Meny

– Det amerikanske rettssystemet er skikkelig nasty!

– Fra jeg var ferdig utdannet har jeg jobbet med konflikter og konfrontasjoner og slåss mot motparten. Det er deilig å gjøre noe annet, sier Bjørn Eikeland. Foto: Hilde Oreld

Bjørg Eikeland er gårdsjenta fra Porsgrunn som ble stjerneadvokat i Florida.

– Begge foreldrene mine er fra Rogaland, og vi dro ikke til utlandet på ferie. Vi dro til besteforeldrene våre for å hjelpe dem på deres gård. Jeg var ikke på reise før jeg brukte konfirmasjonspengene mine på en tre ukers språkreise i England som 15-åring, mimrer Eikeland, som da var full av utfartstrang.

Etter gymnaset jobbet hun ett år som au pair i England for å friske opp engelskkunnskapene før hun begynte på jusen i Oslo. Da var det mange som sperret øynene opp, for gårdsjenta var allerede et halvt år på vei med sin datter, og onde tunger mente hun heller burde gå på sykepleierskolen.

– Det var helt uaktuelt. Det var jussen jeg ville ta, og jeg er en evig optimist. I løpet av det første året ble jeg alenemor, men jeg fullførte likevel på full tid. Men det ble ikke så mye festing i studietiden, sier hun til Finansavisen.

Strategien og energien

51-åringens første møte med kontinentet som skulle bli hennes nye hjemland, var som utveksling på jussen. Året etter kom hun hjem og jobbet med forsikring, særlig innen olje- og gass. Arbeidsspråket var engelsk, og den relativt ferske juristen hadde mange saker i USA, både for Storebrand og Skuld.

For atten år siden gikk turen over dammen igjen. Da til Miami.

– Jeg kom som jurist og hadde en god jobb i Storebrand, men den utdannelsen fikk jeg verken anerkjennelse eller bruk for. Jeg dro hjem igjen da jeg fikk tilbud om jobb i Skuld. Og ironisk nok jobbet jeg da mot Miami i Norwegian Cruise Line.

I 2004 dro Eikeland igjen til Miami. Da for å gjøre amerikansk jurist av seg. Etter endt utdanning ble hun amerikansk skrankeadvokat. Øynene gløder bak solbrilleglassene når hun fortsetter:

– Det som er spennende her, er rettssystemet. Strategien, den høye energien, adrenalinet. Det er et spill! Liker du å spille et spill og posisjonere deg, er det en utrolig spennende jobb. Det er akkurat som på film. Det er nasty! Du må både dekke ryggen din og tenke fremover. Men selv om det amerikanske systemet er stygt og tøft, trenger du ikke å være en bulldoser. Du må sette grenser, være taktisk og ikke gi deg. Og ikke gjøre konflikten personlig.

Les også: Norges best betalte advokat tjente 55 millioner i fjor

Helt annerledes arbeidsmiljø

– Hva har vært det mest spennende?

– Jeg kom hit med gode engelskkunnskaper. Å skrive prosesskriv, prosedere i retten, skjønne nyansene på ord, lære klientene mine at det ene ordet fungerer bedre enn det andre i denne settingen… akkurat den intellektuelle utfordringen har vært den mest spennende. Dessuten har jeg lært mye om hvordan folk oppfører seg i business og jeg har lært å sette grenser.

– Men alt har neppe vært bare fryd og gammen…

– Arbeidsmiljøet er helt annerledes enn i Norge. Her kan man bli sagt opp på dagen hvis sjefen ikke liker deg. Men det virker jo begge veier. Du kan også selv gå på dagen. Generelt er folk redde for å bli sagt opp, og de frykter autoriteter i arbeidslivet i større grad enn i Norge, hvor det er mye mer likeverd mellom sjef og ansatt. Dette fører til at mange jobber ræva av seg, ikke har krav på særlig mye ferie og jobber i helger. Det forventes at du står på, sier juristen som i fjor ble kåret til «Rising Star» i publikasjonen Florida Super Lawyers.

For kort tid siden sa hun opp i Hickey Law Firm.

– Fra jeg var ferdig utdannet, har jeg jobbet med konflikter og konfrontasjoner og slåss mot motparten. Det er deilig å gjøre noe annet. Nå handler det om å bygge opp en organisasjon, være inkluderende og bygge nettverk. Jeg har et konsulentfirma hvor jeg tar oppdrag, og jeg har ikke gitt opp jussen, men nå vil jeg fortsette å bygge opp Norwegian American Chamber of Commerce, sier super-advokaten som ble president i Norsk-Amerikansk handelskammer i 2016.

– Da jeg kom inn for to år siden, hadde vi 19 selskaper som medlemmer. Nå har vi 36 selskaper og over 100 medlemmer og er blitt den største NACC-avdelingen i hele USA.

Les også: Advokater med jurist-foreldre tjener mer

– Vi hjelper hverandre

– Hva bruker du tiden din til?

– Vi skal promotere handel mellom Norge og Florida og være en kulturell og forretningsmessig relasjonsbygger. Det vi har endret de siste par årene, er at vi ikke lenger bare snakker norsk, men er mer inkluderende, slik at også andre lands medlemmer er velkomne. Vi har blant annet både tyske og amerikanske medlemmer nå. Og flere kvinner og start ups. Vi har alltid hatt shippingmedlemmer, men nå har vi medlemmer som Nøgne Ø, Neptune Software 3, SAS, RCCL og OSM Aviation Group.

– Det er bare å bruke oss. Vi hjelper hverandre. Og vi jobber også med ambassaden. Men et tips til nordmenn som kommer hit; jeg ser at noen forblir veldig norske, blant annet med språket. Jeg leste ikke en norsk bok på ti år. Det ville ødelagt ortografien.

– Apropos norsk, kommer du til å flytte fra Coral Gables til Norge?

– Det skal jeg ikke utelukke. Jeg har en datter som jobber på Nav på Frogner, og jeg har kjøpt meg en leilighet på Majorstuen. Mitt norske kontaktnett lever fortsatt, og Oslo er blitt en spennende by. Så internasjonal, sier den tidligere skrankeadvokaten og retter på solbrillene. Flyttespørsmålet forblir ubesvart.

Les også: – De kan bli nødt til å slåss om de få juristene som orker å bli

Saken er først publisert i Finansavisen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært