Veidekke spår tøffe tider i bolig

Boligbygging på Løren i Oslo. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.
Boligbygging på Løren i Oslo. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Analysesjef spår bratt fall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veidekke er ute med en ny konkunkturrapport, og spår der en tøffere periode for den skandinaviske bygg- og anleggsbransjen fremover.

Bakgrunnen er nedgangen i leilighetsmarkedet.

Analysesjef Kristoffer Eide Hoen i Veidekke har siden forrige konjunkturrapport nedjustert prognosen for det skandinaviske bygg- og anleggsmarkedet til pluss 5,0 prosent i 2018 og minus 2,0 prosent i 2019.

– Nedgangen hos eiendomsutviklerne vil som følge av lavere salg av leiligheter etterhvert forplante seg til entreprenørleddet, og selv om pilene peker oppover i andre segmenter, er denne oppgangen ikke tilstrekkelig til å kompensere for fallet, forklarer han.

Eide Hoen mener nedgangen i bolig­sektoren kan bli utfordrende for selskaper som har bundet opp kapital eller organisasjon ut fra markedssituasjonen da markedet var på topp i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ser flere lyspunkter

Men for bygg- og anleggsbransjen som helhet, ser han ingen grunn til å over­dramatisere. Prognosene for 2018 og 2019 peker heller på flere positive trekk for næringen sett under ett.

Markedssituasjonen for andre bygg og for anlegg er fremdeles lovende, og det samlede bygg- og anleggsmarkedet ventes å fortsatt ligge på et høyt nivå i 2019.

Mindre aktivitet i boligmarkedet i og omkring Oslo og Stockholm vil avdempe kapasitets­­utfordringene, som ellers kunne ha presset kostnader videre opp og kvalitet i leveransene ned.

Både internasjonale og til dels også nasjonale konjunkturer ser bedre ut enn på lenge, og det vil bidra til at bunnen i boligmarkedet passeres raskere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klimaendring og ekstremvær, utbygging av fornybar energi og strammere miljøkrav til bygg og anlegg åpner nye markedsmuligheter i den grønne delen av bygg- og anleggssektoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her stuper boligprisene

– Neppe nytt prisrally

Tilbake i boligmarkedet tror Eide Hoen at det største fallet i bruktboligprisene trolig er tilbakelagt.

– Den økende tilbudssiden tilsier likevel at potensialet for en ny markant prisoppgang er lavt i de nærmeste årene. I Oslo viser prognosemodellen vår at prisfallet fortsetter moderat i 2018, før det snur til vekst i 2019. Etterspørselen ser relativt god ut, men tilbudet av usolgte boliger, både brukte og nye, er fortsatt høyt, skriver han i rapporten.

– I Bergen og Stavanger forventer vi imidlertid en relativt god utvikling i prisene i både 2018 og 2019, føyer analysesjefen til.

Les også: Milliardærpar bladde opp for årets dyreste vinterpalass

Bratt fall i boligbygg

For nye boliger er prisene ifølge Eide Hoen i liten grad korrigert ned etter sterke prisøkninger gjennom vinteren 2016–2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Erfaringsmessig skal det også mye til at nyboligprisene faller slik som i bruktboligmarkedet. Det betyr også at effekten tas ut i lavere salgstakt, med påfølgende effekter for igangsettinger og produksjon. Vår prognose for igangsetting og produksjon viser at det kan bli enda færre igangsettinger enn vi antydet i prognosene fra høsten 2017, fortsetter han.

Prognosen bygger ifølge Veidekkes analytiker på salg og sentrale drivkrefter i boligmarkedet.

– Samlet venter vi at igangsetting av leiligheter og småhus vil reduseres med 35 prosent i 2018, som om lag tilsvarer fallet vi har sett i nyboligsalget 2. halvår 2017. Produksjonen av leiligheter og småhus følger kurven for salg og igangsettinger, med et naturlig etterslep, skriver Eide Hoen.

– Vi venter at produksjonen vil fortsette på et høyt nivå ut 2018, men deretter falle relativt bratt fra høsten 2018 og gjennom 2019, føyer han til.

Les også: – Boligprisene vil falle videre

Hele rapporten her.

Saken er først publisert på Hegnar.no