Økonomi: Dette bør du gjøre før nyttår om du er 30, 40, 50 eller 60+

Magne Gundersen i Sparebank 1 og Elin Reitan i Nordea deler sine beste tips med deg.
Magne Gundersen i Sparebank 1 og Elin Reitan i Nordea deler sine beste tips med deg. Foto: Sparebank 1 / Nordea / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan fortsatt spare skattekroner. Her er de beste tipsene for din aldersgruppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du tar grep nå, har du fortsatt mulighet til å spare noen skattekroner eller foreta noen smarte økonomiske grep før nyttår. Hva du bør gjøre, avhenger litt av hvilken livsfase du befinner deg i.

Rådene er ikke de samme om du er i begynnelsen av 30-årene som om du er over 60. Vi har derfor spurt forbrukerøkonomene om deres beste tips - fordelt på aldersgrupper.

De beste tipsene om du er 60 +:

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1:

  • Tenk gjennom konsekvensene av å gå av med pensjon tidlig. Har du råd? Husk at din årlige pensjon øker betydelig for hvert ekstra år du står i arbeid.
  • «Cash is king». Uansett om du er gjeldfri eller ikke er det fint å ha noen oppsparte midler lett tilgjengelig i form av bankinnskudd eller aksjefond.
  • Hvis du ikke har gjort det før, kan du vurdere å trappe ned aksjeandelen i pensjonssparingen din. Lavere aksjeandel reduserer faren for store svingninger i verdien og lavere pensjonsutbetalinger.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea:

  • Invester eller gi forskudd på arv: Har du en formue på 1.480.000 kroner eller over, må du betale 0,85 prosent i formueskatt om du er enslig skatteyter. For ektefeller som lignes under ett for felles formue, slår formueskatt inn om man har en formue på 2.906.000 kroner eller mer. Er du i formuesposisjon kan du derfor gi forskudd på arv, eller investere pengene i for eksempel bolig. Dermed sparer du deg selv for skatt.
  • Du kan ha rett til fradrag på skatten om du har gitt gaver til frivillige organisasjoner. Planlegger du å donere, kan det derfor være lurt å gjøre dette før nyttår. Gaver til frivillige organisasjoner er fradragsberettiget for beløp opp til 30.000 kroner i året. For å få fratrekk, må summen utgjøre minimum 500 kroner per organisasjon per år. Ikke all slags veldedighet gir skattefradrag, og på skatteetatens hjemmesider finner du en oversikt over hvilke organisasjoner som er omfattet av gavefradragsordningen.

Les også: Reglene for ny individuell pensjonsparing (IPS) med skattefordel

De beste tipsene om du er i 50-årene

Magne Gundersen:

  • Fyll opp IPS med inntil 40.000 kroner før årsskiftet. Pengene er bundet til pensjonsalder, men du vil nyte godt av fordelen med utsatt skatt – du får skattefradrag mens du sparer og må ikke betale skatten før utbetalingen starter.
  • Få oversikt over hva du får i pensjon. Din forventede pensjon finner du selv på minpensjon.no. Blir pensjonen din mindre enn du liker, bør du vurdere å øke eller starte med langsiktig pensjonssparing.
  • Pass på jobben og sjekk dine muligheter for AFP. Ikke bytt jobb uten at du allerede har fått en ny – mange opplever at det er krevende å finne ny jobb etter fylte 50 år. Og sett deg inn i AFP-reglene, så du ikke går glipp av denne verdifulle ekstrapensjonen.

Les kommentaren: AFP - et verdifullt gode om du oppfyller kravene

Elin Reitan:

  • Utsett lønnsutbetalinger. Befinner du deg i grenseland mellom de ulike trinnene i trinnskattesystemet, kan det lønne seg å utsette bonuser og lignende til over nyttår. Trinnskatten slår inn når den årlige inntekten din er høyere enn 164.100 kroner. Satsen for tredje trinn i trinnskatten er 11,52 prosent. Den slår inn ved 580.650 kroner. Neste trinn gir 3 prosent ekstra trinnskatt. Innslagspunktet her er 934.050 kroner.
  • Spar i IPS. Selv om du er i 50-årene er det ikke for sent å spare til pensjon. Og så lenge du har skattbar inntekt er det gode grunner for å spare i IPS.
  • Ta aksjegrep. Har du tapt penger på aksjer kan du få 29,76 prosent skattefradrag på tapet om du selger før nyttår. Det er imidlertid ikke lov til å selge og kjøpe tilbake aksjene for å spare skatt. Da kan du risikere at tapsfradraget blir underkjent.

De beste tipsene om du er i 40-årene:

Magne Gundersen:

  • Flytt aksjesparingen din over på ASK, aksjesparekonto. Flytting før årsskiftet utløser ikke skatt og innenfor ASK kan du selge, kjøpe og bytte mellom aksjer og aksjefond uten at du må skatte av det. Skatten betaler du først når du tar ut mer fra ASK enn du har investert.
  • Nedbetaling av boliggjeld. Det er god sparing og gjør deg mindre utsatt om renta skulle stige. Lavere gjeld i forhold til boligens verdi vil også øke muligheten for å få de beste rentebetingelsene. Ha som mål å ha nedbetalt bolig innen du blir pensjonist.
  • Forberede deg allerede nå om du ønsker å hjelpe barna inn på boligmarkedet. Lite lån på bolig i forhold til boligens verdi setter deg i stand til å låne opp ekstra for barna eller stille din bolig som sikkerhet for barnas boliglån.

Elin Reitan:

  • Spar i IPS. IPS står for Individuell pensjonssparing, og er et spareprodukt ment å motivere deg til å legge av penger til den dagen du blir pensjonist. En av fordelene med å spare i IPS er at du får en skattefordel, i form av penger igjen på skatten. I år får du 24 prosent av det du sparer tilbake på skatten. Det betyr at dersom du for eksempel sparer det årlige maksbeløpet, som er 40.000 kroner, før nyttår får du igjen 9.600 kroner igjen på skatten neste år.
  • Gift deg. Dersom partneren din ikke har inntekt kan du skatte i skatteklasse 2 dersom dere gifter dere før nyttår. Da blir personfradraget 25.150 kroner høyere. Det gir en skattebesparelse på i overkant av 6.000 kroner.

De beste tipsene om du er i 30-årene

Magne Gundersen:

  • Fyll opp BSU-kontoen med 25.000 før årsskiftet. Da får du 5.000 kroner igjen på skatten i juni, penger du selvsagt også bør spare for å bygge opp egenkapitalen til bolig raskest mulig.
  • Bruk romjulen til å få oversikt over økonomien din. Sett opp et budsjett for neste år, et budsjett som skal inneholde både sparing og nedbetaling av evtuelt boliglån. Nedbetal først dyr kortgjeld og forbrukslån.
  • Tenk pensjon allerede nå. Bytt til høy aksjeandel på pensjonssparingen på jobben, om du har valgmuligheten. Spør alltid om pensjon ved jobbytte. Start fast pensjonssparing – selv et lite månedlig beløp vil vokse til en stor sum på grunn av rentesrenteeffekten i 30-40 år.

Elin Reitan:

  • Skaff deg oversikt og skriv budsjett. I etableringsfasen har vi gjerne mange økonomiske forpliktelser, og en økonomi som ikke tåler alt for store utskeielsene. For å få mest mulig ut av pengene dine er det lurt å skaffe seg oversikt over hva du faktisk bruker inntekten din på, samt skrive budsjett. Gå gjennom 2017-forbruket ditt, og vurder om du skal kutte forbruket på noen av postene. Lag et budsjett for 2018, og gå inn i det nye året med stålkontroll over økonomien din. Dette er noe som strengt tatt ikke haster før nyttår, men jeg tenker det er lurt å ta grep nå dersom du ønsker å få en pangstart på det nye året.
  • Spar i BSU. Det er mange gode grunner til å spare i BSU, og det uansett om du eier bolig eller ikke. Fyller du opp BSU-kontoen din før nyttår kan du spare deg selv for inntil 5.000 kroner i skatt på 2017-ligningen. Du kan maksimalt spare 25.000 kroner, og du får 20 prosent i skattefradrag så lenge du har tilstrekkelig med skattbar inntekt. I 2017 må du tjene 74.650 kroner for å nyte godt av maksimalt fradrag.