Meny

Veidekke spår tøffe tider i bolig

Boligbygging på Løren i Oslo. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.
Analysesjef spår bratt fall.

Veidekke er ute med en ny konkunkturrapport, og spår der en tøffere periode for den skandinaviske bygg- og anleggsbransjen fremover.

Bakgrunnen er nedgangen i leilighetsmarkedet.

Analysesjef Kristoffer Eide Hoen i Veidekke har siden forrige konjunkturrapport nedjustert prognosen for det skandinaviske bygg- og anleggsmarkedet til pluss 5,0 prosent i 2018 og minus 2,0 prosent i 2019.

– Nedgangen hos eiendomsutviklerne vil som følge av lavere salg av leiligheter etterhvert forplante seg til entreprenørleddet, og selv om pilene peker oppover i andre segmenter, er denne oppgangen ikke tilstrekkelig til å kompensere for fallet, forklarer han.

Eide Hoen mener nedgangen i bolig­sektoren kan bli utfordrende for selskaper som har bundet opp kapital eller organisasjon ut fra markedssituasjonen da markedet var på topp i 2016.

Ser flere lyspunkter

Men for bygg- og anleggsbransjen som helhet, ser han ingen grunn til å over­dramatisere. Prognosene for 2018 og 2019 peker heller på flere positive trekk for næringen sett under ett.

Markedssituasjonen for andre bygg og for anlegg er fremdeles lovende, og det samlede bygg- og anleggsmarkedet ventes å fortsatt ligge på et høyt nivå i 2019.

Mindre aktivitet i boligmarkedet i og omkring Oslo og Stockholm vil avdempe kapasitets­­utfordringene, som ellers kunne ha presset kostnader videre opp og kvalitet i leveransene ned.

Både internasjonale og til dels også nasjonale konjunkturer ser bedre ut enn på lenge, og det vil bidra til at bunnen i boligmarkedet passeres raskere.

Klimaendring og ekstremvær, utbygging av fornybar energi og strammere miljøkrav til bygg og anlegg åpner nye markedsmuligheter i den grønne delen av bygg- og anleggssektoren.

Les også: Her stuper boligprisene

– Neppe nytt prisrally

Tilbake i boligmarkedet tror Eide Hoen at det største fallet i bruktboligprisene trolig er tilbakelagt.

– Den økende tilbudssiden tilsier likevel at potensialet for en ny markant prisoppgang er lavt i de nærmeste årene. I Oslo viser prognosemodellen vår at prisfallet fortsetter moderat i 2018, før det snur til vekst i 2019. Etterspørselen ser relativt god ut, men tilbudet av usolgte boliger, både brukte og nye, er fortsatt høyt, skriver han i rapporten.

– I Bergen og Stavanger forventer vi imidlertid en relativt god utvikling i prisene i både 2018 og 2019, føyer analysesjefen til.

Les også: Milliardærpar bladde opp for årets dyreste vinterpalass

Bratt fall i boligbygg

For nye boliger er prisene ifølge Eide Hoen i liten grad korrigert ned etter sterke prisøkninger gjennom vinteren 2016–2017.

– Erfaringsmessig skal det også mye til at nyboligprisene faller slik som i bruktboligmarkedet. Det betyr også at effekten tas ut i lavere salgstakt, med påfølgende effekter for igangsettinger og produksjon. Vår prognose for igangsetting og produksjon viser at det kan bli enda færre igangsettinger enn vi antydet i prognosene fra høsten 2017, fortsetter han.

Prognosen bygger ifølge Veidekkes analytiker på salg og sentrale drivkrefter i boligmarkedet.

– Samlet venter vi at igangsetting av leiligheter og småhus vil reduseres med 35 prosent i 2018, som om lag tilsvarer fallet vi har sett i nyboligsalget 2. halvår 2017. Produksjonen av leiligheter og småhus følger kurven for salg og igangsettinger, med et naturlig etterslep, skriver Eide Hoen.

– Vi venter at produksjonen vil fortsette på et høyt nivå ut 2018, men deretter falle relativt bratt fra høsten 2018 og gjennom 2019, føyer han til.

Les også: – Boligprisene vil falle videre

Hele rapporten her.

Saken er først publisert på Hegnar.no

Privatøkonomi
Populært