Meny

Luksusmegleren: – Jeg vil være min egen sjef

Ina Gaertner startet for seg selv dag én som eiendomsmegler. Hun elsker å være sin egen sjef. Foto: Hilde Oreld / Finansavisen
Ina Gaertner flyttet fra gården i Telemark for 22 år siden. Andre megleres usolgte boliger ble starten på et meglereventyr i luksusklassen.

FORT LAUDERDALE/ MIAMI, FLORIDA (Finansavisen):  Telemarksdialekten er bredere enn smilet til Bjørn Kjos. Ikke én gang stopper hun opp for å lete etter de norske ordene. Men hver gang hun snakker om amerikanske stedsnavn eller annet som ikke kan oversettes, er hun erkeamerikaner.

– Jeg hadde aldri gjort det igjen. Det har vært kjempetøft å bygge opp sitt eget navn og rykte som eiendomsmegler her i Fort Lauderdale og Florida, innrømmer Ina Gaertner overfor Finansavisen.

Det er 22 år siden hun kom hit på jentetur med en venninne. Da møtte hun Tom på et utested. Resten er som på film: hun dro til Norge og fullførte sin radiografutdannelse, han ventet, hun flyttet til ham, de giftet seg og har nå to tenåringsdøtre. Familien bor i ett av Fort Lauderdales beste strøk, fru Gaertner cruiser rundt i en knallrød Mercedes E350 kabriolet og er sin egen sjef i selskapet Florida Homes & Management Inc.

– Jeg vil ikke ha noen ansatte. Jeg vil være min egen sjef og bestemme over dagene mine selv. Være sammen med jentene, følge dem opp med skole og ridning, reise på ferie når det passer meg og ikke å ha ansvar for noen ansatte, sier Gaertner og smetter over et kryss med en manøver som umiddelbart ville gitt stryk på førerprøven i Norge.

– Her kan ungdommene øvelseskjøre fra de er 15, gjerne med foreldre, det er en enkel teoriopplæring online som de kan ta hjemme, eller få noen til å ta for seg, levere en erklæring på at de har kjørt tilstrekkelig antall timer med for eksempel mamma eller pappa og møte til oppkjøring den dagen de fyller 16. Og den foregår på en lukket parkeringsplass. De fleste består, og så bærer det rett ut i denne trafikken. Er ikke det skummelt, sier hun og presser turtallet ytterligere noen tusen omdreininger mot høyre.

– Alle trodde at det var finanskrisen i 2008 som førte til at boligprisene, spesielt Sør-Florida, raste. Men det er feil. Alt begynte i oktober 2005 med orkanen Wilma, etter at en annen orkan nettopp hadde herjet. I 2006 skulle plutselig alle selge.

Les også:   De er bestselgerne i dagens boligmarked

– Prisene var på det høyeste høsten 2005

Markedet flommet over av boliger og ødeleggelser etter stormene var massive. Kjøperne var forduftet. På det tidspunktet visste også alle amerikanere om subprime-lånene. Prisene raste og det var vanskelig å selge noe som helst.

– Prisene var på det høyeste høsten 2005. Da hadde de allerede gått opp 30 prosent i løpet av det året. Året etter raste alt ned til 2004-nivå, sier Gaertner og legger kjapt til at prisnivået nå er på 2005-nivå, og mange steder også over dette nivået. Hun klassifiserer dagens marked som et sunt og stabilt marked.

– Selv om jeg ikke hadde jobbet som megler lenger enn siden 2004, fikk jeg aldri panikk. Med det klimaet vi har her, var jeg helt sikker på at kjøperne ville komme tilbake til Fort Lauderdale og Miami. Jeg visste bare ikke når.

45-åringen er oppvokst på Akkerhaugen i Sauherad kommune i Telemark. Hun vokste opp på gård, er en typisk hestejente og de hadde egen stall. Hun gikk handelsskolen fordi hun ville studere i den retning, men da var det mange oppsigelser blant annet i finanssektoren, så daværende frøken Hegna valgte en sikker vei til jobb: radiografutdanningen. Den har hun aldri fått bruk for.

– Tom er min amerikanske drøm, selv om jeg aldri hadde sett for meg et liv i USA. Jeg hadde aldri en amerikansk drøm, selv om mange mener jeg lever den nå, sier Gaertner som tok eiendomsutdannelse over dammen og begynte for seg selv fra dag én.

– Hvordan skaffet du dine første kunder?

– Jeg gikk inn i systemet, tilsvarende Finn.no og fant boliger som ikke var solgt og derfor trukket fra markedet. De prospektene jobbet jeg med. I tillegg tok jeg kontakt med den norske Sjømannskirken og averterte i deres miljø. På grunn av det relativt store, norske miljøet her, fikk jeg kontakt med norske kunder. Men det var beinhard jobbing fra morgen til kveld, minnes Gaertner, tross en skikkelig pangstart som nyklekket megler:

– Mitt første oppdrag var et enormt hus som jeg la ut for 8,2 millioner dollar for sin bolig. Det første huset jeg viste til en kjøper, var et hus ved en kanal til 2 millioner dollar.

Les også: Olav Thon vil bygge boliger midt i Oslo sentrum

Saken fortsetter under

Ina Gaertner anbefaler å investere i Waterfront-hus. Der er verdistigningen høyest og det er enklest å leie ut. Prisene starter på 1 million dollar og kan godt bli nærmere 100 millioner dollar i de dyreste områdene.

– Kjøper betaler ingenting

Vi henger bokstavelig talt ikke med i svingene når Gaertner igjen flerrer forbi en rekke biler og foretar en nitti graders manøver i Sebastian Loeb-stil.

– I USA bruker kjøper og selger hver sin megler. Og det er selger som betaler for begge meglere. Kjøper betaler ingenting. Standarden her er at selger betaler 6 prosent av kjøpesummen, og da får begge meglerne 3 prosent hver. Det betyr at en salgspris på 1 million dollar, gir meg en inntekt på 30.000 dollar.

De siste par årene har det vært færre nordmenn på kjøpelisten. Valutakursen er vel så viktig som markedet når nordmenn skal kjøpe bolig. Derfor har Gaertner også skaffet seg et amerikansk marked. Hennes spesialitet er boliger i det øvre prissjiktet, men ikke nødvendigvis. Hun selger mest i Fort Lauderdale, men har også solgt noe lenger nord og i Miami. Der tror hun for øvrig at prisene kommer til å gå ned på grunn av det enorme overskuddet på leiligheter. Det bygges mer enn markedet klarer å ta unna.

Sikker bading i Miami. Foto: Hilde Oreld

– Hvilke utgifter snakker vi om i tillegg til kjøpesum?

– Eiendomsskatten er høy her. Kjøper du en leilighet til 1 million dollar, blir den årlige eiendomsskatten på 20.000 dollar. Den kan justeres etter markedsverdien med inntil 10 prosent i året, både opp og ned. I tillegg er det fellesutgifter på leiligheter. Jo flere som er ansatt i komplekset, som gartner, resepsjon og vaskehjelp, desto høyere blir fellesutgiftene. I tillegg kommer dyre stormforsikringer, strøm, vann og renovasjon.

Les også:  Nok et boligkjøp på Konglungen

Lange somre

Kjøper du en leilighet til 2 millioner dollar anslår Gaertner utgifter på 2.000 dollar i måneden i fellesutgifter og 40.000 dollar i året i eiendomsskatt.

– Kan man leie ut for å få inn litt inntekter også?

– Det varierer fra leilighetskompleks til kompleks, derfor vil mange heller investere i hotellrom. Nesten alle hotellene her i Florida har leiligheter til salgs. Da sier du fra når du vil bo der selv. Resten av året leies det ut gjennom hotellets systemer. Waterfront-hus anbefaler jeg alltid å kjøpe. De kan leies ut nærmest så mye eller lite eieren vil. Og de stiger mest i verdi.

– Når er det best å være her?

– Det beste er november til mai. Det er fin og mild vinter her, og varmere enn noen andre steder i Florida. Sommeren er også fin, da er det 30 grader i sjøen, varmt, men alltid en frisk bris. Hold deg unna september. Det er høysesong for orkaner.

– Hvor tar du med deg familien på sommerferie?

– I Norge snakker vi om at vintrene kan bli litt lange. Her er det somrene som kan bli litt lange. Derfor reiser jeg til Norge om sommeren. De lange, lyse kveldene får jeg ikke her. Det spiller ingen rolle hvilken temperatur det er i Norge, den får jeg her.

Ektemannen Tom snakker ikke norsk. Men hun snakker utelukkende norsk med døtrene sine. Den yngste er så ivrig på hesteryggen at målet er å stille for Norge i OL i sprangridning. Begge kan, p.t., se for seg å følge i mammas fotspor når det gjelder yrkesvalg.

– De har arvet min interesse for hest, og når de ser hvordan jeg jobber, fleksibiliteten og hva jeg har mulighet til å tjene på dette, kunne de nok tenke seg å bli meglere begge to. En amerikaner flytter i snitt hvert syvende år, så det er nok salg å ta av!

Saken er først publisert i Finansavisen.

Privatøkonomi
Populært