjekke før man selger. Foto: Camilla Hjelmeseth
Det finnes svært mange mønster på sølvbestikk, og noen er mer verdifulle enn andre. Dette kan være smart å sjekke før man selger. Foto: Camilla Hjelmeseth

Forskjell i pris

Oppbevaring og vedlikehold av sølvtøy
  • Skyll sølvtøyet etter bruk, og legg det i lett såpevann hvis du ikke har tid til å vaske det med en gang. Da unngår du mørke flekker.
  • Sølv kan vaskes i oppvaskmaskin, men bør ikke være i kontakt med stål.
  • Tørk sølvet godt og raskt etter vask. Slik unngår du matte flekker.
  • Oppbevar sølvet tørt og lufttett.
  • Syrefrie plastposer og preparerte bestikkposer forsinker anløp vesentlig. Disse får man tak i hos gullsmeden.

Kilde: Ingebjørg Alfsen, Norsk Gullsmedforbund.

Det er tydelig at forskjellige forhandlere vektlegger forskjellige faktorer. Vi får 1300 kroner mer om vi selger sølvtøyet vårt til en brukthandler, enn om vi skulle solgt det til en oppkjøper.

Er sølvet ditt fullt av graveringer og store riper, kan det lønne seg å selge til noen som kun bruker vekten av sølvet for å bestemme prisen, og ikke bryr seg om hvordan det ser ut. Er sølvtøyet pent brukt og uten riper eller graveringer, kan det lønne seg å sjekke ut forskjellige brukthandlere.

En annen mulighet er å selge sølvet på kjøp og salg-nettsteder som for eksempel finn.no.

– Hvis man skal selge det på finn må man ha litt mer tålmodighet, skyter Kristengård inn.

Les også:

Se opp for disse tingene

Det finnes mange forhandlere som kjøper og selger sølv over nettet. Det kan være lurt å lese seg opp på hver nettside, og ikke nødvendigvis gå for den første som dukker opp.

Slik ser knivene med opphøiet-rose mønster ut. Disse har blad av stål. Foto: Camilla Hjelmeseth
Slik ser knivene med opphøiet-rose mønster ut. Disse har blad av stål. Foto: Camilla Hjelmeseth

– Man skal for eksempel ha brukthandelbevilling fra politiet for å drive med dette, forklarer Kristengård.

Han nevner også gebyrer som noe man bør tenke ekstra mye over.

– Hvis det er mange eller høye gebyrer, vil prisen man får per gram i realiteten synke. Man må trekke fra gebyrene på prisen man i utgangspunktet skulle fått, sier han.

Videre anbefaler han å sende sølvtøyet i en Norgespakke i posten. Da er pakken forsikret under oversendelsen.

Dessuten er det smart vite hva du sender fra deg.

– Det er lurt å veie sølvet på forhånd, da vet man sånn omtrent hva man kommer til å få for det, og har bedre kontroll selv, sier han.

Han har opplevd mange ganger at folk ikke aner hva de sender fra seg.

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Vi.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:56 Kina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48 Influensasesongen over tidligere enn normalt17:56 Löfven: Tusenvis kommer til å dø17:54 Johaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43 Systembolaget øker bemanningen17:42 Påvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39 – Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10 Pat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52 LO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25 Bill Withers er død16:24 Flere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12 51 nye coronadødsfall i Sverige15:18 Kongeparets påskehilsen til folket15:01 Forsamlingsforbud i Thailand15:00 Oslo søker om å få holde påskeåpent14:13 Rekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53 Slik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26 Cruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24 UDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22 Vegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22 Ropstad sier nei til påskeåpne butikker13:21 26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41 Svensk «fotballkrig» om coronaregler12:40 Mange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37 Formel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16 6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15 Avinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13 Sverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03 Uefa holder fast ved EM-planen12:02 Kvigne ny Kripos-sjef11:28 Instruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27 Boligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22 Roma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22 Nye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13 Tommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53 To innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35 Høyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34 Mer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57 UD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54 Muggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54 Hvor mange dør av corona?09:47 Norway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46 Forslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45 Avventende start for Oslo Børs09:00 – Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59 Mike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53 Kommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43 Oljebransjen vil endre skattereglene08:18 USA vil anbefale maskebruk08:08 Kapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01 En milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59 Oljeprisen faller igjen07:40 Derfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20 Britene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11 Johaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00 Gimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57 Start-spillerne permitteres 75 prosent06:57 USAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39 Skiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33 Dette skjer i dag06:30 Regjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00 – Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00 – Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57 Stavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57 Dette skjedde i natt05:54 Primærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30 Tre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30 Labours nye partileder utropes lørdag05:15 Mæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13 Kina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09 5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53 Sykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42 Dansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56 Dyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25 Universitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15 DN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10 Pasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28 Dronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13 Væpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05 Kvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo23:34 Ecuador samler inn lik fra gater og hjem23:03 NRK etter corona-innslag: – Vi burde nok presisert22:38 Titusenvis av medarbeidere permitteres i Hennes & Mauritz22:04 Oslo-frisør tok imot kunder – fikk 20.000 i bot22:01 Tror coronamedisin kan være klar til sommeren21:43 Sju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29 Trosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24 Nordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23 Over 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20 Feltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16 To falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15 Statens banker kutter ikke renten20:50 Forsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37 Virke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36 SMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35 NHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33 LO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32 Høyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29 Stockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28 Hareide med personlig avskjedshilsen til fansen
Siste nytt
18:56Helse og livsstilKina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48NorgeInfluensasesongen over tidligere enn normalt17:56Helse og livsstilLöfven: Tusenvis kommer til å dø17:54Helse og livsstilJohaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43PengerSystembolaget øker bemanningen17:42Helse og livsstilPåvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39Norge– Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10Helse og livsstilPat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52PengerLO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25KulturBill Withers er død16:24PengerFlere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12Helse og livsstil51 nye coronadødsfall i Sverige15:18KulturKongeparets påskehilsen til folket15:01VerdenForsamlingsforbud i Thailand15:00NorgeOslo søker om å få holde påskeåpent14:13NorgeRekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53NorgeSlik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26VerdenCruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24NorgeUDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22MotorVegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22PengerRopstad sier nei til påskeåpne butikker13:21Verden26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41SportSvensk «fotballkrig» om coronaregler12:40ReiseMange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37KulturFormel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16Norge6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15ReiseAvinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13VerdenSverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03SportUefa holder fast ved EM-planen12:02NorgeKvigne ny Kripos-sjef11:28NorgeInstruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27PengerBoligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22ReiseRoma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22Helse og livsstilNye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13NorgeTommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53Helse og livsstilTo innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35PolitikkHøyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34NorgeMer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57ReiseUD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54NorgeMuggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54Helse og livsstilHvor mange dør av corona?09:47SportNorway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46SportForslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45PengerAvventende start for Oslo Børs09:00Norge– Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59KulturMike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53NorgeKommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43PengerOljebransjen vil endre skattereglene08:18Helse og livsstilUSA vil anbefale maskebruk08:08VerdenKapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01PengerEn milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59PengerOljeprisen faller igjen07:40Helse og livsstilDerfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20VerdenBritene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11SportJohaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00PolitikkGimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57SportStart-spillerne permitteres 75 prosent06:57PengerUSAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39SportSkiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33NorgeDette skjer i dag06:30NorgeRegjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00Verden– Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00Norge– Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57NorgeStavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57NorgeDette skjedde i natt05:54PolitikkPrimærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30Helse og livsstilTre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30PolitikkLabours nye partileder utropes lørdag05:15NorgeMæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13VerdenKina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09Norge5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53NorgeSykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42VerdenDansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56Helse og livsstilDyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25NorgeUniversitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15NorgeDN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10VerdenPasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28KulturDronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13NorgeVæpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05NorgeKvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo23:34VerdenEcuador samler inn lik fra gater og hjem23:03NorgeNRK etter corona-innslag: – Vi burde nok presisert22:38PengerTitusenvis av medarbeidere permitteres i Hennes & Mauritz22:04PengerOslo-frisør tok imot kunder – fikk 20.000 i bot22:01NorgeTror coronamedisin kan være klar til sommeren21:43PengerSju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29NorgeTrosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24Helse og livsstilNordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23Helse og livsstilOver 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20Helse og livsstilFeltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16NorgeTo falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15PengerStatens banker kutter ikke renten20:50NorgeForsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37PengerVirke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36PengerSMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35PengerNHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33PengerLO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32PengerHøyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29PengerStockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28SportHareide med personlig avskjedshilsen til fansen
Populært